• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dags för Allsång på Skan… Strömsholmen

Jippiii! Nu blir det Allsång på Strömsholmen.
Jippiii! Nu blir det Allsång på Strömsholmen. Anders Johansson på Flying Theatre Sweden slår på stort.

 

Artisterna ska kunna se ut över vattnet

 

”Snålar man in så blir det inte bra.” Efter en lyckad säsong med mordgåtor på Elite Grand Hotel slår Flying Theatre Swedens Anders Johansson på stort. Han fyller Strömsholmen med något som starkt påminner om Allsång på Skansen. Men kryddar lite extra, utöver husband, artister av nationell klass och lokala förmågor, lockar han med stå uppkomiker. Och en konstnär.

Från vinterns Mordgåtan på Grand Hotell till Allsång på Strömsholmen. Det kanske krävs en Anders Johansson till det, en man med djärva idéer, handlingskraft och ovanpå detta en hel del tur. För vem börjar grunna på om han ska hyra eller investera några 100.000 kronor på en rejäl utescen när han en dag senare hittar den perfekta scenen på Blocket: 14 meter bred, 7 meter djup och 6 meter hög. Anders Johansson slog till direkt och Åmåls kommun blev 50.000 kronor rikare. Historien om de 3.000 stolarna är inte sämre den.

 

Så här tänker sig Lennart Moberg att det ska bli i sommar.
Så här kan det se ut på Strömsholmen i sommar. Utomhuskänslan är viktig men behövs det så finns skydd mot väder och vind.

 

3.000 stolar på Strömsholmen? Jo, det är uträknat att en så stor publik får plats, dessutom tillkommer ståplatser vid behov. Anders Johansson tror och hoppas att det kan behövas.

– Visst kan man göra det här på lokalnivå men vi lägger 70.000 kronor på en stor artist som sjunger två låtar och en allsång. Drar artisten 1.000 personer så går vi runt, kommer det 2.000 – 2.500 personer så är jag glad.

Allsången direktsänds i 24nt, 24corren och i kanske fler NTM-knutna kanaler, något som lockar sponsorer. Anders Johansson blir programledare med sångerskan och programledaren Åsa Sjöberg vid sin sida. Medan tv-programmet blir en timme långt blir verkligheten generösare med en halvtimmes uppvärmning före och ytterligare 30 minuters program efter att tv-kamerorna släckts.

Med sikte på Skansenförlagan blir det idel ädel artistadel som ska locka en bred publik. Vid premiären 3 juni står Caroline af Ugglas, Tommy Nilsson och Sara Vargas på scenen. Men det är bara början på en artistsommar som Strömsholmen aldrig varit med om.

– Jag har tänkt att det ska vara ett fönster på scenen så att artisterna kan se ut över vattnet. De ska tycka att det är fint och roligt här, vilja komma tillbaka.

Husbandet, lett av Michael Lindholm som också är kapellmästare i Borensberg, backar upp.

– Har vi ett så fint första startfält och sedan snålar in så blir det inte bra, fortsätter Anders Johansson. Därför följer han upp med Jan Johansen, Janne Schaffer, Electric Banana Band Trio, Noice Forever. Flera av artisterna har sina rötter här, som Bruno Mitsogiannis, Melanie Taylor, Robert Haglund, Amy Diamond och Stefan Wikström. Plus stå upp-komiker, hittills har han släppt namnet på norrlänningen Janne Lindskog. Varje kväll tillkommer även lokala förmågor.

Hur var det då med konstnären? Jo, Lennart Moberg kommer att rita ett porträtt av en av artisterna, som när kvällen är slut får konstverket ”ramat och klart”.

– Jag vill absolut ge Lasse Åberg det som min gåva till honom när Electric Banana Band Trio kommer.

 

Sara Varga
Sara Varga kommer till Strömsholmen 3 juni.

 

För att ro iland ett sådant här stort projekt krävs mer än goda idéer. Till att börja med envishet, det tog Anders Johansson flera omgångar med ansökningshandlingar innan han fått alla tillstånd från polisen, räddningstjänsten och kommunen. Restaurangverksamheten står Nordrama (Studio Skandia) för. Viktigast är ändå en erfaren artistbokare med goda kontakter.

– Jag hade kontakt med Måns Zelmerlöv, men så gick han och vann Melodifestivalen, suckar Anders Johansson som även stött på patrull med artister som knutits till Bråvallafestivalen och därmed inte får uppträda i Norrköping under 2015.

Vid sidan av allsångskvällarna satsar han även på reggaekväll, rockkväll och dansbandskväll. Han vill även få igång barnverksamhet på Strömsholmen, med både pyssel och barnteater, i sommar.

Sedan Chopp Event lämnade Strömsholmen efter sitt strandhugg sommaren 2013 har gräset växt. Tre överblommade rabatter slokar modfällt och Anders Johansson önskar att kommunen bättre skötte om det han själv ser som en pärla.

– Jag älskar Strömsholmen. Jag gick här i vintras när jag höll på med mordgåtan på Grand Hotell och behövde koppla av. Då tänkte jag att här finns ingenting på ön som gestaltar dess potential.

– Här skulle finnas saker för barn att göra även på vintern, en bar som serverar varm choklad till barnen och en öl till vuxna.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Lennart Moberg, Mikael Johansson, Patrick Saxe, Sven Åke Molund, Pernilla Andersson m fl

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STRÖMSHOLMEN Norrköping

Onsdagar 3 juni – 12 augusti 2015 kl 19
Allsång på Strömsholmen

Prod: Flying Theatre Sweden AB

LÄNKAR
Flying Theatre Sweden hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Dags för Allsång på Skan… Strömsholmen

  1. Pingback: Försenad säsongstart krympte Allsången - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Tommy och Sara först ut på Strömsholmen - KULTURSIDAN.nu