• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Frukost på Arbetets Museum

Frankrike, detalj
Fransk frukost, detalj. Oliver Schwartzwald leker med ”typiska” nationaldrag i fotosviten Frukost.

 

God morgon!

 

Surrealismens omöjliga elegans i fotografiets form. Det visar fotografen Oliver Schwarzwald i fotosviten Frukost som nu kan ses på Hyllan på Arbetets museum, en halvtrappa upp från entreplanets stora utställning A Taste of Europe – vi är vad vi äter.

Frilansfotografen Oliver Schwarzwald gör minutiösa förberedelser, ofta i samarbete med stylister, oavsett om han gör reklam för parfym eller gör matreportage för en stor tidning.

Han har blivit expert på stilleben, och hämtar fritt inspiration ur konsthistorien, från 1600-talets holländska mästare och framåt.

Ett personligt intresse för mat har lett till flera fotoprojekt varav Frukost är ett, ursprungligen på uppdrag av det tyska magasinet Feld Hommes. Sviten består av sju fotografier, i princip ett på var vägg i det lilla utställningsrummet.

 

Frukost på Hyllan Sverige
Frukost på Hyllan, Arbetets museum. Svensk frukost.

 

Varför just Sverige hedrats med ett frukostporträtt bland så få som sju kan man fundera över. Men det underlättar tolkningen av de nationella frukostarna. Lika litet som det är en sanning att svensken äter sill och knäckebröd till frukost är det hugget i sten att ryssen väljer svart rom och inlagd gurka. Men det gör sig på bild, inte minst med cigarettröken som ringlar upp mot den svävande franska croissanten.

Mot en sober bakgrund avtecknas livsmedlen, gärna travade på varandra. Inte en tallrik, inte ett glas. Ändå håller det rykande kaffet formen om än det brittiska teet ligger omkullvält tillsammans med det stekta ägget medan korvar och rostade brödskivor svävar i det klara sidoljuset. Det är dekorativt och lekfullt, intill det omöjligas gräns.

 

Storbritannien, detalj
Asien
Överst, detalj från Storbritannien.

 

Oliver Schwarzwald är född 1973 i Gdansk och har arbetat som frilansfotograf sedan 1996. Idag är han bosatt i Hamburg och arbetar för flera av de stora reklambyråerna i Tyskland, Frankrike och östra Europa. Hans bilder publiceras i internationella magasin som Tush, Viewpoint och Feld Hommes. Oliver Schwarzwald har vunnit flera priser, bland annat Lead Award 2004.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

  • ARBETETS MUSEUM  Norrköping

  • 1 februari – 17 april 2011
  • Frukost
    Fotoutställning av Oliver Schwarzwald
Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.