• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstnärernas egen SM-vecka på Kronan

Anna Sandell, detalj
Detalj. Lönnäsor både fram och bak på Anna Sandells verk Titta vi flyger, tusch på rispapper.

 

Dagsformerna varierar men topparna finns

 

Lager på lager. Pågående SM-veckan är också en vecka för konst. Fjorton konstnärer i föreningen KifiN ställer ut på galleri Kronan under beteckningen Konst-veckan. Dagsformen varierar, flera verk har nämligen några år på nacken, men där finns formtoppar.

Vad visar konstnärerna på en samlingsutställning? En teaser från pågående projekt? Något äldre som är värt en förnyad titt, en ny chans. Svaret på frågan varierar.

Konsten är evig, även om trenderna tycks skifta snabbt. Som att se molnen dra över himlen. Men Åke Bjurhamns stora himmelsblå verk, målade när endast gudarna vet, är helt molnfria. Eftersom han helt nyligen visade sina slott och katedraler här på Kronan är det gott att se statements från konstnärens tidigt monokroma period. De ger också en dynamik till övriga verk där de hänger i varsitt rum på Galleri Kronan.

 

Åsa L Winterqvist
Diabetes. Åsa L Winterqvists två stora självporträtt, varav detta är ett, skapar ett tillägg till konstnären.

 

Några av utställarna är här och nu, inpå bara skinnet, rentav under huden. Bokstavligt talat med Åsa L Winterqvist vars stora självporträtt jag har sett förr på samlingsutställningar, på NP33 och på Galleri Mot Strömmen. Men det har jag inte! Verken har fått tillägg, små runda knappar som förändrar allt. Även denna del av identiteten måste hon spegla.

Annika B Kupiainen, ständigt kreativ enligt de små rapporter hon lämnar i samlingsutställningar, tänker om i tre små teckningar varav en heter Flykt. Stilen är grafiskt stark i svart och vitt, som i seriestripar och hon tar till text: ”Jag heter Annika Kupiainen. Det är inte mitt riktiga namn.” Den dubbelslipade eggen är vass!

Även Falah Alani kan räknas till de personliga rapportörerna. Han har ställt ut flitigt lokalt och regionalt genom åren, ofta tematiska berättelser om de stora hoten i världen. Här är han närmare sig själv, i Ett tyst samtal vänder sig en av hans sedvanligt grovt huggna gestalter mot en stor skissad skulptur. Så är det förstås. Konstnärer för ett ständigt pågående samtal med konsten.

 

Aaid Fahad Jasim
Utan titel III. Aaid Fahad Jasims bevingade gestalt med antydan till gloria i en partiellt fragmentarisk målning.

 

Bland övriga finns lite nytt och lite äldre. Aaid Fahad Jasim målar bevingade gestalter som är långt ifrån varje antydan till barockänglar. Jonny O Grundström som ställde ut så sent som i april fortsätter att ägna sig åt livets förgänglighet här med blomporträtt i sepiaton. Som från förr och åldrade.

Berit Hammarbäcks sammanfogade bilder, ger också stämningar från förr, som Skrivare. Daniel Björkert fotograferar landskap med enklast möjliga kamera. Nog har jag sett hans franska kort tidigare, som även de känns som från något annat sekel inte det förra.

Åsa Kummu har gått ut i trädgården, nära bilder. Eric Cederquists trärelief Turning Torso II och på ytan enkla blå akvareller visades nyligen på Konst eller klocka 7.0 där merparten av övriga medverkande ställde ut. Nog såg jag Bernadette de Tauzias retrosökande målningar där också.

Anna Sandell behärskar väl sin stil att måla och täcka med vitt. Men jag kan inte komma på mig med att tidigare ha sett hur hon överför idén till rispapper, där hon genom att måla lönnäsor med svart tusch på båda sidor ger djup och nyans åt motivet. Dessutom har hon med keramik, vaser med blommotiv, vad annars?

Alexander Hadad har skulpterat huvuden i gediget stengods. Som alltid personliga.

Lena Wahlstedt utmanar mig mest med temperamålningar i bleka kontraster. Jag känner igen dem, de var tuffa redan 2013 och har växt till sig väl.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KRONAN Norrköping

6 – 13 juli 2016
Konst veckan

Samlingsutställning

KONSTNÄRER länkar till utställningsreportage på Kultursidan.nu
Falah Alani Katastrofen kommer med Black Breeze 16/3 2015
Åke Bjurhamn Åke Bjurhamn äger rum på Kronan 6/2 2016
Daniel Björkert Enkla kamerors fotografi på NPP33 7/3 2014
Erik Cederquist Olika sidor av Erik Cederquist på Kronan15/11 2012
Bernadette de Tauzia
Jonny O Grundström Jonny Olsson Grundström på Kronan 22/4 2016
Alexander Hadad Alexander Hadads djurvärld på Galleri Kronan 14/1 2013
Berit Hammarbäck Berit Hammarbäck med Peter Norrman på Galleri Kronan 7/11 2011
Aaid Fahad Jasim Aaid Jasim ställer ut på Galleri Kronan 12/11 2012
Åsa Kummu Åsa Kummu ser tillbaka på Galleri Kronan 4/9 2015
Annika B Kupiainen Speglar vårt arv och ansvar på Kronan 3/12 2013
Anna Sandell Anna Sandell och Carl Delden på Kronan 30/11 2010
Lena Wahlstedt Hus, hem och hästar på Galleri Femman 17/4 2013
Åsa L Winterqvist

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.