• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Öppna ditt fönster på Träffpunkterna

Öppna ditt fönster
Öppna ditt fönster. Mycket sol och värme fyller den familjära föreställningen som turnerar på Träffpunkter och äldreboenden i kommunen denna vecka.

 

”Vi har blivit bästa vänner!”

 

11-åringarna Inez Forsmar och Filippa Kromnér sjunger och dansar på första sommarjobbet. Tillsammans med Marcus Fyrberg och Maja Dusén turnerar de bland Träffpunkter och äldreboenden den här veckan. Öppna ditt fönster heter den spindeltrådstunna föreställningen.

– Vi kände inte varandra innan. Nu är vi bästa vänner, tack vare Marcus, säger Filippa Kromnér.

11 år och ha ett sommarjobb. Det är ovanligt. 11 år och stå på scenen som sommarjobb. Det är än mer ovanligt. Filippa Kromnér och Inez Forsmar jobbar hårt den här veckan. Förra veckan gick åt till repetitioner och nu turnerar de till 10 olika Träffpunkter och äldreboenden i Norrköping, två per dag. Plus en kvällsföreställning på Dansakademien, så att släkt och vänner kan få se. Det kan ju passa för det var på Dansakademin de träffades.

– Filippa går i min musikalklass och Inez tävlingsdansar för mig på DA, berättar Marcus Fyrberg, som både är dans- och musikallärare på Dansakademien . Så jag frågade om de ville vara med.

 

Öppna ditt fönster
Vinyl. Marcus tänker ha en skön eftermiddag med sån där gammal musik son bara han gillar. Zarah Leander till exempel.

 

Öppna ditt fönster är som att släppa in solen på Träffpunkter i Timmermannen. Fyra ungdomar som sjunger och dansar. Storyn är spindeltrådstunn, ungefär som när barn leker teater, sjunger och dansar för familjen. Det är just den känslan och hjärtevärmen som Marcus Fyrberg bygger föreställningen.

Jag ser den på en Träffpunkt någonstans i Norrköping. Salen är lagom fullsatt med boende och besökare. Utanför rullar en och annan spårvagn förbi.

Utanför annat fönster målas röda stugor och gröna ängar upp för åskådarna. Elena Petersson är Marcus Fyrbergs egen fondmålare med rätt känsla för motivet. Två höga stolar vid ett bord. Där står en grammofon, ja en riktig, med pick up.

Kanske det här med att vara barnvakt och få ett par tvillingsystrar på halsen inte är vad Marcus helst vill just den här dagen när deras mamma ringer. ”De kommer om 3 minuter”, säger rösten i telefonen och lägger på. Men han är ju snäll och finner sig. Snart kommer yrvädren, han hinner inte mer än sucka med Zarah Leanders Jag kan inte längre höra syrsor. Tvillingarna Inez och Filippa, 11 år och pigga. Det blir sång och dans för hela slanten. Och lite syskongnabb.

Men först ska Maja komma hem och dras in i leken. I förställningen är Maja Dusén Marcus syster, lika snäll hon med. Och precis som Marcus har vi här att göra med en erfaren scenartist, som gärna kliver in i Siw Malmkvists och Anita Lindbloms repertoar. Det ska va tunna skivor av dig sätter hon med skön känsla.

 

Öppna ditt fönster
Sånt är livet! När Maja Dusén sjunger backas hon upp av sina egna showdansare.

 

Men visst är det Inez och Filippa som är huvudrollerna. Som sjunger och dansar och dansar och sjunger. Och som hittar på en teater där alla är prinsessor. ”Sen har vi inte skrivit nåt mer”. ”Prinsessorna kan väl sjunga nåt”. Det gör de Sudda, sudda bort din fula min.

Stämningen är varm i salen och när föreställningen rundas av med allsång sjunger allt fler med. Vi säger det med toner och inte med ord, vi tror på sommaren och seglar i hamn. En föreställning som öppnar fönstren mot sommaren.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TRÄFFPUNKTER/ÄLDREBOENDEN Norrköping

11 – 15 juli 2016 kl 18
Öppna ditt fönster

Av och med:
Marcus Fyrberg
Maja Dusén
Inez och Filippa

LÄNKAR
Gubbens hotell gräver djupt i humorhyllan recension Kultursidan.nu 7/7 2016
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Öppna ditt fönster på Träffpunkterna

  1. Pingback: Öppna ditt fönster på Träffpunkterna | Prensa Norrköping