• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Utomhusbion som gör sommarkvällen

Moonrise Kingdom
Favorit i repris. Bill Murray spelar med i Wes Andersons Moonrise Kingdom. Se den framför Konstmuseet i augusti.

 

Bästa upplägget på många år

 

Sommarkväll eller biokväll? Flimmers utomhusbio är det optimala med film och frisk luft i ett och samma paket. Dessutom är det gratis att besöka. Årets upplägg är det bästa på många år, både sett till film och till plats.

Sommartid betyder bio för många. Hollywood pumpar ut blockbuster efter blockbuster. Vi kan gå till valfri SF-biograf och se superhjältar, biljakter, utomjordingar, gamla actionikoner, animerade fiskar, FBI-agenter varje dag om vill.

Vilket passar mig utmärkt eftersom det enligt mig inte finns något bättre än att gå in i en sval biosalong en sommarkväll, samt att jag verkligen älskar ”skräp-film”. Men det härstammar mest från min uppväxt präglad av Van Damme, snubbar i hockeymask med machete, videobutiksbesök, VHS-filmer, Ginza-katalogbläddrande och drömmar om att äga mina egna nunchakus eller åtminstone ett par kaststjärnor. Men som tur är så utvecklade jag någon slags intresse för film däremellan alla karatesparkar och zombies.

Och tur är det även att det faktiskt finns ett alternativ för alla Norrköpingsbor och cineaster i närliggande kommuner sommar efter sommar som inte bara främjar filmintresset utan även är helt gratis, tack vare den eminenta eldsjälsföreningen Flimmer som har anordnat gratis utomhusfilmvisningar för oss sedan 1996.

Den här sommaren har de verkligen tänkt till både kring valen av film, visningsplatser och samarbetspartners. Jag är beredd att påstå att det är det bästa programmet på många, många år.

Eller vad sägs om…

 

Flimmer utomhusbio
Se en film till. Kom i tid till den lokalproducerade förfilmen.

 

Den galna musikalen Cry-Baby av John Waters med Johnny Depp i huvudrollen och en helt fantastiskt Ricki Lake i en biroll. Jag har svårt att förställa mig ett bättre ställe än just valda Hallarna att visa den här filmen på i Norrköping.

På parkeringsplatsen framför Saliga Munken ges vi chansen att uppleva Team America: World Police, en satirisk stopmotion dockfilm om USA:s krig mot terrorismen. Ett måste för alla med humor eller intresse för vad som händer i världen.

Senaste Star Wars-rullen ska bli kul att återse, speciellt i mysiga Lejongropen som känns gjord för att se en riktigt sci-fi-våffla i. Och samarbetet med LiU ska bli spännande att se vad det mynnar ut i.

Eller min personliga favorit från årets program, Wes Andersons kanske mest underskattade film Moonrise Kingdom som visas framför Konstmuseet. Att få uppleva det här äventyret i den miljön och få höra Francoise Hardys ljuva stämma i en fantastisk scen i filmens mitt kommer att bli en ren fröjd och bör inte missas av någon med ett uns av filmintresse eller god smak.

Det känns som att Flimmer verkligen tar ett socialt ansvar genom att visa Den unge Zlatan i Hageby i samband med fotbollsföreningen Hageby IFs 55-årsjubileum och E.T. i Klockaretorpet med tanke på det turbulenta året dessa områden har haft.

Så hatten av och tack Flimmer för ett utmärkt förarbete, nu ska bara publiken återigen strömma till visningarna också.

Ses i biomörkret.

© Text: Fredrik Frank
© Foto: Moonrise Kingdom och Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Flimmer hemsida Facebook

FLIMMER UTOMHUSBIO Norrköping

Sommaren 2016

JULI

13/7 22.00
Frinavet
The Intern

16/7 22.00
Hallarna
Cry-Baby

28/7 22.00
Saliga Munken
Grease

29/7 22.00
Saliga Munken
Team America: World Police

AUGUSTI

3/8 22.00
Tyska Torget
En man som heter Ove

8/8 21.30
Klockaretorpet
E.T.

10/8 22.00
Konstmuseet
Moonrise Kingdom

16/8 22.00
P-huset Ankaret
Fucking Åmål

30/8 22.00
Sydvallen, Hageby
Den unge Zlatan

SEPTEMBER

5/9 22.00
Lejongropen, Folkparken
Star Wars: The Force Awakens

Bookmark the permalink.

Comments are closed.