• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skarp kritik mot Strömsholmens ”sylåda”

”Det hela utgör ett stort demokratiproblem”

KORTNYTT/NORRKÖPING
Behöver Norrköping ett skönhetsråd? Allmänhetens kritik är hård mot förslaget till hotell med restaurang på Strömsholmen som presenterades på fredagen. Mest har det stormat på Facebook, lokalradion inbjuder till omröstning och bloggen Pharos gör upp med betongmodernismen.

Hälften av klicken på NT:s Facebooksida gör tummen upp för inlägget om det nya hotellbygget, den andra hälften är arg och ledsen. På söndagskvällen är merparten av de över hundra kommentarerna konstruktivt negativa. Ännu ett hotell i en hotelltät del av staden är ett för mycket, särskilt på en ömtålig plats som Strömsholmen. En fråga som ställs, av Christina Blomqvist, är om Norrköping behöver ett skönhetsråd.

Kommunalrådet Lars Stjernkvists inlägg, att det äntligen blir verklighet i att väcka liv i Strömsholmen, är lamt försvar för den linje partikamraten Kikki Liljeblad driver.

På bloggen Pharos skriver Jacob Nordangård om Den förskräckliga sylådan på Strömsholmen. Med utgångspunkt från förslaget levererar han en bredsida åt nymodernismen som nu breder ut sig med anonyma bostäder och hotell i Bygg-Sverige, inte minst i Norrköping. Dessutom uttrycker han sin besvikelse över såväl politiker och inte minst stadsarkitekten, som talar om ”konstruktiv dialog” men ändå brister i hänsyn till tidigare åsikter man fått när medborgarna tillfrågats. Istället tillåts byggherrar styra.

”Förändringarna sker precis som under 60-talet snabbt. Vi som värnar den gamla staden hinner inte med och bland beslutsfattarna hörs inga protester. Det hela utgör ett stort demokratiproblem.

Den nygamla arkitekturen har också ett nästan totalitärt och futuristiskt kyligt uttryck. Frågan är vad som hade hänt om allmänheten hade fått rösta?”

Det finns faktiskt ett ställe där allmänheten får rösta. Lokalradion har på sin hemsida en intervju med arkitekten Peter Ullstad. Dit kopplas även en omröstning där man kan rösta för eller emot bygget.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Stoppa förfulningen av våra städer Facebookgrupp
Norrköpings Tidningar Facebook
Jacob Nordangård Pharos
Intervju med arkitekten P4 (med röstning)
Tjurens hotellplaner för Strömsholmen reportage Kultursidan.nu 3/12 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.