• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Karl Magnus Peurell ser stadens potential

Karl Magnus Peurell, Stadsbiblioteket
Norrköpingsprofil. Karl Magnus Peurell har samlat sitt vetande om staden till en bok, Vandringar i Norrköping. I förra veckan höll han föredrag på Stadsbiblioteket.

 

Han drog igång Kulturnatten 1986

 

Pedagogen sitter i Karl Magnus Peurells ryggrad. Han talar med klar och tydlig röst som når långt. Nu har han dragit ner på guidandet i Norrköping och samlat mycket av sitt kunnande i boken Vandringar i Norrköping. Karl Magnus Peurell uppmanar stadens styrande och byggmästare att ta vara på centrala staden, ”det är något speciellt med Gamla Norrköping”.

Den som skrivit en bok om Norrköping, av den art som kallas norrköpingiana, håller föredrag på föredrag på museer, antikvariat och föreningar. Av alla som lyssnar är det några som köper. Den här gången är Stadsbiblioteket arrangör och det är så gott som fullsatt i Mellanrummet som befinner sig i kopplingen mellan betongfunkisen och Villa Swartz. Karl Magnus Peurell är en uppskattad guide och ledare för vandringar i Norrköping, det som givit hans bok dess titel. Den kretsar kring centrala stan, Saltängen och Nordantill och han förklarar att Industrilandskapet ställts åt sidan av utrymmesskäl.

– Det är något speciellt med Gamla Norrköping! Det gamla Norrköping känns nog så viktigt som Industrilandskapet, hävdar Karl Magnus Peurell. De borde ta vara på potentialen i centrala stan, där finns genomgående i hög kvalitet.

 


Lyssnar. Karl Magnus Peurell i samtal med en av åhörarna efter föreläsningen.

 

Tidigare i år lyssnade jag på Evy Rydergård, pensionerad byggnadsantikvare, som visade kartor över hur mycket som revs i centrala Norrköping. Det gav mig en verklig tankeställare, som fick mig att se parkeringstomter på ett nytt sätt. Nu säger Karl Magnus Peurell att mycket är kvar. Efter hans föreläsning undrar jag hur det går ihop? Han har också lyssnat på Evy Rydergård och sett kartorna, det hon säger stämmer, menar han. Samtidigt är det mycket som är kvar, de vackraste husen och de är många!

– Anders Kratz som tagit bilderna till Vandringar i Norrköping upptäckte att det är så mycket som är kvar.

Utöver Anders Kratz nytagna bilder visar han några gamla bilder under föredraget. Vid Spången, en äldre version, ses hur de då nybyggda sekelskifteshusen reser sig högt över den gamla tvåvåningsbebyggelsen som fram till dess kännetecknat staden. Följsamma förändringar är inte Norrköpings modell, tänker jag. Rysshärjning, storbrand och okänslig moderniseringsiver.

Karl Magnus Peurells intresse för stadens arkitektur väcktes när han följde en kurs på Folkuniversitet 1995. Ansvariga var stadsarkitekten Leif Sjögren tillsammans med Anders Englund som hade inventerat stora delar av Norrköpings innerstad. Där fann han en källa som Karl Magnus öst mycket ur. En annan källa är Kerstin Sandberg som i mogen ålder tog upp forskarstudier och skrev avhandlingar om såväl Carl Theodor Malm, Norrköpings förste stadsarkitekt under åren 1842–1886, som Werner Northun, arkitekt bakom många ståtliga sekelskifteshus inklusive Grand hotel.

Han är bra på det där, Karl Magnus Peurell, på att lyfta fram personer han uppskattar och lärt sig av.

Hörs gör han också, talar tydligt och klart, där han gör valda nedslag från sina vandringar, och får med Norrköpings äldsta byggnad (Hedvigs kyrka – 1673), äldsta profana byggnad (det gula huset där Generalsgatan möter Strömmen – 1720), riddarna från Kimstads kyrka som flyttat in till stan, mindre kända offentliga skulpturer och en personligt utformad gravsten. För kyrkogårdsvandringar har blivit något av Karl Magnus specialitet.

 


Portal. Men vad är det för hus? Karl Magnus Peurell vet svaret.

 

– Jag kom till Stadsmuseet som museilektor när det öppnade 1981. Jag tror jag fick jobbet för att jag var pedagog.

Karl Magnus Peurell började med visningar inne på museet. Det var roligt att berätta kring museets föremål men allteftersom fick han mer att berätta om det som fanns utanför museets väggar.

Läraren, skolkonsulenten, skolutvecklaren, museimannen Peurell tog efter några år steget till Allmänkultur, på den tiden en avdelning inom kulturförvaltningen. Sven Nilsson som var kulturchef då kom från Malmö. Efter ett sammanträde tog han fram en artikel om Kulturnatten i Lund. ”Kan ni göra något liknande här?”

Karl Magnus Peurell och kollegerna på Allmänkultur kontaktade institutioner och föreningar. En affisch togs fram och han cyklade runt och satte upp dem. Året var 1986.

– Vi möttes på stan under den första Kulturnatten. ”Grattis!” sa Sven Nilsson. När vi väl gjort det första året gick det av sig självt.

Den engagerade pensionären som gett Folkuniversitetets Senioruniversitet 20 år drar sig nu tillbaka med ålderns rätt. Han har slutat boka in stadshistoriska vandringar i sin kalender. Men de vunna kunskaperna ville han dela med sig av.

– Det var dags att göra en bok, jag hade så mycket material och anteckningar.

Någon mer bok efter Vandringar i Norrköping blir det inte. Däremot har han lovat skriva en broschyr om Matteus kyrkogård och leda ett par kyrkogårdsvandringar under sommaren.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Anders Kratz

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

14 april 2015
Vandringar i Norrköping

Karl Magnus Peurell
Föredrag

NORRKÖPINGIANA

Vandringar i Norrköping
av Karl Magnus Peurell
Foto: Anders Kratz
Layout: Karin Almlöf
Almlöfs förlag 2015

LÄNKAR
Carl Theodor Malm Norrköpingsprojekts blogg
Werner Northun Norrköpingsprojekts blogg
Stadsbiblioteket hemsida Facebook
Parkeringarna trängde undan stadens liv reportage Kultursidan.nu 9/3 2015

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Karl Magnus Peurell ser stadens potential

  1. Pingback: Vackert och läsvärt om staden (recension) - KULTURSIDAN.nu