• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nassim Al Fakir öppnar huset hos SON

Nassim al Fakir
Gillar att svettas på scenen. Nassim al Fakir är en riktig träningsnörd som fyller scenen med energi. ”I varje möte med publiken finns en nerv och det är alltid roligt.”

 

Heldag med vislek och vintersånger

 

Kika in bakom kulisserna hos Norrköpings Symfoniorkester. Det får alla barn och vuxna chans att göra nu vid lördagens Öppet hus. Dagen avslutas med konsert med Nassim al Fakir och SON får förstärkning av barn från El Sistema i Åtvidaberg.

Det kommer vara en dag fylld med musikglädje på lördag. Då öppnas dörrarna upp till Symfoniorkesterns lokaler i Louis De Geer. Alla barn kan få komma och prata med musiker och känna på hur det är att spela ett instrument.

Det kommer vara olika stationer där besökarna bland annat får gissa vad det är för visa som spelas. De får lära sig hur det går till att komponera en egen melodi. Föredrag om musikens Wien, kanske främst för de stora, kommer det också bli samt pyssel och tipspromenad.

 

Flöjtisterna skymtar.
Symfoniorkestern har spelat ihop med barnen från El Sistema i Åtvidaberg förr. Bilden togs vid repetitioner i november 2014.

 

Artisten Nassim al Fakir studsar omkring på De Geerhallens scen. Det är en dag kvar till Öppet hus och nu repeterar han med Symfoniorkestern. Lördagens program avslutas nämligen med en familjekonsert med Symfoniorkestern och Nassim tillsammans med eleverna från Kulturskolan El Sistema i Åtvidaberg.

– Jag har gjort mycket populär barnmusik och tycker jag kommit över en kommersiell gräns, berättar Nassim al Fakir entusiastiskt.

Det är spännande att röra sig inom det kommersiella området förklarar han. Det är en balansgång mellan förväntningarna på att anpassa sig och driften att tro på sig själv, veta att att kreativiteten kommer inifrån.

Själv har han studsat mellan TV (Bolibompa och UR), musik och skådespeleri i många år. Förutom allt annat han gör; han har svårt att förstå varför han – eller någon annan för den delen – skulle nöja sig med en sysselsättning, ”som om det fanns något man egentligen är bra på.”

– Jag kan ju inte göra en typ av låt hela tiden, menar Nassim al Fakir.

– Ju äldre jag blir desto bättre blir jag. Jag är glad men där finns också en sida som är djupare, tänkande med mer mörker. Den lyckades jag blanda in i ett UR-program jag gjorde.

 

Nassim al Fakir
– Nu ska jag ut på äventyr, snön den bara yr och yr, sjunger Nassim al Fakir ur januarilåten Ända från toppen av Klas Backman.

 

Nu är det tredje gången han gör barnkonsert med Norrköpings symfoniorkester. Han är konferencier och har tagit med sig tre egna låtar – Promenadlåten, Lätt som en plätt och Trumma på allt. Hans låtar har fått orkesterarrangemang av Per-Olof Ukkonen.

Dessutom sjunger han sånger av andra låtskrivare. Bland annat av två av Klas Backmans 12 månadssånger som ju blivit Grammisnominerade i inspelningen med SON, Ayla Kabaca och skolbarn.

Här ska han sjunga tillsammans med skolbarn från El Sistema i Åtvidaberg. Alltså Kulturskoleelever som dels bildar kör, sådär en 30 stycken. Och dels förstärker Symfoniorkestern med tio trummisar, åtta violinister och många fler på andra orkesterinstrument. Det kan behövas hjälp när det är dags för Bergakungens sal av Grieg.

– När jag var liten hamnade jag mycket i klassiska sammanhang, trummade i klassiska orkestrar, berättar Nassim som kommer från en konstnärlig syskonskara där några ägnar sig åt klassisk musik och andra åt populärmusik.

Även om den klassiska musiken inte är hans expertområde så ser han fram emot mötet.

– Jag har en del fördomar om hur klassiska orkestermusiker tänker, erkänner han. Det är skillnad mot rock- och jazzmusiker som improviserar. Men här kommer jag att ge orkestern ett stycke där de improviserar på riktigt!

Inträdet till alla aktiviteter är gratis.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin och Morgan Lengbrant
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LOUIS DE GEER Norrköping

23 januari 2016 kl 13–15
Öppet hus
Hur gör man? Var med och skapa en melodi, för barn ca 6-9 år.

Musikunderhållning i foajén.
Tipspromenad för stora och små.
Träffa musiker – se, lyssna och prova på instrument!
Verkstad för barn – gör din egen pysselbok.
Öppet notbibliotek.
kl 13.15 och 14
Gissa visan! För små barn.
kl 13.15 och 13.45
Wienprovning – föredrag om musikens Wien.

DE GEERHALLEN Norrköping

23 januari 2016 kl 15.00
Familjekonsert
Norrköpings Symfoniorkester

samt orkester och kör från El Sistemabarn från Åtvidaberg
Dirigent: Johan Larsson
Solist och konferencier: Nassim Al Fakir
Producent: Kristina Holm-Danielsson och Lisa Lindh

PROGRAM
Benjamin Britten: Soirées musicales
Nassim al Fakir: Promenadlåten
Edvart Grieg: Bergakungens sal
Nassim al Fakir: Lätt som en plätt
Klas Backman: Ända från toppen, januari
Klas Backman: Min skatt, februari
Ludwig van Beethoven: Finalen ur Symfoni nr 9
Malin ANghed och Magnus Pettersson: Babomba
Ewa J Kristeberg: Blommor och kärlek
Nassim al Fakir: Trumma på allt

LÄNKAR
Nassim al Fakir Wikipedia Facebook
Kulturskolan Åtvidaberg
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Kulturskolans elever backade upp SON reportage Kultursidan.nu 5/11 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.