• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Märtas smärta i skickligaste teaterleken (recension)

Märta och Hjalmar
Äktenskap med förbehåll. Hjalmar uppvaktar Märta, trots att han inte har inkomster att försörja en familj. Inledningen är varm och lekfull till Märta gift Söderberg på Vadstena Nya Teater.

 

”Vi leker – att vi vågar berätta sanningen”

 

Ett liv, Hjamar Söderbergs hustru Märtas, summeras av Vadstena Nya Teater i sommar. Sjutton karaktärer fördelas på fyra skådespelare som med bravur vänder i tvära kast mellan allvar och komik. Det är gripande, upprörande och mycket underhållande.

På knappt tre timmar, med pauser för middag och dessert inräknat, ska ett helt liv summeras och det är snabbt men effektivt berättat. Scenen är uppställd i mitten av en matsalslokal och går i en rak linje som ett rum i rummet, med minimalistisk iscensättning och rekvisita.

Vadstena Nya Teaters upplägg är intressant, ger intimitet och en chans till interaktion med publiken. När föreställningen Märta gift Söderberg börjar kan man ana en viss obekvämlighet bland åskådarna längst fram, men det avtar snabbt.

 

Märta gift Söderberg
Burleskt. Delar av dramat spelas i clownversion, vilket inte gör det mindre gripande. Hjalmar spelas av Lars Olofsson, Märta av Malin Kärrbrink.

 

Pjäsens huvudperson Märta Söderberg, född Abenius, var under arton år gift med författaren Hjalmar Söderberg med vilken hon fick tre barn. Hon blev sjuk och kunde inte sköta de sysslor hon förväntades göra, ansågs besvärlig av sin omgivning och blev till sist satt på sjukhem.

Men hennes historia var länge okänd. Vadstenas Nya Teater vill berätta:

Vi vill berätta historien om Märta. En sann historia som förmodligen hade fallit i glömska om det inte vore för dom brev journaler och dokument som hittades bara för ett par år sen. Men vi berättar på vårt sätt, med leken. Teater är lek. Alltid. Det här är en lek om HENNE. HAN och hans vänner får vara med så länge vi behöver dom… Vår lek gör inga anspråk på dokumentära och historiska sanningar, det får andra göra. Dom som vågar. Vi leker – att vi vågar.

Det är kring förra sekelskiftet när Märta och Hjalmar gifter sig trots hans varningar om att han aldrig skulle kunna försörja familjen. Snart börjar problemen hopa sig: Lägenheten är fuktig, Märta får ledgångsreumatism, Hjalmar har kontrakt om att skriva ett verk för teatern men sköter inte sitt arbete. Säger att han inte får arbetsro. Ber om förskott. Anställer dåliga pigor.

 

Märta gift Söderberg
Förändringar. De fyra skådespelarna kastas raskt mellan olika karaktärer och stämningar. Eva Granlund spelar piga, läkare, teaterdirektörens fru, en annan läkare och olika clowngestalter. Här är hon och Lars Olofsson som två av Märtas barn i clownversion. I bakgrunden Göran Friman som spelar piano när han inte kliver in i någon annan roll.

 

Sjutton karaktärer sammanlagt, fördelade på fyra skådespelare. Bland dessa finns fyra clowner som fungerar ”berättare” och comic relief. Kanske symboliserar de barnet som betraktar en absurd vuxenvärld?

Alla i ensemblen levererar med bravur med tvära kast mellan allvar och komik. Men prestationerna som starkast dröjer sig kvar är Malin Kärrbrink, som i rollen som Märta, förmedlar smärta och sorg med både kropp och minspel. Som när Märta märkt att reumatismen skakar och haltar fram. Och Eva Granlund med sina olika figurer visar upp ett brett register. Musik och ibland även sång hjälper till att sätta stämningen.

Referenser och passningar till Hjalmar Söderbergs litterära verk finns inbakade i historien. Bland annat från romanen Den allvarsamma leken och dess kända citat; ”Man väljer inte sitt öde. Och man väljer lika litet sin hustru eller sin älskarinna eller sina barn. Man får dem, och man har dem, och det händer att man mister dem. Men man väljer inte!”

Det är gripande och ibland tränger en liten tår fram. Ett tragiskt öde som trots allt avslutas med en ljusglimt.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VADSTENA NYA TEATER Vadstena

5 – 21 juli 2016
Märta gift Söderberg
den allvarsammaste leken

Manus och regi: Dag Norgård
Musik: Göran Friman

MEDVERKANDE
Malin Kärrbrink
Lars Olofsson
Eva Granlund
Göran Friman

LÄNKAR
Vadstena Nya Teater hemsida Facebook kalender
Hjalmar Söderbergs olyckliga Märta reportage Kultursidan.nu 1/7 2016
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.