• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Satsning sätter snurr på dansen

Snurr på dans.
Snurr på dans. Swedish Family tränar i Dansens hus i Linköping under två veckor. Dansresidenset ska leda till en föreställning för den populära streetgruppen. Och inspirera länets dansare.

 

Swedish Family i dansresidens

 

Swedish Family gästar Dansens hus. Under ett två veckor långt dansresidens skapar de en ny dansföreställning. Streetgruppen har vunnit alla danstävlingar de ställt upp i. Dansresidenset är en del av Dans i Östs utvecklingsarbete för dansen i länet.

Hip hop, breakdance eller klassisk balett. Aktiviteterna sjuder av liv i Dansens Hus i Linköping, då Dans i Öst gör sin nya satsning på dans. Dans i Öst är ett samarbetsprojekt mellan Regionförbundet Östsam, Linköpings kommun, Riksteatern Östergötland, Östgötateatern och Östgötamusiken. Uppgiften är nu att samordna all professionell dans i Östergötland. Med detta vill man bygga en plattform och struktur för dans som sedan ska övergå till regional verksamhet 2015. Hur projekt ska finansieras i framtiden är i dagens läge inte klart. Men till 2016 räknar man med att en mer permanent verksamhet och organisation ska bildas.

 


Söker nya uttryck.

 

I övriga landet uppfattar man att många regioner kommit längre i sina satsningar på dansen som kulturell aktivitet. Att släppa fram fler koreografer och dansare, amatörer såväl som proffs så att dansen kan utvecklas är ett självklart ett mål.

– Vi vill skapa en professionell arena och lyfta kulturen till andra nivåer, berättar Anne Hederén, kulturchef Regionförbundet Östsam.

Genom att ta hit stora och små kändisar inom dansen och med deras framträdanden vill man att det ska smitta av sig på alla dansare i regionen. Genom att skapa en ordning och arbetsmetodik samt ta hit artister, kan man se till så att kommunerna på ett effektivt sätt får hjälp att skapa bra arrangemang.

– Många gånger finns resurserna men man har inte redskapen och saknar kunskapen om hur man genomför ett dansarrangemang, berättar Anne Hedrén, kulturchef Regionförbundet Östsam.

Linköpings kommun har gjort en jättesatsning på dansen genom Dansens Hus i Linköping. Detta vackra hus finns till för all slags dans. Huset är nyrenoverat invändigt för att kunna fungera som ett riktigt bra danshus, både för professionell dans och amatördans.

– Det blir en Dansens vecka även nästa år i länet. Vi startade 2012 första gången och nästa år kommer utbudet att bli ännu bättre i och med vår satsning. Det blir prova på för både proffs och amatörer, från balett till sällskapsdans, flikar Anna Ljung dansutvecklare Dans i Öst.

Dansfilm är något som man dessutom kommer starkt som en trend. Under t ex City Art Link i år visade Östergötlands museum dansfilm. Den är gränsöverskridande mellan olika konstformer i kombination och ger många intryck.

– Vi kommer även att satsa på dansfilm. Att bara filma dansare är en sak. Om man sedan redigerar filmen och tillför den nya effekter så har man fått en ny konstform, fortsätter Anna Ljung dansutvecklare Dans i Öst.

Dansen är en konstform som i yngre åldrar tilltalar flest tjejer. En tanke finns att det därför inte satsas så mycket pengar på den målgruppen som t ex fotboll.

– Det här är ett sätt för unga tjejer att komma fram. Bland professionella dansare är det dock lika många killar som tjejer, berättar Christin Ericsson kultur och fritid Linköpings kommun.

 


Framåtsyftande.

 

Som en del i satsningen har dansgruppen Swedish Family fått chansen att göra ett dansresidens på Dansens Hus. Med dansresidens menas att  de får tillfälle att fördjupa och fokusera sitt konstnärliga arbete. Swedish Family har vunnit flera danstävlingar.

– Dansare blir inte bokade lika ofta och måste då ta ett högre gage. Det är också kostsam utrustning som ljud och ljus som tillkommer men nu satsar vi, säger Anna Ljung dansutvecklare Dans i Öst.

Under två veckor övar man tillsammans för att senare presentera en färdig dansshow på stadens dansscen Sagateatern i Linköping under våren 2015. Gruppen representerar genren street med inslag av stilarna hip hop, locking (låsa rörelser), popping (spänner en muskel snabbt och sedan slappnar av igen), house och breakdance.

– Street är en dansform som är välkänd och lockar en stor publik, berättar Anna Ljung dansutvecklare Dans i Öst.

Svårigheten för många dansare och då framförallt streetare är att hitta lokaler att öva i. Streetdance är en subkultur och lever därför sitt liv som sådant. Den hamnar i skuggan av de fina salongerna och stora teatrarna.

– Det är mindre pengar i street än det är i annan dans. Vår dans är en kreativ process och vi behöver någonstans att öva, säger Cajsa Godée från dansgruppen Swedish Family.

Att träna in en egen dansshow på endast två veckor är inte enkelt. Som under vanlig kontorstid övar tjejerna intensivt som enskilda dansare och tillsammans.

– Vi lär oss av varandra och freestylar (improviserar). Några är akrobatiska andra bra på t ex locking, avslutar Joanna Holewa-Chrona

Något som dock är klart är att Street är en dansstil som är här för att stanna med allt det som tillhör dess kultur i form av graffiti och rap.

Text och foto: Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DANSENS HUS Linköping

30 oktober 2014 kl 14–15
Öppen träning och inspiration med Swedish Family

LÄNKAR
Swedish Family Facebook YouTube
Dansens hus info
Dans i Öst hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.