• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

De vann Östgötateaterns manustävling

Anna Barbro och Emma
Tre dramatiker.  Anna Nygren, Barbro Mild och Emma Palmkvist.

 

Anna 1 av 3 av 65

 

Skriv så spelar vi. När Östgötateatern gick ut med inbjudan till manustävling visste regissören Stina Ancker inte vad hon skulle få se. Nu vet hon. Skuld, Bordsdekorationer och Tumören, det är titlarna på de tre pjäser som valts ut bland 65 inskickade bidrag.

Pjäsförfattarna är samtliga kvinnor. Emma Palmkvist står bakom Skuld som handlar om en duktig kvinna som inte kan tillåta sig att njuta av vardagen. En vardagsrysare, kallar man den på Östgötateatern. Emma Palmkvist studerar skrivande på distans.

Läraren Barbro Mild har hämtat inspiration från sin yrkesgärning i Bordsdekorationer som ger en ögonblicksbild från en komplex tonårs- och föräldrarelation.

 


Anna Nygren berättar att hon skriver för att ställa frågor. Scener ur monologen Fragment av allt vi drömde om och ur pjäsen Kliniken. Film 4:06 min.

 

Anna Nygren, som studerar på Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö, går med kortpjäsen Tumören ett steg vidare i sitt skrivande. Hon har byggt på självbiografisk grund tidigare men med Tumören utmanar hon sin egen fantasi.

– Jag har absolut ingen erfarenhet alls av cancer, säger Anna Nygren. Då får jag använda min fantasi och försöka sätta mig in i hur andra tänker och känner.

Anna Nygren har ett stort teaterintresse och är fortfarande engagerad i Kvartersteatern i Norrköping, trots studierna. Under Kvartersteaterns sista festivalhelg stod hon själv på scenen, dels i monologen Fragment av allt vi drömde om, ett suggestivt möte med en psykolog/psykiatriker/psykopat och dels med Kill Your Darlings, en grupp från Linköping som gästspelade på festivalen.

Dessutom såg hon sin egen Kliniken, en drygt timslång pjäs hon skrivit om flickan Hanna som vårdas för ätstörningar. Med pjäsen gör hon ett inlägg i debatten om vården, som hon inte tycker fungerar. Skådespelarna var unga och vuxna nybörjare.

– Det kändes väldigt konstigt. På ett sätt var jag väldigt självkritisk till det jag själv gjort, men på ett annat sätt så tyckte jag att de gjorde det väldigt bra och det var väldigt roligt att se det, säger Anna och fortsätter:

– Först så utgår jag från något som ligger väldigt nära mig, men i skrivprocessen går jag utanför mig själv och ser allt med andra ögon och beskriver andra saker. Då handlar det inte längre om mig.

Frida Nyström, verksamhetsledare på Kvartersteatern, regisserade Kliniken.

– Jag litar jättemycket på Frida och visste att hon skulle göra ett bra jobb. Det var skönt att bara släppa det.

 

Stina Ancker
Stina Ancker regisserar de tre kortpjäserna som spelas i Café Gycklaren.

 

Redan den 3 maj har de tre kortpjäserna premiär i Café Gycklaren på Östgötateatern. Då är det tre professionella skådespelare Gunnel Samuelsson, Sven Angleflod och Ann-Sofie Andersson Kern som tar hand om Skuld, Bordsdekorationer och Tumören. I regi av Stina Ancker.

Och den 7 maj är det premiärdags för Anna igen, då Kärlek rätt och slätt, en pjäs som skrivits till Norrköping Pride spelas på Arbetets museum. Och lite senare är det dags igen. På ung scen/östs lab …

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Östgötateatern

 

 • ÖSTGÖTATEATERN Norrköping
 • 3, 10 och 17 maj
  Bordsdekorationer – Tumören – Skuld
  Barbro Mild – Anna Nygren – Emma Palmkvist

 

 • ARBETETS MUSEUM Norrköping
 • 7 maj
  Kärlek rätt och slätt
  Kill Your Darlings
Tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to De vann Östgötateaterns manustävling

 1. Pingback: Norsholm spelar dubbelt - KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Östergötlands unga berättare utsedda | KULTURSIDAN.nu

 3. Pingback: Skriv så spelar vi har haft premiär | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.