• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sött och salt med Marx Gallo på Munken (recension)

Marx GalloGod blandning hos Marx Gallo and Hilltown Syndicate. Daniella ”Irie Dani” Torres Reuterstrand greppar mikrofonen i titellåten till nya skivan Salt & Sweet.

 

Reggae och sol hänger ihop

 

10-9-8-7 osv – så är vi iväg! The Rocket från Marx Gallo and Hilltown Syndicates nya skiva Salt & Sweet inleder spelningen på Munken in the Park. Det är mer sötma än sälta i sången Marx (Kevin Acuna) levererar.

Vi får bara en showcase-konsert med fem låtar, vilket är lite synd. Reggae bygger på små medel och upprepningar och behöver ofta tid på sig för att komma loss.

Plötsligt strålar solen som den aldrig har gjort annat och låten Sunshine girl kunde inte vara mer passande. Den passar också alldeles utmärkt in på körsångerskan Daniella ”Irie Dani” Torres Reuterstrand. Hon greppar mikrofonen i titellåten Salt & Sweet, innan Gallo efter ett tag kommer in.

 

Marx Gallo and Hilltown Syndicate
Marx Gallo and Hilltown Syndicate spelade på Munken in the Park.

 

I bakgrunden håller John Luis Herrera takten med en bas som har en sträng för mycket. Trummor spelar Sebastian ”Rubbah Dingo” Pettersson. Jag har läst att på skivan (som jag inte har lyssnat så mycket på) spelar den legendariske Sly Dunbar dem. Tur att han inte gör det här, eftersom han är den mest enformige trummis jag känner till.

Gitarr spelar David ”the Sniper” Fridström, som inte bara nöjer sig med att markera 2:an och 4:an utan även solar en del. Och på keyboard har vi Marcus ”Junior Riddim” Nilsson (kan ni inte ge er med era fåniga smeknamn?).

Bandet imponerade stort när de kompade Max Romeo i Skärblacka den 10 maj. De träffade honom under inspelningen av sin skiva på Jamaica, och jag misstänker att det är dem vi har att tacka för att han kom till Blackafestivalen. Tack!

Nu sjunger Marx Don’t feel pity, och vi behöver vare sig tycka synd om honom eller oss själva. Detta är trevligt. Och solen skiner efter två månaders mulet! Reggae och sol hänger ihop, det är (återigen) bevisat. Sedan avslutar de med ”en allvarlig låt”, Israel, men vi är glada ändå.

Glädjen håller i sig även för Marx Gallo och Hilltown Syndicate, för några timmar senare ser jag dem leende njuta av Thorbjørn Risagers blues från publikplats. Blues och reggae är båda rootsmusik och inte så olika som man kan tro.

Nu blir det inte mer reggae här i stan förrän på Augustifesten, då Kalle Baah (14/8) och Roxanne (15/8) spelar. Ja just det, Skärblackas yngsta tillskott R.U.F.B och Chimney Rebells spelar också den 14 också. Det är bara att bita ihop till dess.

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MUNKEN IN THE PARK Norrköping

1 augusti 2015
Marx Gallo and Hilltown Syndicate

Arr: Saliga Munken

LÄNKAR
Marx Gallo hemsida Facebook
Saliga Munken hemsida Facebook FB-evenemang 
Weeping Willows snygga höjdtoner recension Kultursidan.nu 2/8 2015
Louise Hoffsten inledde Munkens fest recension Kultursidan.nu 1/8 2015
Munken nästa gratisfest in the Park reportage Kultursidan.nu 30/7 2015
Baktakt i Blacka med Max Romeo reportage Kultursidan.nu 11/5 2015
Weeping Willows: Kärlek är politik reportage Kultursidan.nu 4/4 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Sött och salt med Marx Gallo på Munken (recension)

  1. Pingback: Risager rockade upp rivningskontraktet (recension) - KULTURSIDAN.nu