• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Brutalfunkis planeras på Nya Torget (krönika)

Bo-Trygg_Nya-Torget
Tre djupa lådor kommer att minska Nya Torgets stora yta. I bottenplanet planeras offentliga miljöer. Generalens äldreboende skyms från såväl torget som från solen i väst-sydväst.

 

Återskapa den gamla och levande staden!

 

När jag fick reda på att delar av Nya Torget i Norrköping skulle bebyggas för att göra torget mer gemytligt blev jag först positivt inställd. Den nya bebyggelsen skulle dessutom skymma det anskrämliga äldreboendet Generalen som har förfulat torget med sina ondskefulla vibbar sedan 1979.

Att Botrygg hade fått uppdraget att bygga kändes också betryggande med tanke på att de har haft förhållandevis god smak i sina val av arkitekter. Deras senaste bygge vid Norra Promenaden visar en viss hänsyn till den gamla staden.

 


Mellan äldreboendet Generalen och Nya Torget ligger Generalsgatan.

 

Chocken blev därför stor när jag fick se skisserna på det som är tänkt att pryda torget och ”skapa gemyt”. Tre fyrkantiga lådor som andas gamla Östberlin och en total avsaknad av fantasi och mänsklighet. Det tycks som att det bara är en gammal ritning från 1972 som har dammats av.

Den ogästvänliga Generalen ska döljas med ett ännu fulare hus. Jag hörde mig av till Botrygg för att meddela mitt missnöje. Deras VD tyckte det var tråkigt att jag inte uppskattade det arkitektoniska uttrycket och meddelade samtidigt att utformningen var kommunens val och att Botrygg bara skulle uppföra huset.

 


Skiss på det nya torgets utformning.

 

På stadsbyggnadskontorets sida hittade jag skisserna där visionen beskrevs som att: ”Nya Torget ska utvecklas från att vara ett bortglömt underutnyttjat torg till att bli en vacker och livfull plats med uteserveringar och torghandel.”

Jag betvivlar att så kommer att bli fallet när den arkitektoniska kvaliteten på nybyggnationen är undermålig och inte visar den minsta respekt för torgets äldre bebyggelse. Istället är det brutalmodernismens lådor som det tas ”inspiration från”. Det påminner om ett förortscentrum från miljonprogrammet. Jag vill samtidigt betona att det säkerligen finns människor som uppskattar det formspråket.

Jag undrar dock hur många de är sett till stadens befolkning och funderar över vilka hus som valts ut om stadens invånare själva hade fått välja. Jag gissar att det hade förespråkats ett mjukare formspråk och en anknytning till den traditionella staden.

När befolkningen tillfrågades om vad som skulle byggas på Strömsholmen så blev folkets val att bygga upp den gamla Jugendrestaurangen (som brann ned på 1930-talet). De styrande lyssnade dock inte. Det var uppenbarligen ”fel” val. Istället är dessa val förbehållna en liten elit som anser sig veta bättre än de som bor, arbetar och lever i staden. Det är precis som det var under funktionalismens tidevarv när vetenskapligt rationella argument körde över folkets röst.

 


Återuppbyggda kulturmiljöer i Frankfurt am Main.

 

Jag hade önskat att Sverige hade anträtt den nya tyska vägen med ett återskapande av den gamla och levande staden istället för den superrationella med hårdhänt planering från ovan. I städer som Frankfurt am Main rivs de gamla modernistiska kuberna för att ge plats åt det vackra som fanns där innan andra världskrigets bombmattor pulvriserade stadskärnorna. I Sverige tog vi efter den tyska vägen men massakrerade städerna på egen hand.

Nu behöver vi skicka våra stadsbyggnadsansvariga och byggherrar för att få inspiration av det som sker på kontinenten. För byggbolagen vore det en veritabel guldgruva att få återskapa det gamla uttrycket. Det finns sargade miljöer med misslyckade stadsomdaningar i hela landet att åtgärda. Tiden är mogen för det. Säg nej till fler lådor och låt oss som bor i städerna bestämma över innehåll och gestaltning.

Nyligen invigdes utställningen Urban Vision på Visualiseringscentrum i Norrköping. Där ska representanter från Stadsbyggnadskontoret finnas på plats och berätta om det som är på gång. Det pratas om en dialog om stadens rum. Jag ska ge dem en chans och berätta om mina visioner. Är dialogen ett äkta utbyte eller är det bara fernissa som ska förespegla en demokratisk process?

Text: Jacob Nordangård
Foto: Nigel Swales, Stillbild/Flickr och Jacob Nordangård
Skisser: Semrén och Månssons arkitektbyrå

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Botrygg hemsida projekt
Stadsbyggnadskontoret Norrköpings kommun Presentation Detaljplan Planbeskrivning
Jacob Nordangård blogg
Se och påverka Norrköpings framtid reportage Kultursidan.nu 14/2 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Brutalfunkis planeras på Nya Torget (krönika)

  1. Pingback: Nya Torget invigt med Edefalks Stenen – KULTURSIDAN.nu