• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Försenad säsongstart krympte Allsången

Final.
Final. Nästan lika många på scenen som i publiken. Från vänster Josefina Dernsjö, Johan Nylinder, Sara Varga, Janne Lindskog och Elin Bemark.

 

Klarast lyste Elin Bemark

 

Tre tunga avhopp och 300 förbokade biljetter krympte till katastrofala 15 i publiken. Sommarens Allsång på Strömsholmen genomfördes mot alla odds. Klarast lyste Elin Bemark som inget hade att förlora men allt att vinna.

Hon var inte ensam om att bjuda till, kollegan Sara Varga, stå upp-komikern Janne Lindskog och lokala uppvärmaren Johan Nylinder. Kvällens hjältar var husbandet som stod kvar på scenen nästan hela tiden. Publiken skrattade och sjöng och stod upp i finalen.

Arrangören Anders Johansson försökte hålla masken då han, drygt 20 minuter efter utsatt tid, ställde sig på scenen och låtsades som att det regnade. Det gjorde det inte men det blåste rejält. Vinden låg på västerifrån vilket åtminstone gjorde att scenens fondvägg tog det värsta men det som kallas upplevd temperatur låg kanske nedåt 10 grader.

Oh boy, vilket vackert väder, sjöng Anders några självironiska takter.

Han visste att denna kväll skulle kosta honom och Flying Theatre Sweden AB ett mycket stort hål i plånboken.

– Otroligt mycket, medgav han efter kvällens slut utan att avslöja någon summa.

 

Carina Arvefalk, Anne-Lie Augustsson, Lisa Karlsson och Yvonne Arvefalk
Välklädda för utekväll. Carina Arvefalk, Anne-Lie Augustsson, Lisa Karlsson och Yvonne Arvefalk.

 

Allsång drar kulturtanter, även om tjejgänget på första bänk kanske inte tänker på sig själva i de termerna. Trots att de beställt biljetter med Tommy Nilsson och Caroline af Ugglas i sikte bestämde de sig för att komma, rejält rustade med extra tröjor under jackor och med filtar i beredskap.

– Vi kom ändå, för musiken, sade Carina Arvefalk. Vi älskar att sjunga allsång också.

– Mima, förtydligade systern Yvonne Arvefalk för sin egen del.

– Det är roligt att det händer något i stan, tillade Anne-Lie Augustsson.

Några timmar tidigare hade artisterna anlänt från Stockholm för repetitioner på Strömsholmen. Solen sken och blåsten var hård. Sara Varga skyndade tillbaka in i hotellvärmen så snart hon var klar.

Elin Bemark tog längre tid på sig och berättade för Kultursidan.nu att hon varit sångerska i 10 år. I och med att hon ändå körar för Sara Varga öppnades möjligheten att sjunga solo när det blev avhopp. Det blir tre låtar, så hon och bandet hade en hel del att repa in. En av dem är hennes egen Never Again som hon skrivit när hon och Sara Varga var i Nashville i höstas, för att spela och skriva.

Att publikplatserna ska gapa så tomma vet ännu ingen.

Att låta den publik som kommit vänta på starten i hopp om att den ska växa är ingen bra taktik men tjejgänget låter sig inte bekomma. Det är mycket skratt på första bänk, de är vana vid att gå ut tillsammans och trivs i varandras sällskap.

Anders Johanssons självironiska sångskämt om Oh boy vilket vackert väder går hem. Han presenterar kvällens team och sin programledarkollega Josefina Dernsjö och kvällen rullar igång. Allsångslåtarna är på svenska och med viss bredd – från En kväll i juni till Sommartider. Josefina Dernsjö gör ett bra jobb, håller sig till manus och sjunger med säker röst. De två programledarna går ner i publiken och lånar flitigt ut mikrofonerna på bästa Skansenmanér.

Husbandet är skickligt och de två körtjejerna Josefine Willen och Malin Ekstrand håller humöret uppe. Kvällens hjältar.

 

Rolig magi med Johan Nylinder
Fångad. Johan Nylinder lånade två ur publiken till sitt utbrytartrick.

 

Johan Nylinder är kvällens oannonserade lokala förmåga. Han utstrålar värme och det beror inte enbart på den korta eldshowen med inbyggd kurs: Bränt barn luktar illa som hörs i högtalarna. Senare i programmet återkommer han med ett reptrick och får två i publiken med upp på scenen. Kvällens fynd.

Rolig är förstås även kvällens stå upp-komiker Janne Lindskog som skämtar om den norrländska kulturens tystnad och jaktintresse, samt om barnuppfostran och sex. Jag tycker han är roligast i början, andra tycker att han är roligast i slutet.

– Jag försökte göra karriär som den tyste komikern. Det gick int’ så bra.

Janne Lindskog kliver ner från scenen två gånger, dels för att visa dotterns armband av plastpärlor, dels när han leder en allsång lite senare.

Sara Varga är kvällens största artist efter Tommy Nilssons och Caroline af Ugglas avhopp. Hon är professionell och gör sin egen Spring för livet, som hon ställde upp med i Melodifestivalen 2011. Det är en sorgsen låt, fint uppbackad av kören, som nu växt till tre med Elin Bemark och jag hör mycket piano från bandet. Tänkvärd text.

Tillsammans gör Sara och Elin 1970-talets mesta allsångslåt Jag hade en gång en båt, innan Sara Varga sätter sig i publiken och lyssnar på vännen Elin Bemarks program.

Elin Bemark startar med fartfyllda Life is a Highway från tecknade filmen Cars. Ösigt med distad gitarr, kanske lite för ösigt för hennes röst når inte helt igenom.

Hon fortsätter med stillsamma I can´t make you love me av Mike Reid och Allen Shamblin: ”Turn down the lights, / Turn down the bed, / Turn down these voices, inside my head.” Den passar henne bättre, rösten kommer till sin rätt och hon nyanserar fint, sjunger med innerlighet.

– Det är första gången jag sjunger min egen låt live. Ni är min testpublik, säger Elin Bemark öppet, rart på något sätt.

Never Again visar sig vara en personlig låt vars fina rytmer bygger på orden. Att den hamnar i countryfacket beror mer på hennes långa ljusa skinnjacka med fransar än på sången, den är möjlig för flera genrer.

 

Anders Johansson lät publiken sjunga med
Allsång. Anders Johansson bjöd in publiken att sjunga med.

 

– Det är synd att det kom så lite folk. Norrköpingsborna missade en bra kväll, väl värt pengarna, säger Carina Arvefalk efteråt. Hon, tjejgänget och resten av publiken står upp i finalen, de har verkligen fått show och omhuldats för sina 200 kronor.

Om Anders Johansson säger detsamma om sina kostnader, som inte stannar vid några ynka tiotusenlappar utan bra mycket mer, är en annan fråga som endast han kan besvara.

Den sena starten på kvällen är bara en avspegling av en alldeles för sen start för hela Allsångsprojektet. Ett projekt i den här storleken måste planeras och marknadsföras ett halvår i förväg, minst. Då funkar det, då lämnar inte artister återbud.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund, Ann-Charlotte Sandelin och Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STRÖMSHOLMEN Norrköping

3 juni – 12 augusti 2015 kl 20
Allsång på Strömsholmen

Programledare: Anders Johansson och Josefina Dernsjö
Prod: Flying Theatre Sweden

ARTISTER
Sara Varga, sång

Elin Bemark, sång
Janne Lindskog, stå uppkomiker
Johan Nylinder, eld och magi

HUSBAND
Kapellmästare: Michael Lindholm, gitarr
Pierre Conradson, bas
Magnus Jacobson, trummor
Johan Edin, keyboard
Malin Ekstrand och Josefine Willen, kör

LÄNKAR
Sara Varga hemsida
Elin Bemark hemsida
Janne Lindskog hemsida
Johan Nylinder hemsida
Flying Theatre Sweden hemsida Facebook
Allsång ikväll trots Tommys kalldusch reportage Kultursidan.nu 3/6 2015
Tommy och Sara först ut på Strömsholmen reportage Kultursidan.nu 2/6 2015
Dags för Allsång på Skan… Strömsholmen reportage Kultursidan.nu 17/5 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.