• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ingenting är omöjligt för Ale Möller (recension)

Ale Möller på flöjt.

Ale Möller på flöjt. Olle Linder vid kaggarna. Under hatten sitter klaviaturspelaren Mats Öberg.

 

Han har en räv bakom örat och glimten i ögat

 

Det är knökat på Crescendo. Fullständigt fullsatt. Lapp på luckan. Jag uppskattar det till 150 personer. Hur många fick vända i dörren?

Det är bara tre veckor sedan Ale Möller Trio spelade i Norrköping senast. Då var de förstärkta med Mamadou Sene och, inte minst, 350 unga musiker från Kulturskolan. Se bara på bilderna därifrån, längst ner. Världskul!

Ale Möller talar med värme flera gånger om den händelsen. Kulturskolans rektor Hasse Eriksson ler förnöjt på andra raden.

 


Världskul! Var och hette Kulturskolans konsert med Ale Möller Trio för några veckor sedan.

 

Och det var en fantastisk upplevelse. Kanske kommer den att upprepas, eftersom man inte lyckades inviga skolans lokaler sist. Passa på då, alla ni som fick vända! Louis De Geer var bara nästan fullsatt sist.

Kanske är det därför så många är här. Eller så är det för att Ale Möller fick Sir George Martin Music Award i våras som fjärde pristagare. Georg Martin! Beatles producent! Va!

Eller så är det för att han har hållit på sedan slutet av 1970-talet med att bygga ett växande rykte, och att alla som någonsin har sett honom måste höra honom igen.

 


Trångt om saligheten när Ale Möller Trio spelade på Crescendo i onsdags.

 

Ale Möller började sin bana som trumpetare, och trumpeten är hans första instrument i kväll på en sydafrikansk bröllopsmarsch. Men många instrument ska följa, och till den egna låten Min första cykel byter han till flöjt. Han blundar och hoppar medan han spelar, och vi upplever en känsla av att flyga. Och en känsla av déjà vu från Louis De Geer.

Därifrån känner vi också Pål Karls vals, men nu förstår jag plötsligt varför de väver in Beatles Can’t buy me love i den. Pål Karl drömde om att åka till Falun och köpa en diamantring till sin fru, berättar Ale Möller. Fast han kanske ljuger. Fan vet om trummisen Olle Linders gammalfaster Inga verkligen blev 103 år och spelade i Frälsningsarmén i Jönköping. Men det hindrar ju inte att han spelar tamburin som vi aldrig har hört det spelas förut. Hakorna nuddar golvet.

Klaviaturspelaren Mats Öberg är också ett kapitel för sig. Vilken kille! Det blir rätt jazzigt när han drar ett solonummer, men annars låter det hur som helst. Vem är det som spelar den fantastiska fuzzbasen? Jag ser ingen. Jaha..! Jag satt precis bakom, och såg fingrarna dansa över tangenterna. Hade han spelat med Zappa, sa du?

 


Ale Möller Trio på Crescendo – Mats Öberg, Ale Möller och Olle Linder.

 

Men Ale Möller spelar på allt! Om jag sluter ögonen hör jag en trumpet i en försvenskad version av Willie Dixons bluslåt Hoochie coochie man. När jag öppnar dem spelar karln näverlur! Det borde inte vara möjligt! Givetvis spelar han dragspel på en låt av sitarmästaren Ravi Shankar.

Det är lekfullt och glatt, och ingenting är omöjligt. Jag är ju ändå lite förvarnad – sist spelade han fiolstämman på munspel. Han har en räv bakom örat och glimten i ögat.

Så när han tar fram sin orangea vägpinne och börjar blåsa nickar jag bara igenkännande.

Annars vad det rätt mycket mandola, lite bozouki, olika flöjter och en liten mungiga. Och afrikanskt och tango och folkmusik och jazz och blues och lite Taube. Gärna blandat i samma låt.

Så när klockan är over tio och det slutligen är över kan jag, proppfull av intryck, bara stappla därifrån. Munnen har hängt upp sig i ett brett leende.

Text och foto: Michael Strandhed

CRESCENDO Norrköping

24 september 2014
Ale Möller Trio

ALE MÖLLER TRIO
Ale Möller – det mesta
Mats Öberg – klaviatur
Olle Linder – slagverk

CRESCENDOS KULTURNATT

Crescendoscenen

17.00 New Sweden Hot Quartet – swing
18.00 Twelve Bar Blues Band – blues
19.00 Niclas Lindblom Band – jazz
20.15 Nisse Sandström band – jazz
21.45 Dixie Cats – tradjazz
23.00 Boogie Leg – blues-rock

Restaurangtorget

18.00 Debbie och Lasse m. Air Craft Storband
19.30 Balkan Bag Pack – balkanmusik
20.30 Göran Hanning Nice & Easy Bluesband
21.45 Mr. Spruce – rhythm & funk
23.00 Safeman Band – 1980-talsrock

Innergården (bakom Vera Design)

16.00 Shadnicks – 1960-talscovers
17.00 Marie Ljung Band – soul-funk
18.00 Martin Karlsson & Tumbleweed Town – rock
19.00 Plusgrader – pop
20.00 Cliff Barnes – rock’n’roll
21.30 Blå Häst – progg
23.00 Red Line – soul-funk

BILDSPEL CRESCENDO (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BILDSPEL VÄRLDSKUL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Ale Möller Trio hemsida Facebook
Crescendo hemsida Facebook
Världskul med Ale Möller & Kulturskolan reportage Kultursidan.nu 3/9 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.