• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Laxtrappan invigdes i Strömparken (reportage)

En trappa för laxar med flax.

Trappa för laxar med flax. När laxvandringen tar vid i höst blir det början till en renässans för Strömmen som äkta laxvatten.

 

Trappa för laxar med flax

 

Många var där när det var dags att inviga den nya laxtrappan i Strömparken. Redan i början av 1990-talet diskuterades att bygga en laxtrappa för att få fisk att vandra upp i Motala ström.

Men det är först nu som anläggningen är klar och det blev inte bara en laxtrappa för fisk utan ett helt nygammalt rekreationsområde för Norrköpingsbor och tillresande besökare. Lekplats för unga och ett stort antal sittplatser gör att parken inbjuder till avkoppling.

Vattnet har varit påsläppt under några dagar och man har redan sett några fiskar som sökt sig upp i den nya strömfåran. Men, som Kenneth Israelsson vid City Fiske påpekade, det är först i höst som man ser om fiskarna verkligen kommer att utnyttja vandringsmöjligheterna. Går allt som man beräknar innebär detta början till en renässans för Strömmen som äkta laxvatten.

Kenneth Israelsson tror att intresset för sportfisket kommer att öka när det blir flera besökare i Strömparken. Ungdomsfisket är den verksamhet som Kenneth känner mest för men det kommer fiskare från alla möjliga håll för att fiska i Strömmen.

Häromdagen var det en grupp med 67 personer som deltog i en internationell konferens som passade på att fiska. Organiserat företagsfiske brukar samla en 15–20 grupper per säsong med normalt 10–30 personer i varje grupp. Varje år kommer också ett antal grupper från bland annat Italien, Österrike, Tyskland och Danmark på återkommande besök.

Besökarantalet vid invigningen visar verkligen att den omdiskuterade Strömparken betyder mycket för de boende i Norrköping. Många var förstås intresserade av hur den snart ett år långa byggnationen förändrat landskapsbilden i innerstadens mest vattenanknutna park.

Stadsträdgårdsmästaren Marie Edling berättade om anläggningen och Tekniska nämndens ordförande Håkan Liljeblad invigde genom att klippa banden till ett knippe ballonger som lyfte mot skyarna. Ett delfinrace med ett par hundra plastdelfiner sökte sig fram – medströms –i den nya strömfåran. Joel Persson Haags trio underhöll med musik.

Text och foto: Sven Åke Molund

FLER BILDER FRÅN INVIGNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633832351080″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.