• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Dags att söka till Ungs scen östs dramatikerlab (reportage)

Anna M Nygrens skrivande fick en ny inriktning tack vare Ung scen östs lab för unga dramatiker.

 

Anna är på god väg att kunna leva på sitt skrivande

 

Anna M Nygren har inte riktigt kommit över att hon inte kom in på Dramatiska institutets utbildning i dramatik/dramaturgi. Hon var som yngsta deltagare med hela vägen till sista uttagningsomgången, en bragd i sig. Å andra sidan kom hon nyligen hem efter en vecka i Sydafrika, en workshop med andra unga dramatiker från hela världen.

Anna hade knappast kommit dit utan knuffen från ung scen/lab alltså Ung scen östs kurs för unga dramatiker. Eller kurser, för hon har varit med de två gånger den gått hittills, båda gångerna med dramatikern Gertrud Larsson som handledare.

Nu bjuder Ungs scen öst in nya ungdomar i åldern 18 till 25 år till sitt dramatiklab, ansökningarna ska vara inne senast 27 april. För att ansöka måste man skriva ett personligt brev där man berättar om sig själv och sitt skrivande och varför man söker. Dessutom ska man skicka med prov på sitt skrivande.

Någon vecka senare får de sökande besked och i månadsskiftet maj juni träffas de utvalda deltagarna för första gången på Elsas hus i Linköping, Ung scen östs hemmascen. Kursen kostar inget för deltagarna, regionförbundet Östsam betalar, och man hoppas på sökande från hela Östergötland.

– Syftet är att öppna upp vårt hus och att hjälpa unga att lära sig att skriva för teatern, säger Tove Kvarnström, produktionsassistent på Ung scen öst. De ska ha intresse och vilja att utvecklas.

– Man måste inte ha skrivit något som framförts tidigare. Det är inte alla som har självförtroende att visa upp sitt skrivande för andra, eller att skicka in pjäsförslag till teatrar, framhåller Tove Kvarnström som ser labbet som en bra möjlighet för mindre framfusiga personer.

Under dramatikern Gertrud Larsson ledning får deltagarna stöd i att utveckla sitt språk och sitt skrivande. De tränas också i att ge och ta emot respons på varandras arbete. Utöver intensiva helgträffar, inte så många, blir det mycket mejlkontakt men framför allt krävs att deltagarna skriver hemma på egen hand.

– Vi avslutar med en reading med Ung scen östs skådespelare i december, säger Tove Kvarnström.

De unga dramatikerna regisserar själva sina texter som är omkring 30-40 minuter i speltid. Skådespelarna kan ha kostym som ger en antydan om den karaktär de gestalter. Däremot spelas pjäsen inte fullt ut utan skådespelarna sitter eller står.

– Jag hade skrivit noveller och dikter. Och en monolog, berättar Anna M Nygren om sin bakgrund våren 2010 när hon sökte till Ung scen lab. Det var första gången jag skrev för två personer på scen.

Hon och de två andra deltagarna fick komma tillbaka när Ung scen lab utvecklades till den form det nu har, med enbart dramatiker. Den här gången arbetade de med längre pjäser. Om Gertrud Larsson har hon enbart lovord.

– Hon är jättebra! Hon gav mig nya sätt att tänka om hur man skriver för scenen. Vi höll på ett helt år. Det här med att skriva om och att köra fast i skrivandet, det är bra att upptäcka och vara med om.

Anna M Nygren har kommit långt på väg i riktningen mot att arbeta som dramatiker. Hon har studerat vid tvååriga Dramatiklinjen på Nordiska folkhögskolan Biskops Arnö i Stockholm. Under studietiden har hon skrivit flera pjäser för Kvartersteatern i Norrköping, senast Ingen soldat som hade premiär i höstas och nu spelas igen på Teaterfestivalen. Häromåret var hon en av vinnarna i Östgötateaterns manustävling ”Skriv så spelar vi” med kortpjäsen Tumören.

Novellerna och dikterna finns också kvar, i höstas blev hon en av tio finalister i novelltävlingen ”Unga berättare”. Som om det inte skulle vara nog tävlar hon i Poetry slam också, snart väntar distriktsfinal. Går det riktigt bra får hon åka till SM i Göteborg i mitten av maj. Än så länge kan hon inte leva på sitt kreativa skrivande, men hon är på god väg i den riktningen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • UNG SCEN LAB Ung scen öst, Linköping

 • Vem: unga blivande dramatiker 18–25 år
  Vad: kurs i att skriva för teater
  Hur: workshops, mejl, eget skrivande
  När: Maj–december 2012
  Ansök senast: 27 april 2012
  Krav: personligt brev + exempel på skrivande

 

LÄNKAR
Ungs scen öst hemsida
Tankar om manlighet i Ingen soldat reportage Kultursidan.nu 1/1 2012
Östergötlands unga berättare utsedda reportage Kultursidan.nu 4/10 2011
Lillklas & Storklas i Norsholm recension Kultursidan.nu 31/7 2011
Skriv så spelar vi har haft premiär recension Kultursidan.nu 5/5 2011

 

FLER BILDER  – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629487703592″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Dags att söka till Ungs scen östs dramatikerlab (reportage)

 1. Pingback: Prinsar m.m. | KULTURSIDAN.nu