• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Åsa Nilsonne talade om hjärnans irrgångar

H – en bok om kärlek
H. Åsa Nilsonnes bok om kärlekens vägar i hjärnan väckte uppmärksamhet när den kom ut förra året. Någon kritiker såg den som ett svar på Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande.

 

”Författare får välja och fantisera”

 

Psykiater. Professor. Och författare. När Åsa Nilsonne gästade fullbesatta Bondens Bokhylla på Söderköpings Brunn i måndags svepte hon över både författarskapet och yrkesarbetet. Frågestunden efteråt handlade mest om vad forskningen lärt sig om hjärnan.

Åsa Nilsonne är psykiater och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Instutet, tillika deckarförfattare med suggestiva titlar som Smärtbäraren och Kyskhetsbältet. Boken H (hela titeln) handlar om vad som händer i hjärnan när man blir förälskad, något man kan kartlägga i dag med magnetröntgenkamera.

Åsa jämför läkarutbildningen med speeddejting: ”Man får höra en föreläsning på 40 minuter om ett ämne, till exempel invärtesmedicin, och sen ska man bestämma sig för om man vill hålla på med just det resten av livet.”

Åderbråck och allergiska reaktioner tyckte hon var otroligt tråkigt. Psykiatri var däremot mycket fascinerade; hon berättar om en patient som hoppade från sjätte våningen för att visa sin kärlek – han skulle få änglavingar om kärleken var stark nog. De flesta av oss kanske nöjer oss med att köpa dyra presenter eller något ditåt.

 

Åsa Nilsonne
Mer än bisyssla. Även som kriminalförfattare använder sig Åsa Nilsonne av sina professionella kunskaper och kan använda dem som förutsättning för handlingen.

 

– Som författare har man möjlighet att välja. Det har man inte som läkare, säger Åsa Nilsonne och fortsätter: även om man kan ta sig lite större friheter när man blir äldre och etablerad.

Hon skissade snabbt bakgrunden till sina böcker, såväl kriminalromanerna  som facklitteratur. Hennes mordutredare Monika Pettersen följer en utvecklingslinje, precis som läkare gör. Facklitteraturen handlar både om psykiatri, där hon intresserat sig för dialektisk beteendeterapi och på senare år om mindfulness.

Hjärnan har varit det organ som varit svårast att förstå. Man kan jämföra med 1500-talet när man inte hade en susning om hur hjärtat eller lungorna egentligen fungerade. Läkare har ibland ”tur”. De allra flesta sjukdomar går faktiskt över och man blir frisk på naturlig väg, man kommer ofta in vid ”rätt tid” som läkare, då symtomen började ge med sig av sig själva, så att säga.

Först på senare år har man kunnat lokalisera VAR i själva hjärnan saker ”sitter”. Ett exempel är hippocampus som lagrar själva ”berättelsen om vårt liv”. Kvinnor med emotionell instabilitet (”borderline”), som till exempel hela tiden dras till ”fel” män som misshandlar dem, kan ha en störning här.

 

Åsa Nilsonne och Anders Karlin
”Ja.” Bokhandlaren Anders Karlin fick demonstrera hur en person med skadad hippocampus kan agera och blev av Åsa Nilsonne blåst på hundratusentals kronor.

 

En annan kontroversiell insikt är att hjärnans strukturer, som denna hippocampus, ofta ser olika ut hos kvinnor och män. Sedan skiljer sig förstås människor åt enligt normalfördelningskurvan, men i genomsnitt har kvinnor och män olikheter i sina hjärnor. Exempelvis är ”borderline” – emotionell instabilitet – mycket vanligare hos kvinnor, liksom depression och ångest, medan män mycket oftare drabbas av vissa psykossjukdomar som schizofreni, liksom antisocial personlighetsstörning (“psykopati”). Detta beror på – åtminstone delvis – att vi i genomsnitt har lite olika hjärnor.

Då detta är politiskt sprängstoff (”en het potatis”, säger Åsa) lär vissa aldrig acceptera dessa fakta då det brutalt krockar med deras ideologi. Men mer forskning behövs, understryker hon.

Åsa Nilsonne har också forskat mycket i mindfulness. Ursprungligen är det en buddhistisk meditationsteknik (del av den åttafaldiga vägen för att utsläcka lidandet). Det har, genom evidensbaserade studier, visat sig kunna hjälpa människor att träna sin hjärna så att de mår bättre, till exempel dessa “borderline” som nämndes ovan.

Åsa Nilsonne är en av Sveriges bästa (och “tyngsta”) författare i ämnena psykologi och psykopati och har dessutom en betydande litterär begåvning. Hennes böcker kan jag varmt rekommendera. Hon är även en fängslande föreläsare med stor fantasi och empati.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPINGS BRUNN Söderköping

11 juli 2016
Åsa Nilsonne

Författarsamtal
Arr: Bondens Bokhylla

20 juni
Malin Persson Giolito

27 juni
Martina Haag

4 juli
Elin Olofsson

11 juli
Åsa Nilsonne

18 juli
Björn Ranelid

25 juli
Linda Olsson

1 augusti
Viveca Sten

8 augusti
Ebba Witt Brattström

LÄNKAR
Bondens bokhylla hemsida
Bondens bokhylla vänder blad på Brunnen reportage Kultursidan.nu 19/6 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.