• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teaterkompaniet dukar upp för Tre systrar

Norrköpings Teaterkompani
Teaterfest. Norrköpings Teaterkompani bjuder än en gång på Tjechov. Den här gången sätter de upp Tre systrar i före detta fängelset.

 

”Vi behöver mening i livet för att vara lyckliga”

 

Tjechov återvänder. Norrköpings Teaterkompani sökte ny teaterlokal och fann ett fängelse. Ur detta föddes uppsättningen Tre systrar – i väntan vid strömmen och ett större projekt ändå – Öppen Port. Det handlar om att ta vara på livet säger regissören Olov Rasch. Att män spelar kvinnoroller och tvärtom får sin förklaring.

Norrköpings Teaterkompani har spelat Tjechov förr, i Himmelstalunds Brunnssalong. Den här gången åker han in i fängelset. Fast det är ju ett tag sedan så det kan betraktas som en kär återträff.

 

Olov Rasch
Gammal bekant. Olov Rasch och Norrköpings har umgåtts med Anton Tjechov förr. Tjechovs leende, scener om och av Tjechov, gavs 2010.

 

Konstnärlige ledaren och regissören Olov Rasch fingrar på de inramade affischerna, det har blivit en hel del genom åren. Teaterkompaniets uppsättningar når en publik som ser livets gåtor och problem ta gestalt i skiftande och alltid intressanta scenrum, Brunnssalongen, som sagt, en gammal lagerlokal invid NP33:s konstgalleri.

Norrköpings nyligen övergivna gamla fängelse är en lokal som heter duga, symbolvärdet i dess tidigare verksamhet kan inte överskattas. Från individen som fånge till hela mänskligheten…

Att fängelsekomplexet ska renoveras, delvis, och rivas, delvis, för ny bebyggelse väcker då också det tankar.

Verkstadslokalen en trappa upp där skådespelet har premiär i på lördag kväll är förstås inte alls lika spännande som korridoren strax utanför. I cellerna har Teaterkompaniet låtit inhysa 10 konstnärer i utställningen Cell. Med uppsättningen av Tre systrar, konserter, samtal och även guidningar i fängelset fylls hösten med kulturprojektet Öppen Port. För Olov Rasch bildar det en helhet med oron för klimatförändringarna och deras konsekvenser i botten. Vi, alla, måste tänka om, riva och renovera. Han tar konsten och Tjechov till hjälp för att rucka på det invanda. Han berättar att Tjechov beundrade Tolstoj (vars största verk Krig och fred han läste som nioåring). Han besökte den äldre författaren, men det kom också en reaktion. ”De pratade ju bara”.

– Tjechov är inte ute efter att skriva en satir, han kallade Tre systrar för en vaudeville, på teatern när det sattes upp kallades det ett drama, säger Olov Rasch som i sin bearbetning gett uppsättningen en delvis ny titel Tre systrar – i väntan vid strömmen, ett lustigt sorgespel.

 

Scen ur Tre systrar
Återträff. Officeren hälsar på sin gamle vän, som dött, och finner att barnen blivit vuxna. Manliga skådespelare spelar kvinnoroller och vice versa.

 

Den församlade pressen får se några ur ensemblen spela upp en scen. En officer kommer på besök till tre systrar. Det visar sig att de träffats förr, i Moskva, när systrarna var riktigt unga. ”Så gammal ni blivit”, säger en av dem till officeren som spelas av Ingrid Loeld Rasch. Systrarna och deras blivande svägerska – de har en bror också – spelas alla av män.

– Vi leker med ramen att det är fängelseinterner och teaterpedagoger som spelar, förklarar Olov Rasch rollbesättningen.

De manliga skådespelarna uppskattar sina bekväma klänningar. ”Det ger en frihet” tycker Johan Millving som spelar mellansystern Masja.

– Det är en utmaning, menar Mons Gregemark. Sedan upptäcker jag budskap i texten som ger den en annan vinkel när jag spelar kvinna.

– Jag spelar inte man. Jag spelar en person som råkar vara man, det handlar om problematiken, säger Ingrid Loeld Rasch när hon efter fotosessionen slår sig ner och sömmar på uniformen.

Tre systrar handlar inte om manligt kontra kvinnligt utan är allmänmänskligt relevant menar Olov Rasch.

– Det handlar om hur människor hanterar sina minnen, sina liv. En del, som Olga, förlorar sig i minnena. Andra kastar sig handlöst in i en framtid, en förälskelse och tror att lyckan finns där. Åter andra förlorar sig i fantasier. De undviker sina liv här och nu; vi behöver finna mening i våra liv för att vara lyckliga.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FÄNGELSET Norrköping

12 september – 16 oktober 2015
Tre systrar – i väntan vid strömmen

fritt efter Anton Tjechov
Regi och bearbetning: Olov Rasch
Scenografi & kostym: Andrew Jones/Olov Rasch
Prod: Norrköpings Teaterkompani

MEDVERKANDE
Erik Wallsten, Joakim Malmberg, Johan Millving, 
Ingrid Loeld Rasch, Lina Blikstad, Sanna Franzén
Elias Dahlgren & Mons Gregemark

LÄNKAR
Norrköpings Teaterkompani hemsida Facebook FB-evenemang
Peter Johansson är glad i sin Cell reportage Kultursidan.nu 8/9 2015
Öppen Port för att befria samtiden reportage Kultursidan.nu 21/8 2015
Cecilia Edefalk ställer ut i hemstaden reportage Kultursidan.nu 20/8 2015
Gedigna insatser i Om KÄRLEK recension Kultursidan.nu 23/7 2011
Norrköpings Teaterkompani ger Om kärlek i Brunnssalongen reportage Kultursidan.nu 19/7 2011
Tjechovs leende på Himmelstalunds Brunnssalong recension Kultursidan.nu 27/7 2010

Tagged . Bookmark the permalink.