• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Det speciella med Norrköpings Kulturnatt

H.C. Andersenparaden
I sagolandet. H.C. Andersen-paraden från vänorten Odense gästade Norrköping och Mirum under Kulturnatten.

 

Fontänen lyser fint upp i mörkret

 

Vid planeringen av årets Kulturnatt valde vi inslag som är lite unika för Norrköping. Vad har vi som inte andra har? En dansk vänort med en egen parad, landets första fristående kyrkomuseum, en öppenhet mot graffiti som konstart, Körmaraton varje år, och – tro det eller ej – en egen ångbåt som vi sällan ser röken av (obs! vits).

Norrköping har danska Odense som vänort, alltså sagoberättaren H.C. Andersens stad. Föreningen Norden bjöd tillsammans med Mirum Galleria in H.C. Andersen-paraden från vänorten. Ett stort antal sagofigurer fanns på plats och många såg på när hela sagogänget vandrade igenom gallerian på väg till scenen. Med sång och berättelser spelades scener upp ur sagorna, som Kejsarens nya kläder, Tummelisa och Prinsessan på ärten.

 

Likvagnen, Kyrkans Museum
Skamstraff. Den som begått ett brott mot kyrkans lagar dömdes till straff. I bakgrunden en gammal likvagn.

 

Kyrkans Museum i Norrköping invigdes 1994 som landets första fristående kyrkliga museum. Initiativtagaren och eldsjälen Curt Gränjefors guidade med stor sakkunskap under Kulturnatten. Det är spännande att i museet se hur den svenska kyrkohistorien följt människorna genom livet. Där är tidstrogna föremål och kläder från dop, konfirmation och vigsel till livets slutskede. Men det finns också unika altartavlor, biblar och många andra föremål att beskåda.

Kyrkans Museum har öppet hela året men inga fasta öppettider, utan visas efter kontakt med Kyrkans hus, där museet också inryms.

På väg till Kyrkans Museum så passerade vi Tyska torget. Som vanligt har Yalla Norrköping här Livegraffiti. Stora imponerande konstverk skapas direkt på plats, strax utanför Rådhuset. Den inställningen till den här konstformen är inte så vanlig i alla kommuner i Sverige.

Körmaraton imponerar i Renströmmen, sammanlagt 17 körer från fem på eftermiddagen till elva på kvällen. Vid vårt besök framträdde Fenixkören, Ja-ja-män från S:t Johannes församling, Dáccord (Da Kööör), S:t Johannes Gospel samt Soon gospel. (Flest körer dirigerade Lars Tallund med tre framträdanden, Ja-ja-män, S:t Johannes Gospel och S:t Johannes Vocalensemble.)

Körmaraton genomförs av den ideella föreningen Körkompaniet och programledarskapet delades mellan Marie-Louise Kristensson och Michael Bruze.

 

Moa af Norrköping ångar fram
Ångar fram. Moa af Norrköping bjöd på turer på Strömmen i hamnområdet.

 

Många ville åka en tur med ångslupen Moa af Norrköping som Norrköpings Ångbåtsförening erbjöd från kajen framför Gubbens trädgård. Ångbåtar finns förstås på många orter. Det speciella med Moa af Norrköping är att hon relativt sällan kan skådas i sin hemmahamn eftersom hon under säsong främst varit stationerad i Norsholm.

I skymningen gjorde sig både den gamla hamnkranen och Tullhuset bra, betraktade från den nya bron vid Strömsholmen. Promenaden utefter kajen förbi ångbåten Moa och fram till Drottninggatan är däremot inte lika upplyftande. De omfattande rabatterna tillåts vissna ner vilket ger ett ovårdat intryck. Däremot är anläggningarna i Järnvägsparken och Karl Johans park välskötta. Den renoverade fontänen lyser fint upp i mörkret.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURNATTEN Norrköping 2015

26 september 2015

LÄNKAR
H.C. Andersen-paraden hemsida
Kyrkans Museum hemsida
Körkompaniet hemsida
Utan (glömde) programblad i Kulturnatten reportage Kultursidan.nu 29/9 2015
Musik på liv och död i Immanuelskyrkan recension Kultursidan.nu 27/9 2015
Funnet och försvunnet i Kulturnatten reportage Kultursidan.nu 27/9 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.