• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Första Where’s The Music gav mersmak

Festivalloggan på Strömmens vattenridå.
Var’ä musiken? Festivalloggan på Strömmens vattenridå, syntes på många andra ställen. Tillsammans gav de ett sökande intryck, särskilt de som rörde sig (och bländade) på marken.

 

”Så blir Norrköping musikens Almedalen!”

 

4.689 sålda biljetter till 144 musikakter. 410 konferensdelegater, varav många besökte Norrköping för första gången, gick nyförälskat leende i Industrilandskapet. Stefan Papangelis fick upp ögonen för Hörsalens potential och vill se Norrköping som musikens Almedalen. Och Folkert Koopmans vill göra det igen!

Vid lördagseftermiddagens hastigt inkallade presskonferens fick vi veta att besökssiffrorna låg på cirka 4.000. Men då var det fortfarande flera timmar kvar till sista kvällen. Nu har FKP Scorpio räknat in de sista och skriver i ett pressmeddelande att festivalen landat på 4.689 sålda biljetter till det som blev 144 musikakter, kanske den där ”hemliga” spelningen aldrig blev av.

Själva kallar FKP Scorpio det en ”publiksuccé”. Så långt är jag inte beredd att gå. Nästa år så kan det mycket väl bli mer än dubbelt upp, när vi lärt oss vad en showcasefestival innebär: många korta – men inte alltför korta – konserter där banden ger allt från första ackordet. Och så en konferensdel för musikbranschen. Inte succé, men mycket, mycket lyckat och löftesrikt.

 


FKP Scorpios ledare Folkert Koopmans tillsammans med festivalansvariga Linnéa Jonsson och Niklas Westergren samt Upplev Norrköpings Stefan Papangelis.

 

– Jag kände mig lättad när jag gick runt i torsdags kväll, erkände FKP Scorpios grundare Folkert Koopmans.

Han hade anledning att vara lite nervös. Biljettförsäljningen kom igång på ett sent stadium. Cirka 3.000 sålda biljetter före spelstart till ett förhållandevis lågt pris, vid jämförelse med exempelvis Bråvallafestivalen, innebär ett ekonomiskt vågspel. Men publiken kom, log, nickade i takt. Och några till och med dansade.

– Norrköpingspubliken är långsam, menade Upplev Norrköpings VD Stefan Papangelis. Men nu vill folk vara med på folkfesten! Det kommer att bli lättare och lättare år för år.

– Ja, vi kommer tillbaka med Where’s The Music? nästa år, lovade Folkert Koopmans. Vi ska utvärdera det som har varit först och se vad som kan göras bättre.

Enligt pressmeddelandet som skickas ut på måndagen säger Folkert Koopmans:

”Vårt mål var dels att introducera nya talangfulla artister för en större publik – men vi ville också ta upp aktuella frågor, forskningsfrågor och kreativa tillvägagångssätt av vår verksamhet och erbjuda en plattform för diskussion, utbyte och med ett omfattande och innehållsrikt konferensprogram skapa samarbete. Det har vi har redan lyckats med under den första upplagan. Jag är särskilt glad över att så många branschföreträdare och kollegor från hela världen kom till festivalen. Konferensen var också en riktigt spännande, livlig och intressant del av Where’s the Music?.”

 


De färgglada plasttankarna gav tydliga signaler: Här’ä musiken!

 

När NT:s Sandra Wall redan under presskonferensen frågar runt om favoritkonserter under festivalen svarar Stefan Papangelis ”Hurricane Love i Hörsalen” och tillägger ”en stjärna, vi kan göra mycket där”.

Det är det bästa jag hört på mycket länge! Det har nämligen varit knäpp tyst om Hörsalen sedan kommunfullmäktige tog sitt beslut om att renovera Hörsalen invändigt drygt ett år sedan. Alltså jagar jag ifatt honom för att fråga om jag hört rätt.

– Stjärnorna, rättar Stefan Papangelis mig direkt. Hurricane Love, jag har inte hört dem tidigare!

Men han menar uppenbarligen att om bandet med den fina stämsången är en stjärna så är  Hörsalen den andra. Nu framstod den som en underbar scen med intim atmosfär. Uppenbarligen var han så i trans att han varken märkte de sjaviga stolarna eller de avstängda trapporna.

– Konferensdelegaterna går bara runt och ler i Industrilandskapet. Och de scener de nämner först är Värmekyrkan och Hörsalen, förstärker Stefan Papangelis det han just sagt. Scener som Flygeln finns det gott om men inte dessa.

Till nästa år ses scenmixen över. Stefan Papangelis ser för sig hur Where’s The Music? på lång sikt blir en stadsmusikfestival som sträcker sig utanför FKP Scorpios arrangörskap.

– Tänk Kulturnatten, fast för musik. Mantrat är inte bara scener utan små hörn som på Enoteket eller i Stadsmuseet eller…

Han talar om ett stråk av musikfest i Industrilandskapet–Kungsgatan-Drottninggatan. En fest som lägger ytterligare en pusselbit till den bild av staden som gör att unga studenter vill bo kvar i Norrköping under sina vuxna liv.

 


Hurricane Love. Och Hörsalen. Två höjdpunkter för Stefan Papangelis.

 

– Nästa år vill jag ha en politikerkonferens i konferensen, få hit politiker och tjänstemän från hela Sverige som samtalar om vad musik kan göra. Så blir Norrköping musikbranschens Almedalen!

Hans ord får mig att fundera – hur skapas en Musikhuvudstad? Av musik förstås, ju fler genrer som möts desto bättre. Av utbildning, från musiker och producenter till tekniker och ekonomer. Och så strukturen av mötesplatser för såväl scen som konferens. Kanske Norrköping ska erbjuda hotade musikbibliotek en trygg plats här (som drar hit forskare och deras forskningsstipendier). Liksom Vadstena Folkhögskolas musiklinje som just nu lever på nåder, ännu ett år (vilket suveränt komplement till Stenhammartävlingen och kammarmusiken).

Som Stefan Papangelis säger så slagfärdigt, kanske han lyssnat på sin högste politiker Lasse Stjernkvist:

– Jag tycker man ska ha respekt för skattepengar alla dagar i veckan. Men man måste också våga satsa.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

WHERE’S THE MUSIC?

12–14 februari 2015
Musikfestival

Prod: FKP Scorpio

LÄNKAR
Hurricane Love hemsida
Vadstena folkhögskola pressmeddelande
Where’s The Music? hemsida Facebook
FKP Scorpio hemsida

RECENSIONER
WTM – Dynamo ordinerade Blues Pills recension Kultursidan.nu 15/2 2015
WTM – Förtrollande Aurora på Dynamo recension Kultursidan.nu 14/2 2015
WTM – Kryddat med The Durango Riot recension Kultursidan.nu 13/2 2015
WTM – Musiken rör på Elin Bell recension Kultursidan.nu 13/2 2015
KONFERENSEN
WTM – Tjejerna på väg i musikbranschen reportage Kultursidan.nu 15/2 2015
WTM – Rätt evenemang stärker staden reportage Kultursidan.nu 14/2 2015
FÖRHANDSARTIKLAR
Här’ä den nya musikkonferensen! reportage Kultursidan.nu 12/2 2015
Här är musiken under vinterns festival! reportage Kultursidan.nu 11/2 2015

Hörsalen ska renoveras för kulturen reportage Kultursidan.nu 16/2 2015

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Första Where’s The Music gav mersmak

  1. Pingback: WTM – Vi ostoppbara Hello Saferide (recension) - KULTURSIDAN.nu