• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gubbens hotell gräver djupt i humorhyllan (recension)

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
Hotellpersonalens öppningsnummer. Sedan får publiken se den långa vägen dit.

 

Charmig anrättning med sång, dans och fniss

 

Sommarteater med nostalgifeeling i Gubbens trädgård. Trots en regndränkt premiär charmade ensemblen publiken med sång, dans och fnissiga skämt.

Gubbens trädgård är prunkande grön. Trädgårdsstolarna står prydligt uppradade och allt är förberett för kvällens premiär av Gubbens hotell. Det är bara de alltför grå kvällsmolnen som oroar. Och visst, precis när kvällens urpremiär drar igång kommer de första dropparna. Men publiken är rustad med färgglada paraplyer och aktörerna är taggade, så vi förflyttar oss raskt till soliga Spanien istället.

 

Gubbens hotell
Stressigt. Marcus ringer till Arbetsförmedlingen för att få personal.

 

Här i Torrevieja lever Marcus sin dröm att driva ett litet hotell. Drömmen delade han med mamma, men hon har funnit kärleken och dragit hem till Sverige igen. Utan mamma är det svårt att driva hotellet, så nu behöver Marcus personal.

Samtidigt kommer tre svenska ungdomar till Torrevieja för att hitta boende. Slumpen för dem till Gubbens hotell och här uppstår naturligtvis den uppenbara förväxlingen. Marcus tror att det är personalen han går och väntar på, och ungdomarna är naturligtvis snabba att spela med. Gratis mat och boende tackar väl ingen nej till. Allt de behöver göra är några arbetsuppgifter. Kan väl vem som helst.

Tålmodigt leder Marcus ungdomarna genom arbetsuppgifterna. Alva, Mathilda och Oskar är inte på något vis ovilliga att jobba, tvärtom kanske lite väl entusiastiska och kreativa. Språkintresserade Alva tar genast över receptionen. Martina får ta hand om guidningarna, och skojfriske Oskar blir hotellets lekledare. Lite Fawlty Towers-känsla, men inte riktigt lika hysteriskt.

Marcus Fyrberg har grävt djupt i humormyllan, och det finns flera blinkningar till klassiska scener från både revy och film. Men han gör det med finess och på sitt eget sätt.

Och alla levererar, särskilt Alva Turdén som är en riktig komedienne med fin timing. Dansa kan hon också. Tillsammans med Marcus gör hon ett dansnummer till Ellingtons It Don’t Mean a Thing (If It Aint Got That Swing) som inte går av för hackor.

 

Gubbens hotell
Fnurror. Brorsan, flickvännen och lillsyrran. Som upplagt för konflikter.

 

Scenografin är enkel, men vad mer behövs när man är i en så underbar miljö som Gubbens trädgård. Ljudbilden riktigt bra, all inspelad musik och berättarröst hörs bra.

Den något grovt tillyxade handlingen kryddas med ett pärlband av melodier från förr. Mathilda Lindström och Oskar Lindström gör en finstämd Romeo och Julia-scen av Jag kommer ikväll under balkongen (ur Söderkåkar).

Marcus glänser med Zarah Leanders paradnummer Jag kan inte längre höra syrsor och Livet är ett helvete av Povel Ramel. Han har precis den rätta diktionen och rösten för att göra den här sortens melodier. En del sånger har fått nya eller delvis nya texter för att passa in i handlingen. Fyndigt och välskrivet.

Som på beställning ersätts första aktens hällande regn av en solig andra akt. Alla bekymmer och förtret är som bortblåsta både på scenen och bland publiken.

Också på Gubbens hotell börjar saker och ting falla på plats, och direktör Marcus har börjat vänja sig vid sina unga medarbetare. Slutet gott, allting gott. Ensembledans till slagdängan Öppna ditt fönster får runda av.

En skopa humor, en skopa sång och en skopa dans toppat med entusiasm och professionalism. Marcus Fyrberg har följt receptet och skapat en välsmakande anrättning. Låt inte sommaren gå utan att ta en smakbit. Väl bekomme!

© Text: Felicia Eriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GUBBENS TRÄDGÅRD Norrköping

4 juli – 2 augusti 2016
Gubbens hotell

Musikal
Text: Marcus Fyrberg
Musikarrangemang: Fredrik Ingå

MEDVERKANDE
Marcus Fyrberg
Alva Turdén
Oskar Lindström
Mathilda Lindström

LÄNKAR
Gubbens hotell FB-evenemang
Marcus Fyrberg driver Gubbens hotell reportage Kultursidan.nu 30/6 2016
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.