• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gitanos på Norrköpings Stadsmuseum

Läger i samhällets utkant
Leva med lätt packning. Miguel Munos Rubilar har under flera års tid följt en grupp romer som bor på landsbygden i städernas utkant.

 

Chiles färgstarka romer

 

Också Chile har romer. Chilefödda Norrköpingsfotografen Miguel Munos Rubilar mötte för första gången romerna i sitt forna hemland för fem år sedan. Sedan dess har han återvänt flera gånger för att dokumentera deras tillvaro med sin kamera.

För ett tag sedan visade Miguel Munos Rubilar sina bilder för intendenten Bonnie Festin vid Norrköpings stadsmuseum. Det resulterade i fotoutställningen ”Gitanos – chilenska romer”.

 

Utställningsaffisch Konsthantverk
Gitanos på Hyllan Bonnie Festin inviger
Från utställningen Gitanos som visas på Hyllan på Stadsmuseet. Museiintendent Bonnie Festin invigde.

 

Den grupp av romer fotografen följt är ett fyrtiotal familjer som lever nära städerna Villa Alemana och Pena Blanca i Valparaisoregionen. Utställningen består av 15 ramade fotografier och ett mer omfattande bildspel. Musiken till bildspelet är Nasslo Nicolich upphovsman till, en etablerad musiker som kommer från just den romska grupp som skildras i utställningen.

Bilderna är färgstarka och varma och fotografen har fångat motiven på ett sådant sätt att betraktaren inte kan vara oberörd.

Invigde utställningen gjorde Bonnie Festin eftersom fotografen själv befinner sig i Chile.

Ett stort antal besökare trängdes på ”Hyllan” i Stadsmuseet under vernissagen som hölls i anslutning till manifestationen ”Förintelsens Minnesdag” den 27 januari.

Text och foto: Sven Åke Molund

  • NORRKÖPINGS STADSMUSEUM
  • 27 januari – 1 maj 2011
  • Gitanos – chilenska romer
    Fotoutställning av Miguel Munos Rubilar
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.