• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter Freudenthals himlastege

2015-06-04 Plankgatan 58-60 085
Steg mot ljuset. Peter Freudenthal har utsmyckat två trappuppgångar i kvarteret Krogen. Detta verk är näst högst upp i sviten på Plankgatan 60.

 

”Vi har konst i alla våra fastigheter”

 

Peter Freudenthal kallar sig inte konkretist. Han målar föreställande men hans stramt sköna verk i klara färger är så abstraherade att de på sätt och vis kan föreställa vad som helst, eller vara inget utom geometriska former. Titeln är nyckeln till ett förståelsens lås.

Peter Freudenthal bor i Rimforsa men är född och uppvuxen i Norrköping. Här har han uner de senaste tio åren ställt ut på Konstforum och återkommande på Galleri Dag Andersson (det senare nedlagt). Han är också representerad på Konstmuseet.

 

2015-06-04 Plankgatan 58-60 051
– Jag får prata med byggmästaren! Peter Freudenthal vill helst komplettera Plankgatan 60 med en målning på fasaden.

 

Steg till ljuset heter hans senaste utställning, två bildserier i nybyggda husen i hörnet Plankgatan–Norra Promenaden. Kvarteret heter Krogen. Konsten är permanent och offentlig såtillvida att den ses bäst utifrån, den sitter inne i trapphuset men är vänd ut mot gatan och ska vara belyst så att den alltid kan ses bra.

– Underbart, säger Peter Freudenthal om att ha blivit tillfrågad av Botrygg om utsmyckningsuppdraget. Nybyggda hus är ofta enformiga och tråkiga invärtes. Konst ska vara till glädje!

– Fast stackarna på bottenvåningen får mörka målningar men det blir ljusare och ljusare högre upp.

Konstnären växte upp på inte långt från platsen och har låtit barndomsminnen styra utformningen.

– Jag bodde i Vattengränd, där Holmens kontor ligger. Då låg Rosenqvists & Lundins tryckeri vid vattnet. Jag fick papper och frånskär att rita på, berättar Peter Freudenthal.

 

2015-06-04 Plankgatan 58-60 077
– Konst ska vara till glädje! Peter Freudenthal vid den välbesökta vernissagen.

 

– Vi har alltid konst i alla våra fastighetsprojekt, berättar Charlotta Ek, anställd hos fastighetsbolaget Botrygg. Vår styrelseordförande Michael Cocozza är mycket konstintresserad.

I Linköping är det ofta konstnären Claes Åke Schlönzig som får uppdraget att stå för konstutsmyckningen, även om Freudenthal också lämnat sitt bidrag i Linköping. Claes-Åke Schlönzig behärskar freskteknik, konsten att måla direkt på putsad vägg, och kanske han använder den tekniken när han utsmyckar de två återstående trapphusen på nybyggets Luntgatansida.

En röd kvadrat stiger högre och högre samtidigt som den växer och går från röd till gul i bildserien på de sex våningsplanen på Plankgatan 60. Det är som att se solen stiga upp och följa den med blicken. En grön vinkel försvinner undan, det kan vara ett träd eller ett fönster tänker jag. Försvinner gör även en nästan svart kvadrat. Jag undrar om det är en skugga eller rentav ett självporträtt, men jag frågar inte.

I stället går jag uppför och nedför trapporna, tar en god titt på bilderna som fästs på väggen bakom hisschaktet en halvtrappa upp mellan våningsplanen. Varje objekt kantas på sedvanligt Freudenthalskt maner med tre linjer, också deras färg justeras allteftersom.

 

2015-06-04 Plankgatan 58-60 024
Utsmyckningen som startar längst ner i serien på Plankgatan 58.

 

I grannuppgången Plankgatan 58 smyger en liten blänkande vit kvadrat  fram. Månen, tänker jag. Det kan vara en snökristall men den växer sig stor den också, fem trappor upp. Vid vernissagens samling, många trängs i den minimala tvårummaren av kompakttyp, berättar Peter Freudenthal ett annat minne.

– När jag var skolbarn gjordes det skidspår i Promenaderna som vi åkte på.

Alltså går jag uppför trapporna och undrar om det är skidspåren, träden och natten, kanske rentav skidornas urgröpta skåra eller Promenadens gator och trädlinje. Undrar om kvadraten är perfekt eller om konstnären skevat den en aningens aning. De många räta linjerna är aldrig i rät vinkel i hans konst. Ungefär som att han aldrig målar riktigt vitt eller riktigt svart.

Högst upp är ”månens” kvadrat stor, inte lika stor som ”solen” i grannuppgången. Jag ser ner på Promenadens träd under mig, det nästan svindlar. ”Solen” kommer ändå mycket högre upp. Den möter himlavalvets ljus och hälsar Kolmårdens skogsrand.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PLANKGATAN 58-60 Norrköping

4 juni 2015 – vernissage
Steg mot ljuset

Utsmyckning
Peter Freudenthal

LÄNKAR
Peter Freudenthal hemsida
Botrygg hemsida
Stramt och gripande av Peter Freudenthal recension Kultursidan.nu 25/1 2013
Peter Freudenthal ställer ut på Galleri Dag Andersson reportage Kultursidan.nu 19/11 2010

Tagged . Bookmark the permalink.