• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dragonmusikkårens marsch fyllde Flygeln (recension)

Dragonmusikkåren
Avsittning. Hästarna följde inte med in när Livgardets dragonmusikkår spelade under ledning av Fredrik Burstedt i Flygeln i torsdags kväll.

 

En vintersaga  och Friska tag

 

På torsdagskvällen var det många som vandrade i vinterkvällen till Flygeln för att uppleva konserten ”En vintersaga” med Livgardets dragonmusikkår. Det fanns säkert flera anledningar till att det bara fanns några få platser lediga när konserten startade. En anledning var säkert att besöket var gratis om man bokade och hämtade biljetterna på Turistbyrån i förväg.

Den främsta anledningen var nog ändå att man ville lyssna till en av de tre militära musikkårer som fortfarande finns kvar i landet. Livgardets dragonmusikkår har som sin huvudsakliga uppgift att svara för de beridna högvakterna till häst genom Stockholm till Slottet. I Stockholm finns också Arméns musikkår och i Karlskrona Marinens musikkår.

Musikkåren har cirka 30 heltidsanställda musiker varav 8 är musiksoldater, eller åtminstone var det så fram till det gångna nyåret då kåren organiserades om. Utöver de 45 beridna högvakterna så har man på ett år ytterligare cirka 100 spelningar i olika ensemblekonstellationer. Före konserten i Norrköping hade man spelat vid en ceremoni där stridspiloter utexaminerats på Helikopterflottiljen Malmen i Linköping.

 

Livgardets dragonmusikkår
Dragonmusikkåren i Flygeln. Dirigenten Fredrik Burstedt på podiet fick stöttning av programvärden Eugén Qvarnström, som vanligen leder musikkåren vid de beridna vaktparaderna i Stockholm.

 

Kanske var det många som kom till Flygeln och förväntade sig en konsert med militärmusik och marscher. De blev inte besvikna, men programmet bjöd på mer ändå. Dirigenten Fredrik Burstedt är till vardags förste konsertmästare i Helsingborgs Symfoniorkester, han har även dirigerat Norrköpings symfoniorkester.

Kvällens programvärd Eugén Qvarnström gjorde många intressanta kopplingar till de stycken som framfördes. Det var omväxlande kompositörernas historia men också vad som blivit tema i olika filmer och TV-serier. Publiken fick också en beskrivning av de uniformer som musikkåren använder, modell/ä från 1895. Vissa musiker hade en speciell markering på sina uniformer. Vi fick veta att dessa kallades för ”svalbon” och var till för att man i fält skulle känna igen vilka som kunde spela de signaler som krävdes. Eugén Qvarnström är den som leder musikkåren vid de beridna vaktparaderna.

Livgardets dragonmusikkår består huvudsakligen av bleckblåsare men i det bakersta ledet stod också slagverk. Programmet innehöll en blandning av musik från J:S Bach Air till avslutningsstycket Epilog ur en vintersaga av Lars-Erik Larsson.

Andra musikstycken var March Barnes Wallis, The Kingdom triumphant, For the love of a princess, Pavane, March to the Scaffold, Celebrate Rotary, Den första snön (av Joel Engström) Alla marcia, Adagio for strings, Nimrod ur Enigmavariationerna och marschen Friska tag.

Många hade väntat på mer välkänd militärmusik och det märktes på ovationerna när marschen Friska tag spelades och när Upplands regementes marsch, spelades som extranummer.

 

Livgardets dragonmusikkår
Trumslagare. Bakom bleckblåsarna skymtade slagverkarna.

 

Att musikkåren, med sina blåsinstrument och slagverk, kan framföra denna spännvidd av kompositioner är onekligen imponerande. Fredrik Burstedt visade upp sitt kunnande och sin känsla för musikkårens kapacitet på ett livfullt sätt.

Det är numera inte så ofta vi i Norrköping har möjlighet att lyssna till musik med koppling till militära kårer. Att de är efterfrågade visar publikintresset. Publiken lämnade konserthallen med belåtna leenden och gick ut till den väntande vintersagan. Några passade också på att besöka den ljusinstallation som finns utanför entrén!

Vi väntar med intresse på nästa besök – varför inte i den stora konserthallen!

© Text och foto: Sven Åke Molund

FLYGELN Norrköping

21 januari 2016
En vintersaga

Konsert
Livgardets dragonmusikkår
Dirigent: Fredrik Burstedt

LÄNKAR
Livgardets dragonmusikkår hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.