• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

De fick applåder men inget löfte om Hörsalen (reportage)

Musiker och körsångare spelade och sjöng för Hörsalens bevarande som tillgänglig scen för det lokala kulturlivet.

Suzukieleverna ledde Shosholoza/Gärdebylåten vid tisdagens Kulturupprop för att bevara Hörsalen som scen för lokala kulturverksamheter.

 

Politikerna oense om bästa lösning

 

Kulturuppropet, för att värna om Hörsalens roll som arena för kulturlivet i Norrköping, blev en kraftfull markering. En stor skara körsångare och lokala musiker och andra kulturutövare och kulturpublik samlades vid Revens grund på tisdagskvällen.

Anna Drake, ordförande för Föreningen Musikklassernas vänner, var glad över uppslutningen. Vid mötet överlämnade hon ett medborgarförlag om en försiktig upprustning av Hörsalen till kommunalrådet Lasse Stjernkvist, hoprullat och ombundet med vackert blågult band.

Zuzukieleverna spelade Shosholoza/Gärdebylåten, körsångare och publik sjöng Uti vår hage och Nu grönskar det.

Kommunstyrelsens ordförande Lasse Stjernkvist applåderade. Han fanns på plats liksom kommunalrådet Olle Johansson, båda representerade den nuvarande politiska majoriteten. De höll inte några officiella tal men vid en pratstund efter mötet kunde man ana en positiv inställning till att behålla Hörsalen som ett billigt alternativ för kulturaktörerna.

Samma uppfattning hade inte oppositionsrådet Fredrik Bergqvist som i stället ville satsa på Kulturkammarens lokaler i kulturkvarteret Hallarna och en hyressubvention av konsertlokalen Flygeln. Han menar att även kyrkorna har bra lokaler med god akustik.

Lisa Tilling, som är en känd körprofil och radiomedarbetare, höll i trådarna och bland talarna märktes två kända profiler från musiklivet – Bengt Gårsjö, som var med och grundade musikklasserna för drygt 50 år sedan, och Henrik Bergion, musiklärare och dirigent. I publiken fanns både kända musikprofiler, körsångare och musikföräldrar.

Det är Musikklassernas vänner som tagit initiativ till uppropet tillsammans med Suzukiföreningen och Henrik Bergion. Men även om musikelever och körer har drabbats av Hörsalens stängning så berör det många andra, här har det givits teater, musikaler och dansföreställningar.

Hur det nu blir med Hörsalen får vi vänta på besked om men överlämnade av medborgarförslaget innebär att ”demonstranterna” kan förvänta sig ett officiellt svar från kommunen. Frågan är om politikerna lyssnade tillräckligt för att beslutet ska bli som arrangörerna önskar sig.

Text och foto: Sven Åke Molund
LÄS MEDBORGARFÖRSLAGET NEDAN EFTER BILDERNA

 

LÄNKAR
Olle Johansson , S, blogg
Manifestation vid Refvens grund för Hörsalen reportage Kultursidan.nu 28/5 2013

FLER BILDER FRÅN KULTURUPPROPET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=” 72157633779020863 ”]

 • MEDBORGARFÖRSLAGET
 • Hörsalen – ett konsert- och kulturhus för alla!

 • • Renovera sparsamt och ekonomiskt! Staden behöver inget skrytbygge utan Norrköpings amatörgrupper vill ha tillbaka sin scen!
  • Driv konsertverksamheten vidare i kommunal regi, så tillgängligheten garanteras.
  • Hörsalen – ett kulturarv att bevara för framtiden, med sin stora scen och goda akustik. Stäng oss inte ute utan öppna i stället portarna för fler föreningar och verksamheter, så det blir enkelt för alla att nyttja den.Musikklasserna, Kulturskolans elever, dans- och teatergrupper, ideella föreningar, band, orkestrar och massor av körer… De utgör basen i Norrköpings kulturliv. Alla är de amatörer men självklart behöver de en ordentlig scen att uppträda på! Norrköping är trots allt Östergötlands kulturhuvudstad.

  Anna Drake
  ordf. Musikklasserns Vänner

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.