• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Syskonen Ståhl donerar konstverk

Syskonen Ståhl donerar en skulptur till Norrköpings kommun. Borgmästare Eva Andersson till vänster.

Formalia. Syskonen Mikael och Ann-Christine Ståhl överlämnar donationen officiellt till Norrköpings kommun. Kommunfullmäktiges ordförande Eva Andersson, till vänster, tar emot.

 

Billgrens verk hyllar Henry och Ella Ståhl

 

Konstnären Ernst Billgren skapar skulpturen Eget hem som ska stå vid Stadstornet mitt i Norrköping. Avtäckningen sker i oktober i år i samband med Norrköpings Konstmuseums 100-årsjubileum.

Vid Kommunfullmäktiges sammanträde i måndags, den 27 maj, donerade syskonen Mikael Ståhl, Ann-Christine Ståhl och Pia Althin ett konstverk som gåva till Norrköpings kommun. Mikael Ståhl och Ann-Christin Ståhl överlämnade formellt gåvan till borgmästaren Eva Andersson. Kommunfullmäktige beslutade formellt att ta emot gåvan och att vårda den.

Syskonen Ståhl vill med gåvan hedra sina föräldrar Henry och Ella Ståhl. Henry Ståhl startade Byggnadsaktiebolaget Henry Ståhl år 1947, det som idag är Ståhl, Henry Ståhl fastigheter AB, i dagligt tal Ståhl. Företaget är förutom i Norrköping, där majoriteten av fastigheterna ligger, även verksamt i Linköping och Stockholm, med flera orter. Mikael Ståhl är styrelseordförande för Henry Ståhl fastigheter AB.

Konstnären Ernst Billgren arbetar inom en mångfald av konstnärliga uttryck, från måleri och skulptur till film och möbeldesign. Han är också författare. Visuellt hämtar han gärna inspiration från äldre konstnärliga uttryck som national- och naturromantik nationalromantik. Han blandar gärna in kitsch i sitt skönmåleri.

Ernst Billgren är representerad på Norrköpings konstmuseum, skulpturen Hemfärd i blandteknik köptes in efter hans utställning 1989. Vernissagekortet var en bläckpenna och i katalogen kunde besökaren rita själv.

Skulpturen Eget hem kommer att placeras vid Stadstornet intill Drottninggatan i Norrköping. Marken ägs av Svenska kyrkan men ett avtal har tecknats som ger kommunen rätt att placera skulpturen på kyrkans mark.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sten M Rosenlund och Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Ernst Billgren hemsida
Ståhl hemsida

FLER BILDER FRÅN DONATIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633784143073″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Syskonen Ståhl donerar konstverk

  1. Pingback: Norrköping har fått ett Eget hem (recension) - KULTURSIDAN.nu