• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skärkindsjubileum med konst och musik

Lili Stenmark och Lasse Åberg
Återvändare. Lasse Åberg ställde ut på GalleriLi förra sommaren, då fotot tillsammans med Lili Stenmark togs. Nu inleder han Skärkindsveckan tillsammans med vännen Janne Schaffer i Skärkinds kyrka.

 

Lili Stenmark har alltid mycket idéer

 

Den tionde upplagan av Skärkindsveckan ser ut att ånyo bli en succé. Lasse Åberg kommer tillbaka till lilla Skärkind, nu i sällskap med vännen Janne Schaffer. Sedan följer en musikvecka inte olik en gott och blandat-påse. Här finns visor, jazz, pop, musikal och dragspelstoner.

På GalleriLi öppnar en utställning med verk av konstnären Leif Ericson.

 

Vernissage på GalleriLi
Kulturellt centrum. Vernissage på GalleriLi sommaren 2015, en av den sommarens varmaste dagar.

 

I den tidigare kyrkbyn Skärkind, sydväst om Norrköping, har Lili Stenmark byggt upp ett litet kulturellt centrum med sina köksbordssamtal (alltid välbesökta), sitt galleri och sina många konserter i Skärkinds kyrka. Lili Stenmark är en spännande kvinna med ett brokigt förflutet. Bland annat har hon arbetat som mannekäng med resor över snart sagt hela världen. Hon har, haft butik, varit lärare för tillskärarkurser i Tanzania och varit kulturansvarig på ABF. Det sistnämnda i nästan 20 år.

Lili bor i det gamla bankhuset i Skärkind tillsammans med hund och katt. Det är också här hon driver sitt galleri. Här ska hon bo ”i evinnerliga tider”, har hon sagt, och tillagt ”till jag blir en gammal tant som man kan ha besvär med”. Hon har alltid mycket idéer, alltid glimten i ögat, ständigt bråttom och ständigt upptagen. När hon har möjlighet reser hon gärna, helst långt och helst ensam.

 

Leif Ericson
Lekfull och sorgmodig. Leif Ericson, född 1927, är fortfarande en aktiv utställare.

 

På söndag inleds den 10:e upplagan av Skärkindsveckan. En vecka fylld av musik men också av konst.

– Veckan inleds med vernissage på GalleriLi där Leif Ericson från Enskede ställer ut målningar, collage och grafik, säger Lili Stenmark som räknar med extra stor uppslutning i sitt lilla galleri.

Leif Ericson, född 1927 är fortfarande en aktiv utställare. Bildspråket berör gärna gycklare. Invigningstalare är Martin Sundberg, intendent för samlingarna på Norrköpings konstmuseum och filosofie doktor i konstvetenskap. Utställningen varar fram till 6 september.

 

Anna Sandström.
Anna Sandström avslutar Skärkindsveckans musikprogram tillsammans med musiker.

 

Det blir musikevenemang varje dag i Skärkinds kyrka. Årets upplaga inleds på söndag med programmet Schaffer/text Åberg/Musik. Multikonstnären Lasse Åberg ställde ut tillsammans med sin fru Inger på GalleriLi förra sommaren. Nu kommer han tillbaka, fast till kyrkan, tillsammans med vännen Janne Schaffer. De spelar och berättar om Björn J:son Lindh, om Ted Gärdestad, om ABBA, Electric Banana Band och musiken till Lasses filmer.

Under veckan som följer i kyrkan kommer också Mikael Leonardsson från Norrköping med sitt program ”Gitarren och jag” där han spelar allt ifrån Elvis Presley och Roy Orbison till Björn Afzelius.

Populära Dagsbergs dragspelsgäng är också gäster liksom mor och dotter Lotta och Linnéa Källström som varit flitigt engagerade denna sommar. Här sjunger de sånger ur den svenska visskatten, finstämt och med mycket stämsång.

Sist ut kommer Anna Sandströms Trio som bjuder på visor, musikal och jazz. Norrköpingsbaserade men Luleåfödda Anna Sandström har, av recensenten Johan E Skolund, kallats ”en hjortronmyr i ett cocktailglas” i Monica Zetterlunds efterföljd.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Nils-Göran Tillgren, Sven Åke Molund, Ann-Charlotte Sandelin, Josefina Dernsjö
© Bild: Leif Ericsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KYRKAN Skärkind

21 – 26 augusti 2016
Skärkindsveckan

Samarr: Borgs församling, GalleriLi, ABF, Bleumerska stiftelsen i Skärkind

PROGRAM

Söndag 21/8 kl 15
Musik/Schaffer Text/Åberg

Janne Schaffer och Lasse Åberg

Måndag 22/8 kl 19
Gitarren och jag
Mikael Leonardsson

Tisdag 23/8 kl 19
Dagsbergs Dragspelsgäng

Onsdag 24/8 kl 19
Lotta och Linnéa Källström samt Ola Fagrell

Torsdag 25/8 kl 20
Musiker från Borgs församling

Fredag 26/8 kl 19
Anna Sandström Trio

 

GALLERILI Skärkind

21 augusti – 6 september 2016
Leif Ericsson
Målningar, collage och grafik

Vernissage 21/8 kl 14
Invigningstalare: Martin Sundberg, intendent Norrköpings Konstmuseum

LÄNKAR
GalleriLi hemsida

Bookmark the permalink.

Comments are closed.