• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skriv så spelar vi har haft premiär

Skuld
Systrar i Skuld. Ann-Sofie Anderson Kern och Gunnel Samuelsson i Emma Palmkvists rysare med både klassiska drag och humor.
Nattlig uppgörelse. Ann-Sofie Kern och Sven Angleflod i Barbro Milds välskrivna Bordsdekorationer.

 

Tankeväckande – uppgörelse – kriminalberättelse

 

Med det konstnärliga utvecklingsprojektet Skriv så spelar vi provar Östgötateatern ett djärvt interaktivt grepp. Östgötarna har uppmanats till att skriva egna pjäser, max 15 minuter långa och med högst tre medverkande. Av 65 inskickade bidrag har man valt ut tre, som nu visas på Café Gycklaren. Dessa är Tumören av Anna Nygren, Bordsdekorationer av Barbro Mild och Skuld av Emma Palmkvist. För regin står Stina Ancker. Rollerna spelas av Ann-Sofie Anderson Kern, Gunnel Samuelsson och Sven Angleflod.

Tumören handlar om ett möte mellan en cancersjuk kvinna och hennes två vuxna barn. Modern försöker tappert acceptera sin sjukdom medan hennes son och dotter tvistar om huruvida mamma på grund av cancern har lärt sig se det vackra i att överleva eller om hon har glömt bort hur man lever. Kanske symboliserar barnens olika uppfattningar de motstridiga känslor som säkerligen finns hos deras sjuka mor.

Nygrens pjäs är både tankeväckande och engagerande men speltiden känns nästan snöpligt kort. Författaren borde absolut förlänga och vidareutveckla sin intressanta grundidé.

 

Tumören Bordsdekorationer
Tumören av Anna Nygren. I rollerna Ann-Sofie Anderson Kern, Gunnel Samuelsson och Sven Angleflod.
Bordsdekorationer av Barbro Mild. Ann-Sofie Kern och Sven Angleflod spelar dotter och far i en nattlig uppgörelse.

 

Barbro Milds Bordsdekorationer är den starkaste av de tre kortpjäserna. Den  återger en nattlig uppgörelse mellan en far och hans tonårsdotter. Flickan tycks ha hamnat på villovägar i tillvaron och vägrar trotsigt att ta emot faderns förtvivlade försök till omtanke. Plötsligt inträffar dock någonting som gör rollerna ombytta; fadern sluter sig och dottern blir den som försöker trösta och stötta.

Bordsdekorationer är en välskriven, genomarbetad och fint disponerad berättelse. Dramat når sitt klimax och sin vändpunkt då Mild på ett snillrikt och oväntat sätt blottlägger det bekymmer som gemensamt tär på både far och dotter.

Skuld är en kriminalberättelse där publiken får vara den som drar slutsatser av de ledtrådar som efterhand framkommer. Två systrar träffas och diskuterar de tvångstankar och dåliga samveten som uppstår hos dem båda då de ätit för mycket kakor, rökt eller druckit rödvin. Det visar sig emellertid att den ena systern har betydligt större anledning till skuldkänslor än den andra, då hon – bokstavligt talat – döljer lik i garderoben.

Palmgrens pjäs är till stora delar uppbyggd som en klassisk rysare, men den genomsyrande humorn gör den till ett underhållande och charmigt stycke.

Sammantaget är Skriv så spelar vi ett väl genomfört projekt där regissören och skådespelarna tar hand om de tre författarnas pjäser på ett högst förtjänstfullt sätt.

Lars-Ove Östensson
Foto: Anders Kratz / Östgötateatern

  • ÖSTGÖTATEATERN Norrköping

  • 3, 10 och 17 maj
    Bordsdekorationer – Tumören – Skuld
    Barbro Mild – Anna Nygren – Emma Palmkvist

LÄS OCH SE: Intervju med Anna Nygren på Kultursidan.nu 13/4 2011

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Skriv så spelar vi har haft premiär

  1. Pingback: Dags att söka till Ungs scen östs dramatikerlab (reportage) | KULTURSIDAN.nu