• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Linköping blåser nytt liv i blåsarfestival

Tomas Herrgårdh
Blås med drag. Tomas Herrgårdh är länsmusikchef och basar över Östgöta Blåsarsymfoniker som är med och arrangerar Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 11–13 september.

 

”Vi vill sätta Linköping på musikkartan”

 

Svensk Blåsmusikfestival väcks till liv igen. Helgen 11-13 september fylls gator och torg i Linköping med glada musikanter från en rad svenska blåsorkestrar. Under tre programspäckade dagar får vi uppleva parader, konserter och gatumusik i bland annat Domkyrkan, utanför slottet, i Crusellhallen och på Linköpings Arena. Sammanlagt på 15 olika platser i Linköpings centrum blir det blås.

Blåsmusikfestivalen (Swedish International Festival of Wind Music) har legat i träda under några år, senast hölls den 2012. Redan 1998 startade detta arrangemang i Jönköping. Varje år har 25 orkestrar och 1.000 deltagande musikanter samlats från hela landet.

Nu drar föreningen Svensk Blåsmusik igång festivalen igen, i Linköping den här gången där Östgöta Blåsarsymfoniker har sitt säte och är en viktig medarrangör. Förutom lokala Linköpings Skolmusikkår, Linköping Symphonic Band, LiTHe Blås och Saab Musikkår kommer det orkestrar från Finspång, Åtvidaberg, Motala och andra kommuner i Östergötland. Och från övriga landet.

 

Armens Musikkår
Arméns Musikkår är en av höjdpunkterna under festivalen.

 

De stora höjdpunkterna. På fredagskvällen blir det invigning på yttre Borggården till Slottet med fyrverkerikonsert av Landslaget i Blåsmusik och alla festivalorkestrar som vill vara med. Lördag blir det utomhuskonserter, parader genom stan som avslutas med massband i Linköpings centrum  omkring lunchtid samt kvällskonsert i Domkyrkan med Marinens Musikkår.

Till nästan alla konserter är det fri entré, förutom konserten Harpa Español med Östgöta Blåsarsymfoniker på lördagskvällen. Detta gäller även för Tattoo med Arméns Musikkår och sex deltagande orkestrar tillsammas med drillflickor i Linköping Arena under söndagen. Tattoo är uppvisningsformen för marscherande orkestrar och väntas bli en publiksuccé med redan 1.000 sålda biljetter.

– Vi vill med vår musik och festival vara en naturlig del i folks vardag. Vi vill locka fler människor att gå på konsert, såväl skolmusik som Östgöta Blåsarsymfoniker, berättar Perry Göransson, ordförande i Svensk Blåsmusik som funnit tiden mogen att dra igång festivalen igen.

Amatörer och professionella. Festivalen lockar bruksorkestrar, professionella musiker och amatörer ända ned till åldern 11 år. Meningen är att musikanterna i orkestrarna minglar, iakttar, lyssnar till hur andra spelar, lär sig av varandra och utvecklas.

– Vi vill sätta Linköping på musikkartan och så att fler ungdomar upptäcker glädjen i att spela ett instrument. Det är bra för deras utveckling, både som person och inte minst för deras förmåga i skolan, säger Perry Göransson och lutar sig mot de senaste årens hjärnforskning.

 

Under festivalen blir det SM-tävlingar för blåsorkestrar
Under festivalen hålls SM-tävling för blåsorkestrar.

 

Svenska Mästerskap för blåsorkestrar. Här tävlar man i två klasser, en SM och en allmän för de som vill träna inför ett kommande SM. Vinnaren får representera Sverige vid EM i Utrecht i Holland 2016. De som deltar i tävlingen får ett utlåtande av juryn som de kan arbeta vidare med för att växa som musiker.

Att festivalen nu startar upp i Linköping är naturligt då här finns ett rikt blåsmusikliv med långa traditioner ända sedan 1550-talet, på Gustav Vasas tid. Här finns Östgöta Blåsarsymfoniker, en av Sveriges fem professionella blåsorkestrar, med 18 heltidsanställda musiker.

– Detta är en festival som har kommit till Linköping för att stanna. Det kommer att vara musiker över hela staden i år men det finns stora möjligheter för festivalen att växa och bli ännu större, avslutar Perry Göransson och tar fram klarinetten.

Text: Per Oddman
Foto: Per Oddman, Lars Normann och Robert Wallgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LINKÖPING

11 – 13 september 2015
Svensk Blåsmusikfestival

Arr: Föreningen Svensk Blåsmusik, Linköpings kommun, Linköpings domkyrkoförsamling, Region Östergötland, Östgötamusiken, Försvarsmusiken, Arenabolaget, Sparbanksstiftelsen Alfa och Kulturens Region Öst.

UR PROGRAMMET

Fredag 11/9 kl 20
Yttre borggården, Linköpings slott
Invigningskonsert
Landslaget i blåsmusik m fl

Fredag 11/9 kl 21
Domkyrkan
Kvällskonsert
Marinens musikkår

Lördag 12/9 9–16
Crusellhallen
Tävling för blåsorkestrar

Lördag 12/9 11–14 (15)
Stora Torget, Farbror Mellins Torg, Stationshuset Linköpings Central/Resecentrum, IKANO, Ryd Centrum och Gamla Linköping
Utomhuskonserter
Parad

Lördag 12/9 kl 19
Crusellhallen
Harpa Español –
Galakonsert för festivaldeltagarna
Östgöta Blåsarsymfoniker

Lördag 12/9 kl 23
Domkyrkan
Kvällskonsert
Landslaget i blåsmusik

Söndag 13/9 kl 14
Linköping Arena
Tattoo
Arméns Musikkår och Linköpings Skolmusikkår,
Arvika Stadsmusikkår, Västerås Youth Marching Band,
Hemvärnets Musikkår Östergötland,
Kungälvs Musikkår med Kungälvs Drillflickor

LÄNKAR
Svensk Blåsmusik hemsida program Facebook
Östgötamusiken hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.