• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Interaktivt ljud med KSM på Konstforum (reportage)

En besökare inne i rummet rör sig med och mot den svarta högtalaren i hörnet.

Rörelse möter ljud. I installationen [Pås:tju:d] låter KSM-studenterna besökaren pröva hur rörelsen påverkar ljudet alternativt hur ljudet påverkar rörelsen.

 

Att möta ett ljud

 

När ljud möter besökare på Konstforum kanske en del frågetecken uppstår eller så hamnar besökaren i ljudets dovt dunkande omfamning. Det är just möte och medverkan som är ledorden för det examensarbete som Rikard Norén och Ola Grönqvist har utformat som en ljudinstallation.

Båda studenterna kommer från Stockholm och har musik som intresse. Därutöver spelar Rikard teater medan Ola har intresserat sig för friluftsliv. Förra terminen strålade de samman på den fristående kursen Ljudkultur vid KSM, Kultur Media Samhällsgestaltning, vid Linköpings universitet.

Ljudinstallationen [Pås:tju:d] på Konstforum är en vidareutveckling av ett tidigare liknande projekt. Då blev mötet mellan ljud och besökare intensivt. Det tänjde gränsen för vad både installationsmakarna kunde leverera och vad besökarna kunde uttrycka. Den här gången går installationen i stillhetens tecken. Meningen är att besökaren inte ska behöva vara så expressiv utan mer utforskande, kanske upptäcka sig själv i rummet.

Så långt den information jag fick på förhand av Rikard Norén och Ola Grönqvist. Och medan jag sitter där på en bänk i trappuppgången och väntar på att studenternas arbete ska göra det möjligt att besöka själva installationsrummet fylls hallen av helt andra toner. Det är Konstforums egen sångfågel Maria Holm som med klar och fin stämma hälsar våren välkommen med sången Nu grönskar det. Så rätt hon har i sin spontana sång! Trädens grönska utanför och knopparnas bulliga utseende vittnar ju om vår, vår, VÅR.

Då så, var mekandet klart. Rummet får beträdas. Två stora högtalare står i varsitt hörn och en lapp med några instruktioner hänger på väggen. Under 30 sekunder ska besökaren kunna påverka ljudet, sedan ska ljudet frysas i ytterligare 30 sekunder. Ett plingande avbryter perioderna (som jag nästan genast blandar ihop).

Jag vet att Rikard och Ola sitter i närheten och styr ljuden. Men låter de sig påverkas av mina rörelser? Ljudet som låter som en motor brummar obekymrat vidare medan jag viftar med fötterna, sträcker armarna i luften och går kors och tvärs över golvet. Någon gång uppstår ett litet ljud som om någon drillar ett kvitter. Strax får jag sällskap i installationen. Efter lite informationsväxlande och gemensamma försök att påverka ljudet (som envist brummar vidare som en motor) händer något. Brummandet fortsätter men nu inte längre som en motor utan mer meditativt.

Medbesökaren vaggar till den dova tonen. Det påverkar mig till att göra likadant. Tyngd på ena foten. Tyngd på den andra. Brummandet följer fotintervallen i sin intensitet (fast troligen är det väl tvärtom). Det känns bra. Lugnt. Tryggt. Avslappnande. Det känns som vila, vila i sig själv. Och ljudet blir till en omslutande omfamning. Är brummandet inne i mig eller är det utanför?

Den som vill prova själv har ytterligare en möjlighet på fredag då installationen [Pås:tju:d] återigen blir aktiv – om besökaren deltar.

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin


 

  • KONSTFORUM Norrköping

  • 27 maj och 31 maj 2013
    [Pås:tju:d] – en interaktiv ljudinstallation
    Rikard Norén och Ola Grönqvist, KSM

LÄNKAR
Konstforum hemsida
KSM hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633764535034″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Interaktivt ljud med KSM på Konstforum (reportage)

  1. Pingback: Artikel | Rikard Norén