• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Roande förvecklingar på Arkösunds topp (recension)

Landsfiskal Johansson
Sommaridyll. Vad står det på skylten som landsfiskal Johansson (Britta Lundin) kommer med till Kristerssons gård? Arkösunds friluftsteater går även utanför scenkanten i årets Hemvärn & Påssjuka.

 

Sång och kärlek i beredskap

 

Det händer mitt i den klassiska svenska sommaridyllen. Utanför landets gränser har kriget brutit ut. På Kvarnberget spelar Arkösunds friluftsteater Hemvärn & Påssjuka, fylld av förvecklingar, med sång och kärlek i beredskap.

Himlen är vit- och mörkfärgad, med stänk av blått. Nere i hamnen bakom scenen på Kvarnberget sticker segelbåtarnas vita master upp och de faluröda husen som är utspridda längs området visar upp en klassisk svensk sommaridyll.

Vinden friskar i och vädret som aldrig tycks bestämma sig pendlar mellan duggregn och uppehåll. Några minuter in i föreställningen vräker ett ordentligt skyfall ner. Skådespelarna fortsätter, skyddade under scentaket, medan publiken kostymerar om sig i regnkläder. Efter en kort skur lugnar ovädret ner sig och velar ytterligare en stund innan molnen blåser bort och solen tittar ner.

 

Hemvärn & Påssjuka
Lördagskväll. Som gjort för ett sång-och-dans-nummer på melodin till In the Mood. Från vänster Greta (Veronica Rosenkvist), Petter (Björn Sahlin), landsfiskal Johansson (Britta Lundin), furir Malmberg (Lars Lundin) och Matilda Kristersson (Farida Fahmy).

 

Hemvärn & Påssjuka, med originalmanus av Nils Birger Persson, är mest känt genom Vallarnas uppsättning från 1997. Pjäsen spelas nu av Arkösunds friluftsteater, som även tog sig an den redan 2002. Denna gång förlagd, som sig bör, i Arkösund.

Föreställningen inleds med Per Albin Hanssons radiotal från krigets inledningsår: Ett nytt stort krig har brutit ut. Andra världskriget pågår, i Sverige är det beredskapstid.

Några av friluftsteaterns huvudingredienser finns med: sångnummer, bland annat Någonstans i Sverige, hembränd alkoholromantik och 1940-talsuttyck som ”Nu blommar löken” och ”Dra mig på en liten vagn”.

Till en liten gård, där Nils-Erik Kristersson, hustrun Matilda och dottern Greta bor, kommer fänrik Lövendal tillsammans med furir Malmberg. Militären vill ha förläggning på gården. Det uppskattas förstås inte av Kristersson, som minst av allt vill ha ett soldatkompani som övervakar hans göranden.

I beredskapsandan finns även lite kärlekshistorier inbakade. En mellan Kristerssons dotter Greta och Lövendal som möttes och blev förälskade under studenten. Den andra mellan pigan Emma, som dessutom faller för de flesta män i uniform, och lanthandlarsonen Petter.

Här finns också skomakare Ola Larsson som hyr en liten undantagsstuga hos Kristersson, landfiskal Johansson, som värvar folk till hemvärnet, och grosshandlare Blomqvist, en gammal god vän till Kristerssons och som även han är ute efter dotterns hand.

 

Hemvärn & Påssjuka
Fnurra. Fänrik Lövendal (Jesper Karlsson) och Greta (Veronica Rosenkvist) har en del att reda ut.

 

Det och svarta börsenaffärer bäddar för många turer och förvecklingar. Det är amatörteater med allt vad det innebär, och skådespelarna gör det med glädje och gott humör. Spring i dörrar-farser är ingen lätt genre men Arkösundgänget lyckas genomföra det med många skratt som resultat. Lite haltande i början men det tar sig ju längre det pågår. En stunds trevlig underhållning helt enkelt!

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KVARNBERGET Arkösund

12 – 22 juli 2016
Hemvärn & Påssjuka

av Nils Birger Persson
Prod: Arkösunds friluftsteater

SKÅDESPELARE
Stefan Sandberg; Farida Fahmy, Veronica Rosenkvist
Ola Larsson, Malin Samuelsson, Björn Sahlin
Britta Lundin, Jesper Karlsson, Lars Lundin
Bertil Bergenrup

LÄNKAR
Arkösunds friluftsteater hemsida Facebook
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTAN Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.