• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Riksteaterns vinter och vår på turné

Carl-Einar Häckner
Trollkarl. Carl-Einar Häckners föreställning Skärvor handlar om det som limmats ihop kan bli trasigt och kan lagas igen. I februari kommer han till Folkets hus i Gusum.

 

Drömmar, sorger och livet som det blev

 

Stora drömmar och brustna förhoppningar. Kärleksfull barnteater och nostalgiska återblickar.

Riksteatern är en stor organisation vars medlemsföreningar tar emot tusentals teater- och dansföreställningar som tornerar genom landet. Riksteatern genomför egna teateruppsättningar och förmedlar även fria teatergrupper. Det är ett omfattande program som de lokala riksteaterföreningarna genomför i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping.

 

En druva i solen
En druva i solen. Den amerikanska Broadwayklassikern är Riksteaterföreningen KariN:s största satsning i vår, en helaftonsföreställning. Spelas på Stora teatern i samarbete med Östgötateatern.

 

Riksteaterföreningen KariN i Norrköping arrangerar sex offentliga föreställningar i vinter och vår. Vinterns första föreställning (redan slutsåld) är Romeo & Julia med populära 123 Schtunk, som ges på Lilla teatern. KariN hyr in sig eller samarbetar med andra och sprider på så sätt teater på flera platser i innerstan och även i Åby och Skärblacka.

– Det första vi utgår från när vi lägger programmet är önskemålen från våra medlemmar och från publiken, förklarar KariN:s ordförande Laila Lundholm.

KariN:s största satsning är prisbelönta Broadwayklassikern En druva i solen, som för första gången sätts upp i Sverige. Den är skriven av amerikanska dramatikern Lorraine Hansberry, som var banbrytande genom att skildra svarta människor som personer i stället för stereotyper.

– Vi såg en del av den när vi var på Riksteatern i Stockholm och kände att den ville vi verkligen ha hit. Vi shoppas också kunna genomföra ett arrangemang i samband med föreställningen som ges på Stora teatern i samarbete med Östgötateatern.

 

Barbie och pistolproblemet
Små och stora skådespelare. Barbie och pistolproblemet med Teater Barbara ges på Stinsen i Söderköping i mars.

 

I Finspång finns Finspångs Riksteaterförening, som båda samarbetar med kommunen. En föreställning står på vårprogrammet, En komisk depression
av och med Nour El Refai. Förutom teater kan det bli film som direktsänds från de stora scenerna till Kulturhuset i Finspång.

I Söderköping samarbetar den lokala Riksteaterföreningen med Kulturkontoret för att arrangera de barnteaterföreställningar som ingår i Barnsliga lördagar på Stinsen. Först ut är Huset med Teater Papagena från Norrköping.

Valdemarsviks Riksteaterförening är också mobil vad gäller scenerna. Inte mindre än åtta små och stora föreställningar ges runt om i kommunen från Folkets hus i centralorten till Fyllingarums bygdegård.

– Allt är en balans mellan något som är ”vettigt att visa”, ”underhållande” och ”publikdragande”. Vi röstar i styrelsen. Ibland har man tur och får igenom sitt förslag och ibland inte, förklarar föreningens ordförande Bengt-Otto Ottosson och fortsätter:

– Jag är ju själv en ”revybuskissnubbe” men själv gillar jag seriös teater. Ser mycket fram emot Höstsonaten som vi ger kvinnodagen 8 mars i Valdemarsviks Folkets hus.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
Sammanställning: Morgan Lengbrant
© Foto: Peter Clark, Urban Jörén, José Figueroa

RIKSTEATERSÄSONGEN

Vinter vår 2016

Riksteaterföreningen KariN / Norrköping

29 januari kl 19, Lilla teatern
Romeo & Julia
123 Schtunk utlovar både skratt och gråt i sin improviserade version av Shakespears klassiker.

31 januari kl 16, Folkets hus, Skärblacka
Myggjagare & Näbbstövlar
En musikaliskresa genom 50- till 70 talet. Från en tid där en krona ger 20 Dixiekolor och där grannen skaffar Opel Olympia till en värld där fem myror är fler än fyra elefanter och lär barn att läsa.

2 mars kl 19, Stora teatern
En druva i solen
Om stora drömmar och brustna förhoppningar i en familj som får ett arv att fördela.

8 mars kl 19, Laxholmskällaren, Arbetets museum
Ett bloss för Lena Nyman
Musikteaterföreställning som porträtterar Lena Nyman från den blyga sexåringen till karriären och till insikten att livet går mot sitt slut.

15 mars kl 19, Teater Bråddgatan 34
Det var som fan
Kan en vanlig människa träffa djävulen en vanlig vårdag i Simrishamn? Hårresande skrönor och berättelser.

9 april kl 16, Folkets hus, Skärblacka
Idlaflickorna
Östgötateatern ger Kristina Lugns hyllade pjäs om två kvinnor med ett märkligt likartat förflutet. Orddueller som pendlar mellan humor och allvar, drömmar om frihet och livslust.

Finspångs Riksteaterförening

12 april kl 19, Kulturhusets stora scen
En komisk depression
av och med Nour El Refai i deppig, rolig och mycket personlig föreställning om en livkris då hon skaffade katt. ”Jag var ett as men ett roligt as”.

Söderköpings teaterförening

23 januari kl 14, Stinsen
Huset

En riktig dockhussåpa med Teater Papagena. Familjeföreställning från 3 år.

13 februari kl 14, Stinsen
Peka Trumma Dansa
En rörlig och rytmisk föreställning med Teater Tre, fritt efter Eva Sussos böcker om Lalo, Binta, Aisha och Babo. Familjeföreställning, 1-3 år.

5 mars kl 14, Stinsen
Barbie och Pistolproblemet
En spännande berättelse om att våga vara sig själv, oavsett vad andra tycker med Teater Barbara. Familjeföreställning, 4-7 år.

16 april kl 14, Stinsen
Bockarna Bruse
Lek, drama och dockteater med Teater Tummeliten. Familjeföreställning, 3-6 år.

Valdemarsviks Riksteaterförening

14 februari kl 19, Bygdegården, GRYT
Fjärilseffekten
Skrotshow med estradörerna Svante Drake, Bengt Johansson och Erik Petersen från varietè Velociped som bygger instrument inför publiken och förvandlar en pingismatch till ett musikalnummer.

22 februari kl 19, Folkets hus, GUSUM
Skärvor
Trollkarlen Carl-Einar Häckner blandar trolleri, trasigheter och monologer om att limma ihop sig, gå sönder och att laga sig själv igen. Magisk och musikaliskt.

24 februari kl 11, Ringgårdens matsal, RINGARUM
Årstiderna
En musikalisk resa med Östgöta brasskvintett. Passar alla åldrar men bäst för barn mellan 3-5 år. Allsång ingår.

8 mars kl 19, Folkets hus, VALDEMARSVIK
Höstsonaten
Nytolkning av Bergmans film. Mor och dotter träffas efter sju års tystnad, Kärlek och svek, möjligheten att ta hand om varandra, om det inte är försent att försonas.

14 mars kl 19, Ekbacken, TRYSERUM
Engdahl & Widerberg
Svängigt och finstämt med sångaren Towe Widerberg och musikern Roland Engdah, piano, och trombon.

31 mars kl 19, Fyllingarums bygdegård, RINGARUM
Man tål ju inte vad som helst
I Martin Lindbergs monolog ger Stig Östman liv till 15 olika karaktärer som försöker förklara varför två goda grannar börjar hata varandra. Otur, illvilja eller är det så att man inte tål hur mycket som helst…

16 april kl 16, Församlingshemmet, VALDEMARSVIK
Med ögon känsliga för allt
Barbro Hörberg var en av Sveriges mest älskade visartister med låtar som ”gamla älskande barn” och ”sommarö” med flera. På scen Anna Döbling och Per Rosenius.

29 april kl 19, Folkets hus, GUSUM
Visor och folkmusik
Vuxenshow med Musikteater Gulasch från Norrköping. Som blandar finsk humppa med rysk kärleksång och finstämda svenska klassiker.

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Finspångs Riksteaterförening hemsida
Finspångs Teaterförening hemsida
Söderköpings Teaterförening hemsida Facebook
Valdemarsviks Riksteaterförening hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.