• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Machiavellis Mandragola i Norsholm

Okulär besiktning. Callimaco (Adam Tillberg) utger sig för att vara läkare
och lyckas få Messer Nicia (Bengt-Otto Ottosson) att öppna för både det ena och det andra.

 

Människans lust till att luras avslöjas brett

 

Tänk vad vi människor vill luras. Lura andra eller sig själva. Som i Norsholm där Göran Sarring är en riktig rackare på att hitta på, som trollar fram den ena föreställningen efter den andra om somrarna. Men Ligurio är snäppet värre, en riktig intrigmakare. Men vad vore han utan Messer Nicia, som är den som låter sig luras och tackar därtill.

Det finns de som tror att Ligurio är Niccolò Machiavelli, han med Fursten ni vet, fast här förklädd till en enklare person. Och då är den unge Callimaco förstås den unge blivande envåldshärskare som handboken i maktspelandets höga (och låga) konst riktades till.

Eller så skojade han bara med sin publik, han Machiavelli. Han kanske var sur för att han tvingats i exil till landsbygden och inte fick smida planer åt de florentinska härskarna för den tråkige demokraten Messer Nicia,.. nej Soderini menar jag. eller så ville han ha något annat att tänka på. eller för att bli populär och få komma hem till Florens igen (pjäsen blev en hit redan efter urpremiären 1518).

Hur som helst, nu spelas Mandragola i Munkeboda båthus i Norsholm. Mandragola är ett annat ord för alrunan, och den vet varenda en som läst Harry Potter eller liknande litteratur att det är en kraftfull och magisk växt. Här påstås den kunna hjälpa en barnlös kvinna att bli gravid, men till priset av att den förste man hon ligger med måste dö.

Naturligtvis är det bara nys, ett trick för att ge den unge kåte spolingen Callimaco tillgång till den vackra Lucrezias säng och kropp med hennes mans, Messer Nicias goda vilja. För han vill ju så gärna ha en arvinge.

För det är som så att Messer Nicias fru Donna Lucrezia är en osedvanligt dygdig kvinna som aldrig skulle titta åt en karl, än mindre låta en främmande man komma in över tröskeln till sitt hus.

Intrigen i Mandragola handlar alltså om ett äktenskapsbrott där kontrahenterna inte har någon som helst kontakt med varandra förrän sängen är bäddad och klar, med benäget bistånd av äkta maken, hans svärmor och en munk. Det är faktiskt ovanligt. Och riktigt roande.

Ensemblen med regissören i spetsen tillåter sig också att fördjupa sig i populärkulturen, bara att räkna in anspelningarna: Göran Sarring uppskattar uppenbarligen äldre trollkarlar än Harry Potter. Nettan Lekström och Mala Kyndel sjunger Bella Notte (tänk Lady och Lufsen på julafton) i duett. Priset tar Robban Zetterberg förklädd till Adam Tillbergs Callimaco-läkare, med höjd mantel för att undgå att avslöjas, som, ja som i kultkalkonfilmen Plan 9 from Outer Space.

Därtill kommer deklamationer och dikter som bromsar farsen. Men vad väntar ni er av en pjäs som kanske skrevs så tidigt som 1504?

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Hjalmar Sandelin Mårdh

 • MUNKEBODA BÅTHUS Norsholm

 • 28 juli – 20 augusti 2011 kl 19
  Mandragola
  av Niccòlo Machiavelli
 • Översättning, bearbetning och regi: Göran Sarring
  Scenografi: Lennart Holmqvist
  Kostym: Bibbi Holmqvist
  Ljus: Claes Grönlund
  Medverkande: Adam Tillberg, Patric Svensson, Bengt-Otto Ottosson,
  Mala Kyndel, Nettan Lekström, Robban Zetterberg, Göran Sarring

LÄNKAR

Norsholms komediteater hemsida
Norsholm spelar dubbelt Kultursidan 27 juli 2011

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.