• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Världens kontraster på Konstmuseet

Längtan efter rättvisa
Längtan efter rättvisa. Vågskålarna granskas. Finns där hopp och möjlighet? Eller bara förtvivlan?

 

Julias målningar ställer frågor om världen

 

Lilla Julia älskade att rita och var duktig med former tyckte mamma och tog med henne till Konstmuseets verkstad Krumeluren. I tisdags återvände hon, nu med en hel egen utställning.

 

Våra förutsättningar Julia Sandberg
Våra förutsättningar. Julia Sandbergs bilder i utställningen bygger på jämförelser.

 

– Det var här mitt konstintresse började när jag var liten och det är här jag lärde mig grunderna i måleri, berättade Julia Sandberg vid tisdagens välbesökta vernissage i galleri Omgången i Konstmuseets källarplan.

I projektarbetet Världens kontraster har Julia Sandberg, som går sista året på De Geergymnasiets samhällsprogram med global inriktning, låtit sitt engagemang för världens problem på ett fruktbart sätt möta kärleken till konsten och målandet.

Tio målningar tar parvis upp angelägna ämnen, ett handlar om Våra förutsättningar i livets början. Två spädbarn ligger sida vid sida, den ene härligt inbäddad på ljusa bolster, den andre magerlagd med armar som tunna stickor.

– Jag utgick från ett foto på en svältande mager pojke. Men jag tyckte armarna blev så tunna och konstiga, så jag mätte och jämförde. Men det stämde.

 

Vatten På bekostnad av andra
Vatten. På bekostnad av andra.

 

Julia föredrar att måla realistiska bilder. Hon använder gärna foton som förlagor för att kunna studera färger, former och skuggspel. Men i arbetet inför utställningen har hon gått vidare och prövat olika stilar. Parbilderna i Längtan efter rättvisa utgår från samma förlaga, men resultaten skiljer sig markant även om båda akrylmålningarna visar en svart kvinna som lyfter rättvisans våg i handen. Den ena mjukare i formerna, den andra kantigare. Den ena i mjuka jordfärger och beiga toner, den andra i hetsigt röda och gröna kontraster.

– Jag prövade med att låta färger och former uttrycka något mer, säger Julia Sandberg.

 

Vad vi vill med vår jord
Vad vi vill med vår jord?

 

Många timmar har gått åt till utställningsarbetet, att skissa på idéer, färdigställa målningarna och skriva de texter som också ingår i utställningen, dikter och prosastycken, men också texter om själva måleriet.

I vår tar Julia Sandberg studenten. Sedan vill hon läsa juridik även om hon säger att hon inte vet vart det kommer att leda.

– Just nu lockar miljörätt och internationell rätt.

Ja, det kan man ju förstå, när man ser Julia Sandbergs starka engagemang i målningarna.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • NORRKÖPINGS KONSTMUSEUM

  • 1 – 27 februari 2011
  • Världens kontraster
    Målningar och texter av Julia Sandberg
Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.