• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgötateatern spänner bågen 2014-2015


Personalfoto. Fotografen Peter Holgersson fick som han ville, hela styrkan i storleksordning och barnen von Trapp längst ner på Östgötateaterns trappa.

 

Från Sound of Music till Revolution

 

Ett välfyllt spelår väntar på Stora teatern i Norrköping och dess namne i Linköping. Från det vi tror oss känna igen – Sound of music och Kungens rosor – till det okända – internetthrillern The Nether och magi/nycirkusföreställningen Tänk om. Ung scen öst gör Revolution och klipper håret.

 


Varvar. Kortast först och längst ner. Sedan de lite längre. 

 

Östgötateaterns sedvanliga upptakt inför det nya spelåret utspelade sig på trappan till Stora teatern i Norrköping. Fotografen Peter Holgersson regisserade en rundvandring i längdordning, kortast först och längst sist, som resulterade i gott humör och att alla ansikten, förhoppningsvis, syntes på bilden.

– Är ni med allesammans?
– Jaa!
– Vad var det ni skulle säga?
– Miiin!
– En gång till!
– Miiin!

Inne på stora scenen samlads hela ensemblen i en stor cirkel, både från Östgötateatern och dess yngre partner Ung scen öst. Tillbaka till livet på teatern efter sommarsemestern reflekterar teaterchefen Johan Celander:

– Fröna är satta och det börjar gro. Vi har spänt bågen hårt. Och brett.

För det breda står kanske musikalshowen Sound of Music vars regissör Mattias Carlsson provocerar med att säga orden ”stor och svulstig”. (Johan Celander talar hellre om kärleken som förlöser en förstelnad man till liv och gör olyckliga barn lyckliga.) Ensemblen omfattar nära hälften av alla skådespelare, fasta och frilansare. Inte minst barnaskaran von Trapp som dubblerar i alla roller, förutom äldsta dottern Lisen.

– Den här sången tränade vi på igår, säger kapellmästaren Johan Siberg och släpper loss alla barnen von Trapp och ”Maria” i titellåten När bergen får liv – i stämmor.

 


När bergen får liv. ”Maria” och barnen von Trapp sjöng stämsång under kapellmästaren Johan Sibergs ledning.

 

I rask takt presenteras spelårets uppsättningar. Hederskomedin Swedenhielms får nypremiär i Linköping redan i september. Det blir Skandinavienpremiär av The Nether, en apokalyptisk thriller som utspelas i en tid när internet är den enda värld vi känner till. Där vi går i skola, jobbar, gå i terapi – och där brott begås i ett victorianskt designat paradis för pedofiler.

– Dramatikern Jennifer Haley ger sig olika uppdrag när hon skriver. Den här gången skulle hon skriva om något hon tycker fruktansvärt illa om, berättar regissören Thereza Andersson.

I höst blir det urpremiär på Tänk om av och med artisterna Magali Bancel och Mattias Lindström. Vi får veta att de samarbetat med Östgötateatern verkstäder för att låta magi möta nycirkus. En kort film antyder skön konst, humor och magisk realism.

Ännu bara halvfärdig är den nya dramatiseringen av Moa Martinsons roman Kungens rosor. Johan Celander påminner om att det i år är 50 år sedan Moa Martinson dog, det hinner bli 51 år när uppsättningen har premiär i mars 2015.

– Dramatiseringar har en tendens att åldras på ett sätt som inte pjäser har.

Teaterchefen ser den som en pendang till Swedenhielms, som utspelas bland överklassen. Kungens rosor handlar om 16-åriga Moa som tjänstgör som servitris under Konst- och Industriutställningen 1906. Klasskillnaderna är stora, även inom restaurangpersonalen och Johan Celander ser hur förändringarna i vår tid speglas i Moa Martinsons verk.

 


En pilotfilm för nycirkus/magiföreställningen Tänk om.

 

– Vi vill prata om nuet med vår unga publik, säger Ung scen östs chef Malin Axelsson och spelar ut sina kort för spelåret med hjälp av sin ensemble. I gymnasieföreställningen Marken brinner ger ett poetkollektiv röst åt förra sommarens uppror i Husby men även i andra liknande områden i andra länder. Frågor ställs och polisens och medias roller granskas.

En ovanlig teaterturné ska utspelas i högstadieklasser i länet med hörlursspelet Din inre röst. En demonstration på scenen visar hur de som bär hörlurarna får instruktioner hur de ska röra sig, vad de ska säga. Det blir alltså högstadieeleverna som agerar, inga skådespelare.

Även Mammas problem spelas som klassrumsteater för högstadiet, efter nyår. Det är en dramatikerdebut liksom Revolution, en mellanstadiepjäs om en syster som sätter saxen i håret och klipper sig loss.

I Mitt hjärtas okända arkiv får mellanstadieelever en inblick i den nya världen där vuxna saknar meningsfullt arbete. Inför pjäsarbetet har teaterchefen/dramatikern/regissören Malin Axelsson intervjuat personer inom Fas 3.

– Dammsugare, flykt. Det är som att pjäserna pratar med varandra, kommenterar Johan Celander efter presentationen. Själv har han redan börjat arbetet inför nästa spelår, det som börjar hösten 2015. Pjäsprojekt och förslag sjuder hela tiden i teaterhuset bland regissören och skådespelare. Som tiggarprojektet.

– Det är ett forskningsarbete kring tiggare. Vi vill intervjua tiggare vi möter. Vi frågar också personer vad som händer i oss när vi möter tiggare. Projektet bygger på behovet av att berätta.

Ett annat projekt handlar om att undersöka digitalisering i konsten, inte så enkelt som att filma teater och visa någon annanstans. Johan Celander talar heller i termer som scenografi och interaktivitet.

Nästan så att det låter som en dag på jobbet hos Ung scen öst.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÖSTGÖTATEATERN

Spelåret 2014-2015

Swedenhielms
LINKÖPING

5 september – 18 oktober 2014

Sound of music
NORRKÖPING

4 oktober 2014 – 3 januari 2015
LINKÖPING

30 januari – 16 maj 2015

Tänk om
NORRKÖPING

25 oktober – 12 december 2014
LINKÖPING

13 februari – 15 maj 2015

The Nether
LINKÖPING
21 november 2014 – 3 januari 2015
NORRKÖPING

24 januari – 14 februari 2015

Kungens rosor
NORRKÖPING

28 mars – 26 april 2015

PLUS+
Soppteater
Musikalia
Z
Nobelläsning

Afternoon:Tea
Poesiläsning

TURNÉ
Musikalia
Z
En baron på besök
Så länge du har lust

UNG SCEN ÖST

Spelåret 2014-2015

Din inre röst högstadiet
Klassrumsturné från 9 september 2014

Marken brinner gymnasiet
Premiär 26 september 2014

Mitt hjärtas okända arkiv mellanstadiet
Premiär 3 oktober 2014

Mammas problem högstadiet
Premiär 27 februari 2015

Revolution mellanstadiet
Premiär 6 mars 2015

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida
Ung scen öst hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.