• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Glittrande Luftslott på Konstmuseet (recension)

Luftslott
Bära. Buren. Ormgropens närhet prövas på högre plan i Blaubas dansföreställning Luftslott.

 

Vibrerande ormgrop blir abstrakta gestalter

 

Från ormgrop till luftseglare. Blaubas dansföreställning Luftslott tvingades inomhus av regnet. Publiken fick vara med om försiktiga födelser ur kollektivets gemenskap gestaltat av abstrakta rörelser. Tanken går till svart/vit grafik med ytterst fina nyanser.

Samtida fridans och samtida konst har mycket gemensamt. I sina bästa stunder verkar de sinnesvidgande, erfarenhetsvidgande. Inte medhårsbekräftande utan utmanande. Ger oss nya bilder vi aldrig sett tidigare men ändå kan associera till eller snarare från. Det ger publiken stor frihet att se och tolka in egna idéer, var och en blir medskapare.

Det envisa regnet tvingade Blauba att ge dansföreställningen Luftslott inomhus, i Konstmuseets foajé i stället för den ursprungliga platsen på gräsmattan vid skulpturen Spiral åtbörd. En inte optimal placering, då publiken – beroende på hur var och en satt – fick en fond delad mellan öppningen mot caféet, Amara Por Dios färgstarka målning på gavelväggen alternativt informationsskyltningen på den ljusa sidväggen. Majoriteten som satt mitt för väggmålningen med dess mexikanskt starka färger utses härmed till vinnare.

Redan när de tre dansarna kommer in är de i karaktär, hukar sig tätt tillsammans och sätter igång musiken i datorn. Vem som trycker på knappen går inte att veta, de blanka plastdräkterna med vita paljetter avslöjar inte vem som är vem. Huvor i samma tyg täcker hela huvudet, ansikte och hals. Anonymiteten är total.

 

Luftslott
Vitt i vitt. Parallella linjer. Än är allt försiktiga rörelser utan individualitet.

 

Dansarna placerar sig i position. Bygger en boll av sina kroppar, vad som är upp eller ner är oväsentligt, huvuden instuckna i gröten av lemmar som sticker fram och håller ihop. Musiken, ljudet startar med ett snabbt dovt dunkande. Bollen svarar med vibrerande små rörelser. Små.

Balanspunkter förändras, prövas, som i en långsamt vaknande ormgrop. Långsamt. Hur det nu kommer sig vidgas bollen, delas i sina beståndsdelar, någon prövar en förändring och går in igen. Intimiteten frågar om de är tre eller bara en.

Ljudet driver på, knäpper, ekar, spolar vatten. De är inte ormar, de är tvåbenta (?) varelser som prövar att resa sig, sitter på varandras knän, som en tripod med yttre stödben. Prövar att bygga ormgropen högre upp. Närmar sig ett särskiljande, en födelse, där de ändå ständigt återgår till varandra. Lyfter. Bär.

Avstånd uppstår, det gör också täthet, parallella linjer, upprepade vinklar av böjda kroppar. De vitglänsande dräkterna av vitt i vitt blir som grafik för finsmakare, de som finner kvaliteten i nästan osynliga nyanser. Som på en guidad tur i Konstmuseets samlingar.

Huvorna åker av, de anonyma kropparna blir dansarna Sofia Harryson, Tea Harryson och Lisen Ellard. Eller blir de? Från kollektivet går de snarare in i konstens abstraktion. Tre är en kvalitet som undersöks och utnyttjas, från gemenskap till samtidiga, synkrona rörelser. Den som fascinerats över fågelflockars flykt och fiskstim känner igen sig. Där är en rytm i rörelserna, följder.

 

Luftslott
Skapa rum. Som att bära något.

 

Vidare, vidgande. Där två kan skapa linjer så kan tre skapa rum. Var och en kan skapa rum, bära osynliga kroppar. För första gången ser jag en gest direkt speglad från en målning (av Sara-Vide Ericson) i Konstmuseets pågående utställning Luftslottet, som bidragit med en och annan tanke eller snarare parallell till dansprojektet.

Idéerna till koreografin har dock kommit från fler håll. Inför föreställningen berättar Blauba att personer i alla åldrar har bjudits in till workshops, möten fyllda av samtal och rörelser.

Musiken blir tydligare, rörelserna större med mått av traditionell skönhet. För en kort stund prövar en individ att avskilja sig, eller gå före. Tre självständiga luftseglare vaggar slutligen i gemenskap. Vaggar. Andas. Stillnar.

Efteråt nappar många ur publiken på en liten luftslotts-workshop inne i Harlekinen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTMUSEET Norrköping

10 augusti 2016
Luftslott

Dansföreställning och workshop
Koreografi och dans: Tea Harryson, Sofia Harryson, Lisen Ellard
Musik: Norbert Lukacs
Prod: Danskollektivet Blauba

FÖRESTÄLLNINGAR
9/8 kl 12.30 PREMIÄR!
Sparbankstorget VALDEMARSVIK

10/8 kl 19
Norrköpings Konstmuseum, NORRKÖPING

11/8 kl 18
Folkets Hus GUSUM

12/8 kl 17
Rådhusgården SÖDERKÖPING

LÄNKAR
Blauba hemsida Facebook
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook Luftslottet
Blauba turnerar med Luftslott reportage Kultursidan.nu 8/8 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.