• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sven Wollter tigger för hemlösa – 48.649:-


– Vi är inte bättre människor än de som tigger. Det känns skönt att sälla sig till tiggarnas skara och det är hälsosamt att ge till andra behövande människor, säger Sven Wollter.

PS! Resultatet blev 48.649 kronor. Nästan 300 personer kom till Cabaret för hemlösa. Mika Liffners målning, specialbeställd av Riksteaterföreningen i Linköping gav 5.000 kronor.

 

Fler volontärer är alltid välkommet
PS! Resultatet blev 48.649 kronor.

 

Sven Wollter kommer några minuter försenad från tåget och genast sätter sig rätta på scenkanten. Han är ledigt klädd i gympadojor och får alla att omgående lyssna till berättelsen om hur han kom upp med idén till Cabaret för hemlösa som ges på Östgötateatern, Linköping på tisdag. Detta är ett samarbete med riksteaterföreningen KariL, Stadsmissionen Crossroads och Svenska kyrkan.

Jag såg de lokala nyheterna på Östnytt om situationen för de hemlösa i Norrköping och att den var svårare än någonsin förra vintern. På ett möte i teatern slängde jag ur mig om inte vi kunde göra något genom att upplåta teatern till ett välgörande arrangemang, berättar Sven Wollter.

 


De står bakom Cabarét för hemlösa. Ulrika Reinholdsson, Karil riksteaterförening, Elin Sjögedahl, Stadsmissionen Crossroad, Peter Sundberg, skådespelare Östgötateatern, Sven Wollter, skådespelare och Staffan Jonsson, citypräst och deltid i Stadsmissionen.

 

Sedan september befinner han sig i Linköping för att spela i pjäsen Swedenhielms. Denna nu 80-årige storhet inom teatern har spelat många tunga roller. Mest folkkär blev nog Sven Wollter med serien om soldaten Rasken som fick stor genomslagskraft.

I Norrköping öppnades dörrarna för Cababaret för hemlösa i mars månad i år. Det blev succé då alla teaterns platser snabbt blev fullsatta. Slutresultatet blev hela 65.396 kronor.

Nu är förhoppningarna stora att detta resultat ska överträffas med råge i Linköping. Föreställningen är gratis. Före och under föreställningen kommer man att samla in pengar med stora pappersmuggar som oavkortat går till Stadsmissionens arbete. Under föreställningen har man dessutom möjlighet att bjuda på en tavla av konstnären Mika Liffner som auktioneras ut.

– Vi hoppas att genom detta tillskott av pengar kunna ta hand om alla hemlösa EU-migranter genom härbärge och matservering. De flesta är romer som kommer från Bulgarien eller Rumänien, säger Elin Sjögedahl, Stadsmissionen Crossroad.

Just nu har Stadsmissionen cirka 60 personer som arbetar frivilligt med att till exempel göra klart för natten och frukost på härbärget.

– Fler volontärer är alltid välkommet, säger Elin Sjögedahl, Stadsmissionen Crossroads och uppmanar Linköpingsborna att höra av sig.

Östgötateatern genomför även ett annat projekt i samarbete med Stadsmissionen och Svenska kyrkan. Det blir en teaterdokumentär som handlar om tiggare och beräknas att spelas 2015 eller 2016.

– Besökarna i teatern får möta människorna bakom tiggeriet, säger Peter Sundberg, skådespelare Östgöta teatern.

 


Så här såg det ut i mars. Sven Wollter sjöng Vysotskij till Bengt Ernryds trumpet.

 

På tisdag bjuder alltså Östgötateatern in till en kväll fylld av improviserad underhållning. Programmet blir en överraskning då det är hemligt. Klart är dock att Peter Sundberg och Sven Wollter kommer att delta. Flera ur Östgötateaterns ensemble lär stå på scenen. För musiken svarar Sven Wollter gode vän Bengt Ernryd, mannen bakom musiken till teveserierna Raskens och Fem myror är fler än fyra elefanter.

– Mycket sång och musik ska det bli och att alla har roligt på scenen, utlovar Sven Wollter som själv tar på sig rollen som konferencier.

Text och foto: Per Oddman
Arkivfoto: Foto-Kenny Nilsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STORA TEATERN Linköping

Tisdag 14 oktober 2014 kl 19.00
Cabaret för hemlösa
Samarr: Östgötateatern, KariL, Stadsmissionen Crossroads

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook
Crossroads hemsida
Makalös Cabaret för Hemlösa blev succé reportage Kultursidan.nu 3/3 2014
Jovialisk Wollter skaver fint mot Sjöman recension Kultursidan.nu 13/4 2014
Sven Wollter inleder sin sista turné reportage Kultursidan.nu 12/3 2013

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.