• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skraeckoedlan och Strebers på Hugo (recension)

Skraeckoedlan
Suggestiv stonermetal. Skraeckoedlan lockade publiken till Hugos uteservering vid Decibel rockfestival.

 

Allt är kvar – hatet, ilskan, samhällskritiken

 

Stenhård rock och ilsken punk. Decibel rockfestival samlade sex band på Hugo på torsdagskvällen. De första fyra var Haunted By Destiny, Sarea, Nifters, Hong Faux.

De två andra var hårdrockarna i Skraeckoedlan och hjältarna från 1980-talet – Strebers. Det är befriande att få se ett punkband live i Sverige 2016.

 

Skraeckoedlan – svensk hårdrocks framtid?

 

På en alldeles lagom varm uteservering fick jag och ett dussintal andra se Skraeckoedlan framföra sin imponerade repertoar av suggestiv stonermetal. Ljudet som strömmar ur högtalarna är en fantastisk matta av tunga riff, bas och stora ljudlandskap.

Någon som är mer insatt i genren kan säkert pricka en massa influenser som en novis som jag missar. Men jag tycker mig höra väldigt mycket Black Sabbath i deras musik och ska vi hitta något svenskt att jämföra med så ligger nog Ghost närmast. Att hela bandet påminner om Lynyrd Skynyrd utseendemässigt är även det ett plus.

Även fast de flesta låtarna är över fem minuter långa och en del uppemot sju-åtta, så blir det aldrig tråkigt. Det är hela tiden ett sådant driv i musiken. Det är ett gäng extremt talangfulla musiker det här.

Personligen tycker jag att deras debut-skiva Äpplekriget (2011) passar sig bättre live än den senaste Sagor (2015), men kan även vara så att jag inte lyssnat tillräckligt mycket på den än.

Jag tror och hoppas att vi får se Skraeckoedlan på betydligt större scener än den här framöver, hela framträdande jag fick se ikväll talar för det.

 

Strebers
Fullt ös. Allt som kännetecknar Strebers musik finns kvar – hatet, ilskan, samhällskritiken.

 

Strebers – Sveriges viktigaste band 2016?

 

Kan väl börja med att erkänna att Strebers är med på min topp-fem-lista över svenska punkband genom tiderna tillsammans med Ebba Grön, Mob47, Asta Kask och Masslakt. Så den här recensionen kan vara något vinklad. För det här med nostalgi kan ibland vara ett problem.

Så det var lite nervöst innan jag skulle få återse mina gamla hjältar. Det var ändå en sexton år sedan jag såg dem live senast och jag vet ju bara vad som har hänt med mig själv sedan dess.

Men det fanns verkligen inget fog för min oro, för herre gud vad de levererade. Det var fullt ös från första till sista låten. Och allt som kännetecknar deras musik finns kvar: hatet, ilskan, samhällskritiken.

Och med deras låtskatt kan man ju nästan inte leverera en dålig konsert. Bäst ikväll var Blod, svett & tårar, Balladen om Elsa, 39 steg, Högervindar och Betongbarn.

Känns väldigt befriande att få se ett punkband live i Sverige 2016. Texterna är minst lika aktuella nu som när de skrevs 1985-1992. Samhällsklimatet har knappast blivit varmare.

Jag låter en textrad från nämnda band få bevisa min tes och avsluta den här recensionen:

Det blåser hårt, det blåser kallt, det blåser högervindar överallt.

© Text och foto: Fredrik Frank

HUGO Norrköping

14 juli 2016
Skraeckoedlan
Strebers

samt
Haunted By Destiny, Sarea, Nifters, Hong Faux

Arr: Decibel Rockfestival

LÄNKAR
Skraeckoedlan hemsida Facebook
Strebers Wikipedia Facebook
Klubb Decibel Facebook FB-evenemang
Hugo hemsida Facebook
Stenhård rock på Dynamo recension Kultursidan.nu 11/12 2014
Långa listan till musiksommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 11/6 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.