• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM – Förtrollande Aurora på Dynamo (recension)

Aurora
Fjällgränsen kan inte stoppa norska musikfenomenet Aurora. Hon har gjort musik sedan hon var 10 år. 

 

Är vi rentav på Mars?

 

Här är något så nytt att det inte har lämnat något annat spår på Spotify än två singlar från förra året. Men hemma i Norge har svallvågorna tydligen gått höga i pressen. Själv hade jag inte sett annat än videon (Awakening) på Where’s The Musics hemsida, men det räckte för att hon skulle vara mer intressant än 120 av artisterna på festivalen.

När debutskivan kommer under året kommer den att tränga rakt igenom fjällkedjan mellan våra länder. Jag tror den kommer att surfa rätt ut över Atlanten också.

Skivbolaget Decca gjorde troligen inget misstag när de gav 18-åriga Aurora Aksnes skivkontrakt efter att bara ha hört en låt.

 


Så sjunger hon en akustisk sång om ett mord ackompanjerad bara av gitarristen och tiden stannar helt.

 

Och visst är hon helt förtrollande på Dynamos scen i sin stickade kofta med armar som virkar i luften! En röst som verkar ta flera toner samtidigt ekar mellan fjällen. Nej, det är ju tjejen som spelar klaviatur som körar lätt dissonant. Jag tänker Kate Bush, men så inser jag att det inte behövs någon jämförelse.

Hon sjunger ”take me home where I belong” och kramar sig själv. Publiken skriker ”stanna här!”. Nej, det gör vi inte. Men vi borde ha gjort. Och vi borde varit fler.

Så sjunger hon en akustisk sång om ett mord ackompanjerad bara av gitarristen och tiden stannar helt. Sedan hör jag henne sjunga att hon är ”running with wolves”, och jag tänker att det måste vara norska vargar. Här gör vi ju allt för att skjuta ihjäl det fåtal vi har.

Vi är, som sagt, också få men ett extranummer lyckas vi ändå locka fram. Hon tolkar David Bowies Life on Mars? på ett så långsamt och smekfullt sätt att frågan blir retorisk. Det är klart det finns! Är vi rentav på Mars?

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DYNAMO Norrköping

12 februari 2015 kl 21.15
Aurora
Publik ca 50 pers
Prod: Where’s The Music?

LÄNKAR
Aurora Aksnes info skivrecension WTM-presentation
Where’s The Music? hemsida Facebook
RECENSIONER
WTM – Kryddat med The Durango Riot recension Kultursidan.nu 13/2 2015
WTM – Musiken rör på Elin Bell recension Kultursidan.nu 13/2 2015
FÖRHANDSARTIKLAR
Här’ä den nya musikkonferensen! reportage Kultursidan.nu 12/2 2015
Här är musiken under vinterns festival! reportage Kultursidan.nu 11/2 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.