• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Lillklas & Storklas i Norsholm


Hoppla alla mina hästar! Några förflugna ord av Lillklas startar den grymma sagan.


Hämnden är grym men också en lustig lek

 

H C Andersens saga om de två bönderna Lillklas och Storklas får TV3:s Grannsämjan att verka som rena mysshowen. När Storklas, den rike bonden, sparkat ihjäl den fattige Lillklas häst drabbas han av en så grym hämnd att det är svårt att förstå att sagan en gång skrevs för barn. Man kan undra vilken sens moral författaren tänkte sig.

När nu Kvartersteatern sätter upp Lillklas & Storklas för barn fylls föreställningen med en så galet absurd humor att man inte kan annat än skratta. Komiken och leken tar udden av grymheterna.

Men visst går det som det går i sagan. Den dumdryge Storklas luras att slakta sina hästar och gör det med en sådan iver att inte bara hans söta små ponnyhästar utan också kor och grisar yr över scenen. Men de är ju bara små gosedjur.

Dramaturgen Anna Nygren har tillsammans med regissören Frida Nyström gjort om den grymma sagan till en vindlande lång lek. Och de unga skådespelarna förvandlas till barn som klär ut sig. Filip Zellmans Storklas går i långrock, pälsmössa och tuffa solglasögon medan Cecilia Falkebring och Johanna Tillberg, som för berättelsen framåt och kastar sig mellan alla biroller, gärna tar på sig sjal och damhatt så som vi tänker oss att småflickor gör när de leker teater. De är bondhustru och bagare, kyrkfolk, krogbesökare och gamla mormor och några till. Även Filip Zellman hinner med några fina biroller.

Teodor Fredrikson spelar den listige Lillklas, som i början får allas sympati när Storklas är dum mot honom. Medkänslan gör att man följer med honom långt, kanske för långt.

Vad barnen i Norsholm tänker är nog olika. Men ett är säkert, den vilda jakten med spring i dörrarna som i Scooby-Doo, den är nog roligast av alltihop. Spelas i båtskjulet invid kanalen hela veckan ut.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Hjalmar Sandelin Mårdh


 • MUNKEBODA BÅTHUS Norsholm
 • 28 juli – 7 augusti 2011 kl 16
  Lill-Klas & Storklas
  av H C Andersen
  Dramatisering: Anna Nygren
  Regi: Frida Nyström
  Medverkande: Teodor Fredrikson, Filip Zellman, Cecilia Falkebring och Johanna Tillberg

 

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Norsholms komediteater hemsida
Norsholm spelar dubbelt Kultursidan 27 juli 2011

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Lillklas & Storklas i Norsholm

 1. Pingback: Dags att söka till Ungs scen östs dramatikerlab (reportage) | KULTURSIDAN.nu