• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM – Amasons djuriska förtrollning (recension)

Amason
Fågelsilhuetten lyfter bakom Amasons sångerska Amanda Bergman.

 

Uppstoppade djur på scenen

 

Jag står på trappan när Gustav Ejstes (orgel, gitarr och sång) och Nils Törnqvist (trummor) blir stoppade i dörren med besked om att det är fullsatt. Det ordnar sig, som tur är, men när resten av bandet kommer föreslår jag att de ska ställa sig i kön (innan jag berättar vad som hänt).

Jag passar på att fråga hur det känns att vara så superheta som de är nu, med i radion och till och med Go’kväll i TV häromkvällen.

– Det var helt absurt i TV, säger Amanda Bergman. Frågorna var helt surrealistiska! Är de inte alltid det?, undrar jag. Men jag lovar att se det på SVT Play.

 


Gustav Ejstes, kaninen och Petter Winnberg.

 

De är ju Sveriges, nu levandes, mest heta band. Åtminstone i indiekretsar. Och de var ju internationellt stora redan innan skivan släpptes 27 januari, alldeles nyss. Redan i somras var de över och spelade på festivaler på USA:s östkust. ”Supergrupp”, skriker media. Själva antar de en lite mer blygsam attityd. ”Man vet ju inte riktigt”, säger de. ”Ni spelar i alla fall på Norrköpings bästa rocklokal”, säger jag. ”Och ni avslutar festivalen.”

Det är givetvis en klockren bokning. Och Dynamo är fyllt till sista plats, och alla vet att de är på rätt ställe. Några såg dem säkert (liksom jag) på Knickedick-festivalen på stadsmuseets innergård i somras. Andra har väl bara fingret i luften och full koll.

Med medlemmar från grupperna Little Majorette, Idiot Wind och Dungen har ju inte de så kallade media helt fel. Särskilt Gustav Ejstes Dungen har ju varit både big in Japan och over there med en musik som kan beskrivas både som prog och progg. De böljande melodierna känns igen därifrån, men detta är starkare som helhet (trots att han bara är en del i stället för drivande).

Nyckelperson är nog ändå Pontus Winnberg, musikproducent för Spears, Lopez, Minogue med flera samt del av gruppen Miike Snow och delgrundare av skivbolaget INGRID. De har full kontroll över skivförsäljningen, berättar han efter konserten. Slickar du frimärken om man beställer en skiva? undrar jag. Ja, i princip. Vill man förändra musikindustrin så måste man ta kontroll, fast i USA har vi just varit tvungna att skaffa en distributör.

 


Ännu mer fågelsällskap.

 

Musiken har ett djurtema ända från den gärdsmygsång som spelas innan konserten till låttitlarna och de uppstoppade djuren på scenen. Finns det en smarthet, en ironi här? Nej (jag frågade). De gillar djur. Låtarna har titlar som Ålen, Älgen och Duvan oavsett om texterna är på engelska eller svenska.

Musiken? Den är helt förtrollande. Håller sig väldigt nära skivan, i och för sig, men det är ju ingen nackdel. Kanske var de mer på tårna på Knickedick i somras? Amanda Bergman var mer på vänstertårna, när hon kickade med högerbenet medan extasen tog henne. Det gör hon inte nu, men det är trångt och hon är mer rutinerad.

Kanske var det mer vilja i somras innan skivan kom. Kantigare, mer sökande. Jag gillade det.

Men jag måste erkänna att det låter bättre nu. Och jag ser hela konserten en decimeter från scenen. De flesta band har restriktioner om att man bara får fota två eller tre låtar. Inte Amason, det är fritt fram (säger också lite om inställningen). Jag inser att jag inte har en chans att få en bra plats att se konserten om jag lämnar fotodiket.

Det är väl kanske att utnyttja sina privilegier, men jag stannar kvar i diket och fotar hela spelningen.
Om världspressen är intresserad av 200 bilder av Amason, så kontakta mig.

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DYNAMO Norrköping

14 (eg. 15) februari 2015 kl 01
Amason

Prod: Where’s The Music
Publik: 350 fullsatt

SPELLISTA
NFB
Margins
Älgen
Elefanten
Kelly
I Wanna Know
Twin Peaks
Duvan
Blackfish
Ålen

LÄNKAR
Amason hemsida Facebook YouTube 1 YouTube 2 WTM-presentation
Where’s The Music? hemsida Facebook
RECENSIONER
WTM – Vi ostoppbara Hello Saferide recension Kultursidan.nu 16/2 2015
WTM – Dynamo ordinerade Blues Pills recension Kultursidan.nu 15/2 2015
WTM – Förtrollande Aurora på Dynamo recension Kultursidan.nu 14/2 2015
WTM – Kryddat med The Durango Riot recension Kultursidan.nu 13/2 2015
WTM – Musiken rör på Elin Bell recension Kultursidan.nu 13/2 2015
KONFERENSEN
Första Where’s The Music gav mersmak reportage Kultursidan.nu 16/2 2015
WTM – Tjejerna på väg i musikbranschen reportage Kultursidan.nu 15/2 2015
WTM – Rätt evenemang stärker staden reportage Kultursidan.nu 14/2 2015
FÖRHANDSARTIKLAR
Här’ä den nya musikkonferensen! reportage Kultursidan.nu 12/2 2015
Här är musiken under vinterns festival! reportage Kultursidan.nu 11/2 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.