• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östergötlands unga berättare utsedda


Anna Nygren berör gärna det mindre bekväma genom sitt skrivande och dramaturgi.

 

Tredje gången gillt för Anna

 

Nu är de utsedda, årets tio vinnare i tävlingen Unga berättare. 38 skrivlystna talanger har i år skickat in sina bidrag till tävlingen, som arrangeras av Länsbibliotek Östergötland, Film i Öst och Östsam. Juryn som har haft det delikata jobbet att välja ut de tio vinnarna är författarna Maria Fagerberg och Ola Klippvik, Lisa Ekman från Norrköpings stadsbibliotek, Kim Ekerstad från Linköpings stadsbibliotek och Mattias Ahlén från Film i Öst.

Priset består av ett bokpresentkort på 500 kr samt deltagande i den publika omröstning som nu tar vid på sajten www.ungaberattare.se. Här kan alla lässugna ta del av texterna i både skriftlig och uppläst form via ljudfiler. Fram till den 31 december pågår röstningen. Den slutliga vinnaren presenteras den 16 januari och priset är ett stipendium i form av en skrivarvecka.

En av de tio finalisterna är Anna Nygren, 21, från Kimstad. Detta är tredje gången gillt för henne. Såväl 2009 som 2010 har hennes bidrag prisats. Nu är det kanske äntligen dags att ta hem hela tävlingen?
– Det får läsarna avgöra. Jag har inte hunnit läsa alla vinnarbidrag men de är säkert bra alillhopa, säger Anna ödmjukt.

Till vardags studerar hon på Dramatiklinjen på Nordiska folkhögskolan Biskops Arnö, i Stockholm, och drömmen är att bli en etablerad dramatiker. Målet närmast är att komma in på Dramatiska institutet om något år. Och etablerad håller hon redan på att bli. Läsare bekanta med Östgötateaterns repertoar minns säkert hennes pjäs Tumören som ett av de vinnande bidragen i Östgötateaterns manustävling i våras.

Annas vinnande bidrag i Unga berättare 2011 heter Pojkkropp. Juryns motivering lyder:

Det utsatta barnets oundvikliga öde skildras känsligt och lyhört. Mitt i den svenska sommaridyllen utspelar sig kedja av vardagliga händelser som så när slutar i en katastrof.

Ett återkommande stildrag som Anna lyfter fram i sitt skrivande är att belysa situationer och ämnen som ofta uppfattas som svåra och obekväma att diskutera.
– Dels är det ett sätt för mig att få distans till det jag skriver och känna att det är skönt att jag själv inte upplever det. Dels tror jag att det är nyttigt för oss människor att få insyn i hur det kan vara att uppleva genuint obehagliga situationer.

Text: Michael Eriksson
Foto: Östgötateatern

 

  • LÄNSBIBLIOTEKET Östergötland

  • De tio vinnarna i Unga berättare 2011
    Kvinnor på gränsen
    av Andrea Melesevic
    Pojkkropp
    av Anna Nygren
    Kommer du ihåg
    av Emma Palmkvist
    En historia lika trolig som någon annan
    av Jens Thuresson
    Min egen ö
    av Jonna Lindberg
    Östersjöns Poseidon
    av Maja Tinnerwall
    Stjärnfall
    av Nea Glad
    Johan T
    av Peter Berry
    Vinstlotten
    av Tove Bruun
    Nollrummet
    av Victor Lagerkvist

 

LÄNKAR
Unga berättare – alla bidrag i text och som ljudfil
De vann Östgötateaterns manustävling artikel Kultursidan.nu 13/4 2011

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Östergötlands unga berättare utsedda

  1. Pingback: Dags att söka till Ungs scen östs dramatikerlab (reportage) | KULTURSIDAN.nu