• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Öppna Hörsalen hela dagen

Frukostmötet samlade en rad kulturengagerade i Hörsalen.

Frukostrunda. Många kom till frukostmötet. På scenen satt representanter för studieförbund, De Geergymnasiets musiklinje, Zusukiföreningen, Bråvikens kammarorkester, Länsstyrelsen, teaterföreningar, Chopp event, design och form samt affärsidkare i Hörsalens närhet.

 

Frukost för Norrköpings hjärta

 

Nu gäller det för Hörsalen, på måndag kommer ärendet upp på kommunstyrelsens bord igen. I torsdags åt initiativtagarna Lisa Tilling och Lasse Fredrikson frukost på scenen i vad de kallar för ”Norrköpings hjärta”. Tillsammans med en rad representanter för studieförbund, orkestrar och andra intresserade av Hörsalens framtid, många av dem som var med vid vårens upprop för Hörsalen. Idéerna sprudlade.

– Vi ser att det finns ett stort och brett engagemang. Den stora utmaningen vi har är att fylla Hörsalen dagtid för att få till ekonomi så att man kan hålla en låg hyrespeng för dom som vill in. Det ska vara ett öppet kulturhus som ligger på rätt nivå i hyrpeng utan vinstintresse, kommenterar Lisa Tilling dagen efter mötet.

– Den stora utmaningen är att fylla huset med verksamhet dagtid o kvällar i början på veckan. Söndagar kan eventuellt bli en utmaning, tillägger Lasse Fredrikson. Jag vill också ha in andra kreativa utövare som gör annat än det som vi i vanliga fall kallar kultur och det behöver vara annat än traditionell scenkonst.

– Det är kul att se att det är så många engagerade, nu hoppas jag att vi kan få ihop något konkret som tillgodoser allas behov, säger designern Peter Mäkelä som deltog.

 

Hörsalen har en lång historia. Här har funnnits en kyrka på platsen under nästan hela Norrköpings historia.
Norrköpings hjärta. På platsen har en kyrka funnits sedan Norrköpings tidiga historia. Tidigt 1900-tal blev S:t Johannes kyrka en profan Hörsal med utmärkt akustik.

 

Med på mötet var bland andra Carina Perenkranz och Pontus Helander från Chopp event, som kunde bidra med sina erfarenheter från hur de fick ekonomin att gå runt i på Skandiateatern. En av Hörsalens många fördelar utöver akustiken, scenen och det centrala läget är att byggnaden ligger fritt, inga grannar störs av höga ljud. En nackdel är att efter rivningar av tillbyggnaderna finns det inte så många extrautrymmen att ta vara på.

Något de engagerade frukostätarna talade om var Hörsalens själ. Huset får inte renoveras sönder till ett ” tipptoppställe” som Lisa Tilling uttrycker det. Hörsalsparkens ombyggnad har lett till ett behov av att få liv i parken. Den nya trappan gör det möjligt att göra en ny koppling över Gamla torget ner till Knäppingsborg och industrilandskapet med De Geerhallen. Hörsalen är en del av Norrköpings kulturella landskap, det handlar om mer än bara den enskilda byggnaden.

 

Musiker och körsångare spelade och sjöng för Hörsalens bevarande som tillgänglig scen för det lokala kulturlivet.
Lokalbehövande. Det är många som tycker att Hörsalen passar perfekt för deras behov. Bilden togs vid den samling som genomfördes i våras.

 

– Vi gör nu ett fiktivt schema över en månad för att se hur aktiviteterna kan se ut och hur det kommer att fylla huset, säger Lisa Tilling. Det handlar också om att tänka brett och det finns intressenter från många olika håll inom kultur och utanför kultur som grafiker och designer. Det talas om allt ifrån workshops, café till föreläsningar förutom musik, teater, dans och konst i huset.

Enligt förslaget till kommunstyrelsen ska Kultur- och fritidsnämnden ta det ekonomiska ansvaret för Hörsalen. Men då krävs det att det finns en ekonomi som går runt varje dag under året. Annars tas pengarna till driften från bidragen som nämnden delar ut till kommunens kulturprojekt.

– Det är ganska öppet att fundera över möjligheten till andra lösningar än traditionell kommunal drift, säger kommunalrådet Olle Johansson (S) i fredagens Norrköpings Tidningar.

En fråga till Lisa Tilling: Har ni diskuterat att starta förening som tar ansvar för Hörsalen, en paraplyorganisation eller liknande?

– Jag och Lasse Fredrikson har pratat mycket om det och har bra idéer som kan realiseras. Men mötet igår och nu på tisdag handlar mer om att höra om det finns intressenter för att fylla huset med verksamhet.

 

Huvudaktörer vid vårens upprop för Hörsalen. Bengt Gårsjö, Fredrik Bergqvist, Olle Johansson, Lasse Stjernkvist, Anna Drake, Henrik Bergion och Lisa Tilling.
Får de med sig politikerna? Huvudaktörer vid vårens upprop för Hörsalen. Bengt Gårsjö, Fredrik Bergqvist, Olle Johansson, Lasse Stjernkvist, Anna Drake, Henrik Bergion och Lisa Tilling. 

 

På tisdag blir det alltså ett nytt frukostmöte. Då kommer representanter från Norrköpings musikklasser och från kvarteret Hallarna. Lisa Tilling kommer också att träffa Kulturskolan och Crescendo. Det gäller att samla ett bra underlag inför de fortsatta samtal med Norrköpings kommun.

Bland de många järn Peter Mäkelä har i elden är att han är en av drivkrafterna bakom pecha kucha-kvällarna. Frågan är om han har funderat på att göra ett pecha kucha-event om Hörsalen? I Hörsalen?

– Ja, det har jag faktiskt. Men inte pratat med de andra om det än …

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Peter Mäkelä/paizano.se, Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Återställ Hörsalen FB-grupp
De fick applåder men inget löfte om Hörsalen reportage Kultursidan.nu 29/5 2013

FLER BILDER FRÅN HÖRSALEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637692114954″]

Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Öppna Hörsalen hela dagen

  1. Pingback: En sång i Hörsalens Öppet hus – KULTURSIDAN.nu