• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Brutal rock’n’roll med Torsson på Dynamo (recension)

I flodljuset. Torsson spelade på Dynamo i lördags.

 

Vardagens skildrare vill inte vara rockhjältar

 

Jag läser i tidningen att Rolling Stones ska komma till Sverige. Men de är ju redan här. Det är egentligen fullt logiskt (nu när Jagger har sorg) att resten av bandet turnerar i Sverige med Torsson-covers. Men så öppnar jag ögonen och ser att det faktiskt är Torsson som spelar. Det låter bara inte så.

Men både gitarristen och trummisen dubblerar i ”Sveriges Rolling Stones” (Wilmer X), så det är väl inte så konstigt. Bägge banden härstammar från skånska Klippan. Michael Sellers, från legendariska The Sinners fläskar också till det på gitarr och lap steel.

 


Michael Sellers växlade mellan gitarr och lap steel.

 

Min käresta har vägrat följa med på konserten efter att ha hört mig ladda med musik en vecka. Och det är klart att Torsson kan verka simpla. Ungefär som ett dansband utan dans. Eller som progg utan budskap.

Men så är det inte, de beskriver bara det vanliga livet. Utan hjärta och smärta. Och utan revolution. På första skivan beskrivs Klippan som att” …dom har SJ:s godscentralstation
en halvtimmes gångväg ifrån stan.” Och på senaste skivan sjunger de om att ”Bakom lasarettet står en massa folk och röker det är både de som jobbar och de som besöker.” Och där jobbar Bo Åkerström, sångare och huvudsaklig låtskrivare i Torsson. Socialrealism.

Publiken är positivt nördig och ropar efter fler låtar än de hinner spela. Men, jo, de spelar Det spelades bättre boll. (Fattas bara, Gunnar Nordahl står ju staty.) Och vi får Blodomloppet som extranummer.

Men så låter det, som sagt, inte. Inte som på skiva. De kör fullkomligt över oss med brutal rock’n’roll. För första gången i Norrköping, tror de… men det finns andra åsikter.

 


Bo Åkerström är sångare och meste låtskrivaren i Torsson.

 

Efteråt, på scenkanten, frågar jag Bo om detta. Varför låter ni så mycket bättre nu? ”Vi har alltid försökt att låta så bra som möjligt”, säger han — och då känner jag mig lite dum. ”Fast ni har ju till och med rökmaskin”, säger jag. ”Det var arrangörerna.”, säger Bo. ”Borde vi säga ifrån om det?” frågar han oroligt. ”Nja”, säger jag, men jag gillar frågan. Torsson vill inte vara rockhjältar. Och man såg ju inte Sticky Bomb bakom trummorna på hela kvällen, så mitt svar är nog ja (så här i efterhand).

Men ett tag lät Torsson trallvänligt och (ursäkta) dansband. Bortsett från texterna. Och första plattan hette Att kunna men inte vilja (1980). Den senaste heter Hälsningar från ledighetskommitten (2012), så visst finns där en viss distans. Jag tror detta är Sveriges bästa hobbyband.

Jag såg dem senast 1990 i Lund. ”Oj, det var länge sen”, säger Bo. Och det är klart det var, fast Torsson har ju funnits sen 1976! Och de har förstås utvecklats sen dess. Men skivorna är sig ganska lika. Och de utkommer med en stadig takt cirka vart 7:e år. Men publiken är tålmodig.

 


I rökmaskinens lätta dis på Dynamos scen.

 

Jag måste ändå fråga om en låt från senaste plattan: Festen hos Lundins. Den texten är ju helt annorlunda och så långt från det vanliga vardagliga Torsson brukar behandla. Här är det både dramatiskt och blodigt (även om vi inte får veta vad som hänt). ”Jag var inspirerad av Pogues, försökte skriva en Pogues-låt.”, säger Bo. Ojdå. Det var oväntat. Och det blev något helt annat.

Jag läser i en lokal gratistidning att musikredaktören beklagar sig över att Wilmer X inte spelar längre. Kanske borde han bege sig till Backstagescenen, Konsert & Kongress i Linköping den 4/4. Ni andra kan gå dit och se det ni missade… Torsson.
Men min redaktör säger att jag inte får skriva om grannstaden.

Har jag börjat lyssna på Wilmer X igen?
Nej, jag lyssnar på Torsson.
Den bästa av två världar.

Text: Michael Strandhed
Foto: Jonas Karlsson

DYNAMO Norrköping

22 mars 2014
4 april i Linköping
Torsson
Arr: Lucky you

MEDLEMMAR
Sticky Bomb
Thomas Holst
Dan Persson
Michael Sellers
Bo Åkerström

LÅTLISTA 22/3
Lena Green
Elmia jordbruksutställning
Anskars handskar
Ett litet hotell
Låt regnet ösa ner
Bakom lasarettet
Kastrup
En tung missbrukare
Festen hos Lundins
Turistinformation
Den italienske dansläraren

Hela dan
Missat chansen
Volleyboll Molly
Hej kontinent
Det spelades bättre boll
Blodomloppet

LÄNKAR
Torsson hemsida Facebook
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.