• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musiksemester från tidig kväll till sen Sol (recension)

Syster Sol
Äntligen fylldes Holmentorget. Syster Sol jobbar hårt med publikkontakt och är väldigt engagerad i både kroppsspråk och minspel.

 

Unity Yards förakter var värda större publik

 

Trögstartat igen i fredags. Lokala musikkollektivet Unity Yard ställde tre musiker på scenen, Ibrahim Jobe, Nellie Nelz och Kiijhano (med Iron Dance Crew) medan publikuppslutningen långsamt ökade. Först Syster Sol fyllde Holmentorget.

Som Sven Åke Molund redan har rapporterat var det dålig uppslutning när Industrisemester nr 2 inledde vid Trappan i fredags. Jag önskar jag kunde säga att det var mer välbesökt vid Holmentorget en timme senare, men det var snudd på folktomt. Det är ju synd när nu Upplev Norrköping ger unga lokala artister möjlighet att stå på en scen. De tre förmusikerna är alla knutna till musikkollektivet Unity Yard.

 

Ibrahim Jobe
Känsligt och bra. Ibrahim Jobe.

 

Ibrahim Jobe var först ut. Han presenteras som R ’n’ B-artist och sjunger något som jag skulle kalla hiphop-soul. han är lycklig att stå på scenen och sjunger ”varför skulle jag ge min dröm till någon annan”. En låt om musik; ett slags metamusik. Det är känsligt och bra. DJ Rashid rattar dator.

Nellie Nelz kallas för ”urban rapper”, men jag tycker även han gränsar till soul. Liksom Jobe sjunger han en sorts mjuk-macho. Även han får sjunga tre låtar, och vi får bland annat höra Energy från den nästkommande EP:n.

Även här är DJ Rashid den enda andra personen på scenen. Jag förstår att det delvis är en ekonomisk fråga, men det är så vanligt nuförtiden att man inte ens kallar det playback. Men det är det. (Jag såg General Knas på Dynamo i vintras, och den saken gjorde att jag inte ens recenserade konserten. Det och hans tröttsamma reklam för en växt.)

 

Kiihjano & Iron Dance Crew, Industrisemester 2015
Kiihjano och Iron Dance Crew möts mot slutet av sin gemensamma akt.

 

Kiihjano får mer speltid, men han är också den mest etablerade av de tre. Kanske såg ni honom på senaste Augustifesten? Jag missade precis honom på Öland Roots förra lördagen när han gästade Skärblackas Gräsrot. Också här spelas musiken av en MacBook Pro. Men hans bättre scenvana och hårda arbete gör att man glömmer det ibland. Och så är det ju reggae; det svänger mer.

Nu har det också börjat droppa in lite folk. Kiihjano försöker få oss att skrika ”så jävla, jävla yo” för att få igång stämningen. Låten Abstinens är också metamusik. Ni ser är hämtad från senaste EP:n Vägen fram (2015) som finns på Spotify.

När Norrköpings-dansgruppen Iron Dance Crew tar över scenen några låtar piggnar publiken till. De stannar sedan kvar bakom Kiihjano ”Di White Lion” medan han avslutar med Positiva vibes och Tända en eld.

Kanske är det inte en bra idé att ha Industrisemester på en fredag om man vill att folk ska komma även till förbanden? Eller var det för att Upplev Norrköping hade lyckats stava två av artisternas namn fel på affischen som det var så folktomt?

 

Syster Sol
Äntligen fullt på Holmentorget när Syster Sol går på.

 

Syster Sol (Isabel Sandblom) är ändå kvällens huvudattraktion och kl 21.15 är faktiskt Holmentorget nästan fullt. Hon har rykte som en av Sveriges främsta reggaeartister, och förhoppningarna är stora. Levde hon upp till dem? Nja. Jag hade i och för sig försökt skruva ner mina. Jag såg henne avsluta festivalen Öland Roots bara sex dagar tidigare. Då var publiken i toppform och hon plockade in ett antal kända gästartister som förstärkning. Det första jag märker är att Kichingaz Band saknar gitarristen Desmond Foster. Nå, han har ju en egen karriär att hålla liv i.

Hon inleder (som vanligt) med att sjunga från kulisserna, sedan bandet kört en instrumentallåt som uppvärmning. Inte som det verkar är från senaste plattan (2013). Hon har bara släppt tre stycken och när jag nu hör henne för tredje gången känns det som det vore dags för lite nytt. Men hör man henne för första gången är man nog mer än nöjd.

Syster Sol jobbar hårt med publikkontakt och är väldigt engagerad i både kroppsspråk och minspel. Låten Noja är allvarlig och självupplevd, medan Kärleksrevolt och även Full fokus är försvarstal för reggaemusiken.

Sättet hon låter Gillar din vibe övergå i våldtäktslåten Fatta är starkt och chockerande, men jag tror det går stora delar av publiken förbi. Syster Sol säger bara att ”ibland blir det inte så nice”. Men samhällsengagemanget är tydligt och klart och inte Mad mad mad:

Nej för en bra medborgare är en lam medhållare utan att ifrågasätta makten och statens struktur Hon är lam för borgare hon är tam samt följare av den senaste trenden inom klädindustrin
Hon gnäller inte över sin arbetstid
Hon hetsäter och tränar på sin givna fritid Hon konsumerar flitigt är snygg och frigid Hon häller sina problems i en hushållsmaskin
Dom säger hon e mad mad mad Men det som säger e bad bad bad Lyssnar inte på sånt
Hon e mad mad mad
Men det dom säger e bad bad bad

Kwaiis låt Badman tillägnar hon ”alla som bryter normer på daglig basis”. Så är det slut. Svängde det? Tveklöst. Men hon nådde inte i närheten av förra veckans spelning, vilket inte heller var att vänta. En reggaeälskande publik som har tagit sig till festival på Öland har en helt annan förmåga att lyfta en spelning än en gratispublik i Norrköping. Fast hon var i bättre form när hon avslutade Munken in the Park förra året. Kanske är det solljuset som konkurrerar med Syster Sol? Kanske är det äcklig öl i 33 cl-flaska för 59:- som förstör stämningen. Kanske behöver hon förnya reportoaren?

Men hon kommer i alla fall in för ett extranummer (och nu är det mörkt) och spelar Vilken väg, som hon kallar ”Syster Sols manifest”:

Vilken vilken vilken väg ska du ta
Är du frihetskämpe, slacker eller konstlat normal
Ey Vilken vilken vilken väg ska du ta
Om det på riktigt ska bli bättre för alla
Så vilken vilken vilken väg ska du ta
Är det frihet du vill ha finns bara ett enda val
Ey så vilken vilken vilken väg ska du ta
Jag ber dig tro inte på lögnen

Text och foto: Michael Strandhed
4 BILDSPEL EFTER LÄNKARNA

INDUSTRISEMESTER Norrköping

17 juli 2015
Arr: Upplev Norrköping

TRAPPANS DÄCK
Barnens allsång
Dans till Voize

HOLMENTORGET
Ibrahim Jobe
Nellie Nelz
Kiihjano

Iron Dance Crew
Syster Sol

LÄNKAR
Ibrahim Jobe Facebook
Nellie Nels blogg Facebook
Kiihjano Facebook YouTube
Unity Yard hemsida Facebook
Syster Sol hemsida Facebook YouTube
Upplev Norrköping Industrisemester
Lite för stort svängrum när Voize bjöd upp reportage Kultursidan.nu 18/7 2015
Premiär för årets Industrisemester reportage Kultursidan.nu 14/7 2015
Daniel Kiihjano släpper ny singel reportage Kultursidan.nu 23/4 2014

IBRAHIM JOBE – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NELLIE NELZ – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KIIHJANO & IRON DANCE CREW – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SYSTER SOL – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.