• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bollop Hallarnas nya glada utropstecken

Camilla Lothigius, Ann-Charlotte Krantz Thor och Bollop.
– För mig inger Bollop en skön lekfull känsla, en lätt känsla, en positiv känsla som förmedlar att allt är möjligt och den känslan förmedlar kreativitet, sade konstintendent Ann-Charlotte Krantz Thor.

 

Som uppträdda på ett osynligt strå

 

De sträcker sig mot himlen. Stora färgglada plastkulor på rad, som uppträdda på ett osynligt strå. Så ser Camilla Lothigius skulptur Bollop ut. I måndags invigdes ett ”utropstecken för kreativiteten på den här platsen” av Kikki Liljeblad, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Intresset var stort för det nya offentliga konstverket som står mitt på gården i kultur- och kreatörskvarteret Hallarna. Konstnären Camilla Lothigius, som även har arkitektbakgrund, är verksam i Linköping. För ett år sedan ställde hon ut på Konstforum och kunde redan då avslöja att något var påtänkt till Hallarnas växande skulpturpark.

 


Uppstickare.

 

Bollop som form och skulptur smälter in alldeles förträffligt i miljön och i den verksamhet som pågår här, sade Ann-Charlotte Krantz Thor, ansvarig intendent för den offentliga konsten i Norrköpings kommun, och fortsatte:

– Den både särskiljer sig och för en dialog med platsen i sin lekfullhet. Den utmanar arkitekturen utan att nonchalera den. Bollop är kaxig, färgstark i sitt uttryck men förhåller sig lyhört och finstämt till sin specifika och även mycket noga utvalda plats av Camilla.

Kaxigheten knöt Kikki Liljeblad an till i sitt invigningsanförande. Det var nämligen Kultur- och fritidsnämndens ordförande som fick dra i det lila invigningsbandet.

– Kreativitet är en livsviktig del av samhälls- och stadsutvecklingen, framhöll hon och sade att ”offentlig konst ska säga något om platsen och om staden”.

För henne symboliserar kloten, i alla sina rena färger och som sträcker sig rakt upp mot himlen, ett Norrköping som ”kreativitetens och mångfaldens stad”, som ”sticker ur och är kaxig”.

Bollop är ett utropstecken för kreativiteten på den här platsen.

Efter invigningen kunde alla, om de inte redan sett det, se det nya konstverket samtala med gårdsmiljön. Med Carsten Hellströms reliefer som sitter på Kulturkammarens vägg, med den stora väggmålningen rakt fram och med färgstarka fönsterbågar här och var i Brückska husets tegelfasad.

 


Var är jag av Olav Lunde.

 

Däremot står Olav Lundes skrotskulptur Var är jag illa till på gården. Den har flyttats omkring efter den spektakulära invigningen Kulturnatten 2013, jagad av ombyggnader. Någon har dessutom målat delar av skulpturen svart.

– Den ska få en ny placering och vi ska se till att målarfärgen tas bort, lovade Pelle Filipsson, verksamhetsledare på Hallarna.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KVARTERET HALLARNA Norrköping

27 oktober 2014
Invigning av Bollop
Offentligt konstverk

Bollop av Camilla Lothigius
Platsspecifik skulptur av lackerad glasfiberarmerad plast.
Den består av 18 delar. Varje del är formad som en boll, gjuten var för sig, lackerad och sitter på en bärande konstruktion, en pelare som finns inuti bollarna.
Skulpturen är 11,70 meter hög, väger ca 400 kg. Varje boll är 65 cm hög och 70 cm i diameter.
Beskrivning: Ann-Charlotte Krantz Thor

LÄNKAR
Camilla Lothigius hemsida
Kvarteret Hallarna hemsida Facebook
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Prövar genre, prövar färg – på Konstforum reportage Kultursidan.nu 29/11 2013
Skulpturen Var är jag avbränd i Hallarna reportage Kultursidan.nu 29/9 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.