• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Livekarusellen: Lilly Wiking på scen

Lilly Wiking
Musik med känsla. Lilly Wiking tycker det är enklare att uttrycka egna, starka känslor med ett budskap, än att bara hitta på något trallvänligt för någon annan.

 

”… det är på scenen jag verkligen trivs bäst.”

 

När hon kunde kombinera sång, dans och gitarrspel med sitt eget inre, blev musiken en mycket större del av hennes liv än hon trott innan. Det här är singer/songwritern Lilly Wiking, som står på Livekarusellens scen i Linköping ikväll.

LILLY WIKING

Instrument
Sång och aukustisk gitarr

Genre
singer/songwriter

Hemort
Åby, Norrköping

När började du med musik och varför?
Musiken är något som jag under hela mitt liv hållt nära hjärtat. Enda sedan jag var en liten plutt som satt i min gåstol och gungade med i låtarna min mamma brukade spela i huset, fram tills idag jag alltid haft ett intresse för musiken. Jag minns att jag brukade spela in videos där jag sjöng med i sånger av de berömda sångerskorna Mariah Carey, Céline Dion och Christina Aguilera. Jag drömde alltid om att en dag få uppträda på en lika stor scen som dem och inför en lika stor publikmassa.

Min pappa har jag att tacka för det musikaliska i mitt blod då han själv varit musiker som ung och är släkt med diktvisaren Mats Pålsson. Han köpte min första gitarr till mig när jag var runt tio år, i samma veva som jag sökte till musikklass och blev antagen. Där stannade jag sedan i sex år, men min egen ”musikkarriär” tog inte fart förrens hösten 2014 då jag skrev min riktiga, första låt. Jag skrev mycket egna låtar när jag var yngre, men det var inget jag hade reflekterat över att utveckla. När jag blev äldre upptäckte jag att låtskrivandet var ett utmärkt sätt att uttrycka sina känslor på. Det blev mitt sätt att bearbeta tankar, händelser jag varit med om och känslor jag kände – på mitt eget vis.

Sång, dans och gitarrspel har alltid varit ett stort intresse och när jag dessutom kunde kombinera det med mitt eget inre blev musiken en mycket större del av mitt liv än vad jag innan hade trott. På scenen är där jag trivs bäst och jag vet att det är det jag vill hålla på med i framtiden. Oavsett om jag hamnar som gatumusiker i ett hörn på Norrköpings gator eller på en stor arenascen utomlands – så vet jag att jag kommer vara lycklig, eftersom att jag får göra det jag älskar allra mest.

Var får du inspiration till dina låtar ifrån?
Inspirationen till mina låtar får jag från allting som händer runt omkring mig. Alla tankar som flyger omkring i mitt huvud, alla känslor och händelser jag är med om är det som skapar min musik. Jag har kommit överfund med att det är mycket lättare att uttrycka egna, starka känslor med ett budskap, än att bara hitta på något trallvänligt för någon annans skull. Det är en sån fantastisk känsla att stå på en scen och sjunga ut vad man känner, där budskapet kanske är lite dolt mellan raderna. När jag framför mina låtar väljer jag att inte berätta den direkta meningen med texterna, utan jag vill att publiken ska kunna forma en egen tolkning om hur de kan referera till musiken.

Vem ser du som din största förebild?
Någon riktig förebild inom just musiken varierar periodvis nästan hela tiden. Det finns många musiker som jag ser upp till, både låtskrivare och artister, men jag vill på samma gång göra min egen grej och vara unik på just mitt sätt. Min egen musiksmak varierar mellan allt från indie till punk, så det är svårt att välja just en stor förebild. Years & Years, Halsey och 5 seconds of summer är dock musiker som inspirerat mig mycket.

Min mamma som inte alls är musikalisk är en nog min största förebild, jag beundrar hennes styrka och mod. Hon har varit med om så himla mycket i sitt liv men hon är fortfarande så stark. Hon står alltid på sig och låter ingen trycka ner henne. Det är något jag verkligen ser upp till.

 

Lilly Wiking
Vackra toner. Lilly Wiking anpassar sina låtar till publiken. Är det en lugnare publik blir det lugna låtar, är det en publik som är mer på blir det mer upp-tempo.

 

Varför är du med i Livekarusellen?
Jag är med i Livekarusellen eftersom att det är på scenen jag verkligen trivs bäst. Man får många tillfällen där man ska uppträda och det är alltid stor variation när det kommer till publiken. Jag vill utvecklas som artist och ta mig längre, jag strävar efter mina mål. Min största dröm har alltid varit att få uppträda i en fullsatt arena där publiken sjunger med i mina texter och melodier.

Jag vill kunna känna känslan av att jag har bidragit med något, fått budskapen att nå fram och lämnat ett avtryck. Jag vill att min publik ska kunna finna en vän i mig genom mina låtar och att de ska känna att de inte är ensamma om att känna de känslor de har. De ska kunna relatera till mina låtar oavsett ålder eller kön. Det är okej att skrika ut sina känslor och vara frustrerad, på samma gång som det är helt okej att känna lycka och glädje och viktigast av allt – du är aldrig ensam.

Vad är dina känslor inför kvällens gig i Livekarusellen?
Jag är lika taggad inför fredagens gig som jag är inför alla spelningar jag genomför. Det är lika roligt oavsett om det är på en stadsfestival i Tyskland eller en solig gata i Norrköping. Man vet aldrig vad det är för publik som kommer vara där, vilka reaktioner man kommer få eller hur många som kommer för att lyssna. Nervositeten brukar inte tränga på förrens bara några minuter innan jag ska gå upp på scenen, men den brukar alltid släppa efter att jag börjat sjunga och spela. Jag är bara så extremt tacksam över att få chansen att nå ut till människor och göra det jag tycker om allra mest.

Vad kommer du ta med dig för låtar ikväll?
Jag kommer uppträda med ett par egna låtar som betyder mycket för mig – Miscommunication och min nyskrivna låt Guts. Det blir två andra egenskrivna låtar, men det är låtar jag väljer på plats efter att jag känt av publikens stämning. Är det en lugn publik brukar jag köra något av mina lugnare låtar och ser man att folk står och stampar med i takten så brukar jag köra något som har lite mer tempo. Jag tänker även köra min egen tolkning av Britney Spears låt Oops I did it again.

© Text och foto: Jennie Johnson        

ÖSTERGÖTLAND

Vintern-våren 2016
Livekarusellen
Arr: Studiefrämjandet

29 januari 2016, kl 19
Turnéstopp 1 

ARBIS KULTURHUS FÖR UNGA Linköping
Pool 9

18 Horses
Dennis Forsberg & Hemp
Gandalfs Grotta
isfruun
Lilly Wiking
Viktor Leo

3 februari 2016, kl 19
Turnéstopp 1

STRÖMVILLAN Norrköping
Pool 2

Another man down
Lumiere
Patrik Melin
Prime Minister
Tilda W
Troubled Mind

LÄNKAR
Lilly Wiking You Tube
Livekarusellen hemsida Facebook
Hallarna hemsida
Första turnéstoppet i Livekarusellen A Mace kultursidan.nu 21/1 2016
Katapulten på Dynamo har skjutit iväg reportage Kultursidan.nu 17/1 2016

Tagged . Bookmark the permalink.