• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musikdagarna hyllar Otto Freudenthal

Staffan Mårtensson, Östergötlands Musikdagar
Feststämning pågår. Staffan Mårtensson ledde Östgötamusikens Blåsarsymfoniker även förra året. Nu är de tillbaka, den här gången i sällskap med koloratursopranen Kerstin Avemo. OBS! konserten har flyttats till Missionskyrkan på grund av risk för regn.

 

Festblandad invigningskonsert

 

Uruppföranden och jazzmusik. Östergötlands Musikdagar hedrar nyligen bortgångne grundaren Otto Freudenthal. En av alla 20 kammarmusikaliska konserterna blir Vi minns Otto.

Programmet innehåller 20 evenemang med start på lördag då musiker från samarbetspartnern Östgötamusiken först blåser in Musikdagarna vid middagstid.

Sopranen Kerstin Avemo är årets gäst vid den festliga invigningskonserten Guld i strupen på eftermiddagen då konstnärlige ledaren Staffan Mårtensson anför Blåsarsymfonikerna genom ett festblandat program. Konserten har flyttats till Missionskyrkan på grund av risk för regn.

 

Kristin Amparo
Kristin Amparo kommer till Crescendo tillsammans med Joel Lyssarides trio.

 

Norrköping märker av Musikdagarna först på måndagen då det blir jazzkonsert på Crescendo med jazzstjärnan Kristin Amparo och Joel Lyssarides trio. Om Kristin Amparo har sagts att hon är Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person, hon har en stor bredd i sin repertoar och gjorde succé i Melodifestivalen förra året.

Övriga konserter inne i Norrköping hålls på Konstmuseet. Musikdagarnas barnkonsert är så populär att den ges två gånger om. Vad har du i tratten? heter årets konsert för de mellan 3 och 6 år och handlar om både trumpet och tuba.

På tisdagskvällen spelar cellisten Chrichan Larson verk som inspirerats av Bachs cellosonater, av tonsättare i vår tid: Zimmermann, Morthenson, Penderecki och Xenakis. Programmet arrangeras tillsammans med föreningen Annan musik.

– Chrichan känner jag sedan många år, vi har förekommit tillsammans i många musikaliska sammanhang, oftast har det gällt ny musik. Han är en oöverträffad interpret av samtidsmusik, har fullständig kontroll över sitt instrument och djup kunskap och känsla för vår tids musikaliska estetik, säger Staffan Mårtensson.

Mötet mellan ord och ton är ett tema under musikdagarna. Stina Ekblad läser Carl Jonas Love Almqvist medan Karin Osbeck, årets Jenny Lind-stipendiat, sjunger. Östgötateaterns Pontus Plænge läser ur Strindbergs Inferno, matchad av Östgöta Brasskvintetts toner av Britta Byström.

Poeten Bob Hansson och Crusellkvintetten kommer till Konstmuseet med verket Utan Maskinen är vi intet där Hanssons ord möter Sven Hagvils musik.

Och kanske Schuberts sångcykel Winterreise med dess minnen av sviken kärlek kan räknas in i mötet mellan ord och ton. Jakob Höströms baryton möter inte ett rungande fortepiano utan klarinett och gitarr. Den konserten hörs i Gästabudssalen på Löfstad slott.

 

Winterreise
Dystra minnen. Jakob Höström sjunger Schuberts Winterreise ackompanjerad av Dan Larsson och Magnus Grönlund på klarinett och gitarr.

 

Otto Freudenthal grundade Östergötlands Musikdagar 1994. Konserten Vi minns Otto innehåller den stora Evolutionskantaten för violin, piano, rappare och band, tillkommen i samarbete med textförfattaren Lars-Ola Johansson.

– I Evolutionskantaten möter vi Ottos mer radikala, politiska sida. Stycket är en kritik av konsumtionssamhället, ett samhälle som Otto så att säga protesterade i tysthet mot, genom sin livsföring. Detta är förebildligt, enligt mig, framhåller Staffan Mårtensson som tog över som konstnärlig ledare år 2001.

Otto Freudenthal skrev musik för vår tid, mycket kammarmusik men även för större orkestrar. Bland mer prosaiska verktitlar dyker Bankomatkantat, Röda näckrosor och Beatles in Bäckfall upp.

– Ottos musik är mycket personlig och bottnar i en sträng modernistisk estetik med rötter hos bl a Hindemith. Som Otto var i hög grad utövande musiker själv, pedagog och van att arbeta med amatörer, tycker jag mig se att hans musik är verklighetsanknuten, ”spelmusik”, trots att tonspråket ibland kan tyckas kärvt och asketiskt. Det var viktigt för Otto att artister som tar sig an hans musik gör den till sin. ”Jag har skrivit stycket, nu lämnar jag över det till dig. Varsågod – gör vad du vill med det.”

Staffan Mårtensson har spelat med Otto Freudenthal sedan han gick i Musikskolan i Linköping på 1980-talet. Staffans instrument är klarinetten, under konserten spelar han sin lärares klarinettsolo Klarynx.

– Han bjöd in mig till Musikdagarna några gånger på 1990-talet och sedan frågade han mig om jag ville ta över rodret 2001. Då lärde jag känna honom lite närmare, och riktigt intensivt blev det inför att han var årets tonsättare på ÖMD, jag tror det var 2004.

Att vara ledare för Östergötlands Musikdagar har med all säkerhet påverkat Staffan Mårtenssons lust att gå vidare. I våras avslutade han sin dirigentutbildning vid Kungliga musikhögskolan med en masterkonsert med Norrköpings symfoniorkester.

– På senare år, när han var bosatt i Wales, träffades vi mer sporadiskt. När Otto hörde om mina dirigentambitioner berättade han om sin tid som assistent åt Otto Klemperer, och gav mig några värdefulla råd.

I konserten ingår även sånger sjungna av Iwar Bergkwist, en av Ottos nära samarbetspartner.

– Två av sångerna skrevs veckor före Ottos bortgång och får härmed sitt uruppförande.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Ida Lindhag, Jonas Kosunen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÖSTERGÖTLANDS MUSIKDAGAR

13 – 20 augusti 2016
20 konserter

Konstnärlig ledare: Staffan Mårtensson
Arr: Föreningen Musik i Linköping i samarbete med Sensus, Östgötamusiken, Crescendo, Norrköpings Konstmuseum, föreningen Annan musik, Löfstad slott m.fl.

PROGRAM I NORRKÖPING

Måndag 15/8 kl 19 Crescendo
Jazzkonsert
Kristin Amparo och Joel Lyssarides Trio.

Tisdag 16/8 kl 9 & 10.15 Konstmuseet
Vad har du i tratten?
Barnkonsert med Tora Thorslund, trumpet, och Calle Jakobsson, tuba, för 3 – 6 år.

Tisdag 16/8 kl 19.00 Konstmuseet
Solo-cello
Chrichan Larson spelar Zimmermann, Morthenson, Penderecki, Xenakis. Samarr: Annan musik.

Fredag 19/8 kl 12.30 Konstmuseet
Utan maskinen är vi intet
poeten Bob Hansson & Crusellkvintetten
M
usik av Sven Hagvil

Lördag 20/8 kl 15 Gästabudssalen, Löfstad slott
Winterreise – Schuberts sångcykel
Jakob Högström, baryton
Duo Dialog: Dan Larsson, klarinett, och Magnus Grönlund, gitarr

LÄNKAR
Otto Freudenthal arkivsida
Staffan Mårtensson hemsida
Östergötlands Musikdagar hemsida Facebook FB-evenemang
Staffan Mårtensson lyfter pinnen hos SON reportage Kultursidan.nu 18/5 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.