• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Manifestation vid Refvens grund för Hörsalen (reportage)

Musikklasserna använde Hörsalen vid sin konsert 2007
Höj rösten för Hörsalen. Genom åren har Hörsalen varit en i många avseenden perfekt scen för Norrköpings rika kulturliv, främst skolor och amatörer. På tisdag kväll genomförs en manifestation för att bevara Hörsalen som central scen i Norrköping.

 

Viktig scen för lokala kulturlivet

 

– Vi har försökt göra oss hörda i ett års tid med skrivelser och möten med kommunen. Nu blir det en manifestation tillsammans med andra inom Norrköpings kulturliv – vi lovar att det kommer både synas och höras.

Föreningen Musikklassernas vänner bjuder in till ett allmänt möte om Hörsalen vid Refvens grund på tisdag kväll. Det blir sång och musik, när många representanter för musik- och kulturlivet, främst amatörkulturen, samlas för att rädda en central scen, Hörsalen.

Hörsalen har i hundra år varit en oas för Norrköpings musikliv, först och främst för Norrköpings symfoniorkester, SON, som huserade i den före detta kyrkan mellan 1913 och 1994. Därefter har kulturbyggnaden Hörsalen varit en lokal som använts bland annat av Kulturskolan för både repetitioner och konserter och föreställningar men också av andra körer, skolor och amatörgrupper som till en rimlig kostnad kunnat hyra lokalen.

Man uppskattar att det är tiotusentals barn och ungdomar som genom åren framträtt i Hörsalen. Men också vuxna, med Körmaraton under Kulturnatten som årets gemensamma körfest. Även Hörsalsparken har nyttjats sommartid, för Nationaldagsfirande och Allsång med Sällskapet Thalias vänner.

Sedan SON lämnade har kommunen låtit underhållet av lokalen utebli och den är nu i ett sådant dåligt skick att det i princip är uthyrningsförbud.

– Sedan Hörsalen stängdes för konserter har våra konsertlokalkostnader mer än fyrdubblats, säger Anna Drake, Musikklassernas Vänner.

Sedan snart ett år tillbaka är serveringen i parken riven och parken en byggarbetsplats. Användningen av Hörsalen har diskuterats och utretts utan resultat. Det har bland annat diskuterats att inreda delar till kontor.

Det oroar många, som är rädda att det inte kommer att finnas något lokaler för alla de grupper som inte kan betala hyra för Flygeln eller Louis de Geer.

– Sett utifrån Norrköpings paroll ”Let’s create Norrköping” så är det inte lätt att kreera något i Norrköping, kommenterar Pontus Helander i Chopp Event. Vi har tillbringat jag vet inte hur många timmar i möten med kommunen om Hörsalen, men det känns inte som att de tagit någon hänsyn till det vi sagt.

Bland tisdagskvällens talare märks Bengt Gårsjö, som var med och grundade musikklasserna för över 50 år sedan, och Lisa Tilling. Henrik Bergion och Musiksällskapets Kammarkör gör sina röster hörda, liksom elever från Musikgymnasiet, Kulturskolan och andra körer. Suzukielever spelar och även dansare deltar.

För som Kurt Ehlert, ledare för folkmusikgänget Folklekarne och medlem i både Bråvikens Kammarsymfoniker, Kulturskolans vuxenorkester och St Johannes kör, säger:

– Jag anser att det borde vara en självklarhet att kommunen bevarar Hörsalen som en scen för amatörkulturlivet i Norrköping.

Vid mötet vid Refvens grund kommer Musikklassernas vänner att överräcka ett medborgarförlag till kommunalrådet Lasse Stjernkvist.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Anna Drake/Musikklassernas vänner

 

  • REFVENS GRUND Norrköping

  • 28 maj 2013 kl 19
    Manifestation för Hörsalen
    Arr: Mussikklassernas vänner m fl

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Manifestation vid Refvens grund för Hörsalen (reportage)

  1. Pingback: De fick applåder men inget löfte om Hörsalen (reportage) | KULTURSIDAN.nu